Jackie Kennedy'nin merakla beklenen ses kayıtları yayınlandı

Güncelleme Tarihi:

Jackie Kennedynin merakla beklenen ses kayıtları yayınlandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2011 10:43

ABD'nin efsane başkanı John F. Kennedy'nin eşi Jackie Kennedy'nin eski Beyaz Saray danışmanlarından tarihçi Arthur Schlesinger ile yaptığı röportajların ses kaydı ve içeriği ilk kez yayımlandı.

Haberin Devamı

Söz konusu görüşmeler Kennedy suikastından dört ay sonra, 1964 yılının bahar ve yaz aylarında, Kennedy ailesinin Washington'da 18'inci yüzyıldan kalma evinde yapıldı. Jackie Kennedy'nin konuşurken bir arkadaşıyla sohbet edermişçesine rahat olduğu görüldü.

 

Bu kayıtların Jackie Kennedy'nin kamuoyuna pek yansımayan neşeli ve esprili yanını da ortaya çıkardığı belirtiliyor. Eski First Lady, kocası ve Beyaz Saray'da geçirdikleri zaman hakkında da uzun uzun değerlendirmelerde bulunuyor.

 

Jackie Kennedy’nin 47 yıl sonra yayınlanan kayıtlarında eski Başkan Lyndon Johnson, ABD’li siyahi haklar lideri Martin Luther King ve Fransa’nın efsanevi Cumhurbaşkanı Charles DeGaulle gibi isimler hakkında “dedikodu” diye nitelendirilebilecek yorumlar bulunuyor.

 

Haberin Devamı

KENNEDY AİLESİ MUTLU GÜNLERİNDE / FOTO GALERİ

 

SIRLARI ORTAYA DÖKMÜYOR ANCAK...

Aslına bakılırsa yorumlar “şoke edici”den ziyade “sinsi” olarak nitelendiriliyor. Zira bugün yayınlanan parçalar sadece “Jacqueline Kennedy: Historic Conversations on Life with John F. Kennedy” isimli kitapta yer alan kısımlarla ilgili ses kayıtları.

 

ABD’nin en ünlü "first lady uzmanlarından" biri olan Carl Anthony, “Eğer insanlar Kennedy hakkında hiç bilmedikleri sırları öğrenmek istiyorlarsa bu kitapta onu bulamazlar. Bence bulacakları şey hata yapmayan, her şeyi gören bir göz olacak” dedi.

 

Kayıtlarda, Jackie Kennedy kocasını bir kahraman gibi, kendisini ise hiçbir siyasi etkisi olmayan, evine bağlı bir eş ve anne olarak anlatıyor.

 

SİVRİ DİLLİ FIRST LADY

Ancak dönemin önemli figürleri hakkında sözünü sakınmıyor. Kennedy’nin sivri dilli yorumlarından en büyük payı JFK’in yardımcısı ve halefi Johnson alıyor.

 

Haberin Devamı

“Jack, ‘Aman Tanrım, Lyndon’ın başkan olması halinde ülkeye ne olacağını düşünebiliyor musun?’ derdi” diyen Jackie Kennedy, King’i “şarlatan”, DeGaulle’ü “egomanyak”, Indira Gandi’yi ise “huysuz, inatçı, korkunç kadın” olarak nitelendiriyor.

 

AJAN GİBİ AKILLI

Kennedy yönetimiyle ilgiyi algıyı değiştirmek gibi bir potansiyel taşımasa da hatıratı, Jackie’nin aslında gösterdiğinden daha akıllı ve siyasi açıdan oldukça kurnaz olduğuna işaret ediyor.

 

Anthony, “Jackie, politikaları değiştirmek isteyen insanların kendisinden bir şeyler talep etmesini ya da gelip lobi yapmasını istemiyordu. O yüzden kamuoyu önünde ‘Eleanor Roosevelt’in tam tersi bir imaj çizdi. Çok taktiksel hareket ederdi, ajan gibiydi” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!