İztuzu'nda 24 saat nöbet kararı

Güncelleme Tarihi:

İztuzunda 24 saat nöbet kararı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2015 12:59

Deniz kaplumbağalarının en önemli üreme alanlarından olan Dalyan İztuzu Plajının özelleştirilmesine karşı tepkiler büyürken, yöre halkı ve çevreciler plajda 24 saat nöbet tutma kararı aldı.

Haberin Devamı

İztuzu Kurtarma Platformu üyelerinden Recai Keçeci, "En son mahkeme kararı 25 Aralık tarihli ve biz bu karara dayanarak plajı İngiliz Şirkete teslim etmeyeceğiz. Buraları dedelerimizin bize bıraktığı haliyle, bir çivi bile çakılmasına izin vermeden, torunlarımıza bırakacağız. Dalyan kimsenin değil, Dalyan bir dünya mirası. Soma'da Yırca'da yargı kararı beklenmeden 6 bin zeytin ağacı kesildi. Biz de burada aynısını yaşamamak için 24 saat nöbet tutuyoruz, tutacağız" dedi.

İztuzu Plajının işletme ihalesini kazanan İngiliz ortaklı DALÇEV şirketi, 22 Aralık 2014 tarihli mahkeme kararına istinaden 30 Aralık gecesi iş makinaları ve şirket araçlarıyla plajı devralmaya gitmişti. Ancak yöre halkının tepkisi üzerine plaja girilemezken, halen plajı işletmekte olan Dalyan Belediyesi boşaltmak için şirketten 15 gün süre istemişti. Dalyan Çevre Koruma Derneği Başkanı ve İztuzu Kurtarma Platformu Üyesi Recai Keçeci, "Biz o süreyi 22 Aralık tarihli mahkeme kararı nedeniyle istemiştik. Ancak ondan 3 gün sonra ortaca 1.Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararı çıktı.

25 Aralık 2014 tarihli kararta ilişkin tüm işlemlerin tedbiren durdurulmasına karar verildi. Dolayısıyla biz nihai yargı kararı sonuçlanana kadar burayı boşaltmayacağız ve burada nöbete 24 saat devam edeceğiz" dedi.

"DÜNYAYA REZİL OLURUZ"

Hürriyet'e bilgi veren Keçeci, "Buraya ilişkin 5 ayrı dava var. İki tanesinde yürütmeyi durdurma kararı vardı, biri kaldırıldı. Onun üzerine DALÇEV dünya mirası bu yere, kaplumbağaların yaşam alanlarına, yumurtlama alanlarına kepçelerle, iş makineleriyle girdi. Jandarma'nın müdahalesiyle geri çıktılar. Şuanda kimse plaja giremiyor. Biz her gün binlerce kişi 24 saat nöbet tutuyoruz. Aniden gece yarısı operasyon olabilir, diye nöbetteyiz. Soma Yırca'da olanların burada olmasına izin vermeyeceğiz. Geçmişte de vermedik, bugün de vermeyeceğiz. Buranın ana felsefesi hiçbir şey yapılmadan olduğu gibi korunmasıdır, kalmasıdır. Yoksa çok para verene işlettirilip, kar amacıyla buralara dokunulmamalıdır. Dokunulursa dünyaya rezil oluruz. Biz dedelerimizin, balarımızın koruduğu bu plajı ben de aynı şekilde torunlarıma devredeceğim. Bir çivi bile çaktırmayacağız. Çünkü biz burada emanetçiyiz" diye konuştu.

O KARAR

Ortaca 1.Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 25 Aralık 2014 tarihli kararında, "Davacı vekili mahkememize verdiği dilekçesi ile Dalyan Ağzı Günübirlik Alanına ilişkin olarak tesis edilen tüm işlemlerin hukuka, hakkaniyete, kamu yararına ve ulusal menfaatlere aykırı olduğunu bu sebeple Dalyan ağcı Günübirlik Alan İşletme Protokolünün hükümlerinin uygulanmasının tedbiren durdurulmasına karar verilmesini talep etmiştir. İşletme Protokolünün hükümlerinin uygulanmasının tedbiren durdurulmasına karar verildi. "

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!