İzmit’te 2 gün saklandık

Güncelleme Tarihi:

İzmit’te 2 gün saklandık
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Tetikçiler Kerem Deretarla ve Bahri Eken, sorgularında suikast anını ise şöyle anlattılar:

SUİKAST ANI

‘‘Saat 12.00'de İHD'ye tekrar gittik. Kapıyı çaycı açtı. Birdal'la görüşmek istiyoruz deyince, Birdal bizi hemen kabul etti. Bize nasıl yardımcı olabileciğini sordu. Biz de, ‘İstanbul'dan geldik. Öğrenciyiz. Arkadaşımızı polis yakaladı. Yardımcı olun' dedik. Birdal, bu konularla İHD Kızılay Şubesi'nin ilgilendiğini, sekreterinden Kızılay Şubesi'nin telefonu ve adresini vermesini istedi. Sekreter telefonu bir kağıda yazarak getirdi. Birdal, misafiri geleceğini söyleyerek bizi uğurladı. Dış kapıdan çıkar gibi yaptıktan sonra geri döndük ve Birdal'ın odasına yöneldik. Sekreter silahı elimizde görünce masanın altına yattı. Birdal'a ilk ateşi Kerem Deretarla açtı. Birdal hemen kapıyı kapattı. Bu defa kapının dışından kurşun yağdırdık. Bu arada Bahri Eken kapıyı açarak ateş etti. Ancak kaç el ateş ettiğimizi hatırlamıyoruz.’’

YAYA OLARAK KAÇTIK

Tetikçiler, saldırıdan sonra önce yaya olarak kaçtıklarını, sonra taksiye bindiklerini açıkladılar. Tetikçiler nasıl kaçtıklarını şöyle anlattı:

‘‘Saldırıdan sonra derneğin sol tarafından yaya olarak kaçtık. Yoldan geçen bir taksiye binip, önce İstanbul yoluna doğru gittik. Sonra polislerin önlem aldığını, şehir giriş ve çıkışlarını tutuklarını anlayıp Demetevler'e döndük.’’

ERSEVER EĞİTTİ

Ersever’den suikast eğitimi alan tetikçiler, tanınmamak için neler yaptıklarını şöyle anlattılar:

‘‘Demetevler'de giysi aldık. Eylemdeki giysilerimizi çöpe atıp, tanınmamak için yeni giysileri giydik. Yenimahalle'de bulunan Kerem'in halasının evine gittik. Silahları bahçe duvarının arkasına gizledik.’’

Daha sonra Hasan Hasanoğlu'yla konuştuklarını anlatan tetikçiler, ‘‘Hasan, Bolu'da olduğunu ve bizim bir taksi tutup Bolu'ya gelmemizi istedi. 100 dolar karşılığında taksi tuttuk, bununla Bolu'ya gittik’’ dediler.

Bolu'da bir benzincide Hasanoğlu ile buluştuklarını anlatan tetikçiler, ‘‘Oradan İzmit'e gidip Hasan'ın evinde 2 gün saklandık. Daha sonra Hasan'ın arabasıyla İstanbul'a geçtik. 15 Mayıs günü Eken'in Üsküdar'da bulunan bir tanıdığının evine gittik. Daha sonra ise İstanbul Gümüşyaka'da Cengiz Ersever'in yazlık evine giderek bir buçuk gün orada saklandık’’ dediler.

Suikastçıların gösterdikleri yerde ele geçirilen tabancaların balistik incelemesi sonucunda, olay yerinde bulunan kovan ile mermi çekirdeklerinin bu silahlardan atıldığı anlaşıldı.

İHD Genel Merkezi'nde Birdal'ın kapısında bulunan parmak izleri, Bahri Eken'in sol işaret parmağı ile avuç içinin izi olduğu da tespit edildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!