İzmir'deki şok davaya görevsizlik kararı

Güncelleme Tarihi:

İzmirdeki şok davaya görevsizlik kararı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2009 12:20

İzmir'de İmar Kanunu'na muhalefet, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, ihaleye fesat karıştırma ve rüşvet alıp verme gibi bir çok suça karıştıkları iddiasıyla düzenlenen Sarmaşık Operasyonu'nda tutuklanan CHP'li Güzelbahçe eski Belediye Başkanı Ertan Avkıran'ın da aralarında bulunduğu 14'ü tutuklu 66 sanık hakkında, 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada görevsizlik kararı çıktı. Silahlı suç örgütü oluşmadığına karar veren mahkeme heyeti, dosyayı İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi.

Haberin Devamı

Samsun'a atanan Murat Gök'ün İzmir'de Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaparken verdiği talimatla, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından geçen Ocak ayında düzenlenen operasyonla; CHP'li Güzelbahçe eski Belediye Başkanı Ertan Avkıran, CHP'li Değirmendere Beldesi eski Belediye Başkanı Necati Şemsettin Eren, bazı belediye meclis, encümen üyeleri, Kemalpaşa İlçe Özel İdare Müdürü C.A., restoran sahipleri ve müteahitlerin de aralarında bulunduğu iki operasyonda 120 kişi, eş zamanlı baskınlarla yakalandı.

Gözaltına alınan şüphelilerin, İmar Kanunu'na muhalefet, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet almak, usulsüz ruhsat vermek, görevi kötüye kullanmak, görevi ihmal, irtikap, devleti zarara uğratmak, silahla yaralama ve azmettirmek suçlarını işledikleri iddia edildi. Gözaltına alınanlardan Güzelbahçe eski Belediye Başkanı Ertan Avkıran, Değirmendere Beldesi eski Belediye Başkanı Necati Şemsettin Eren'in de aralarında bulunduğu 66 kişi adliyeye sevk edildi, diğerleri serbest bırakıldı. Şüphelilerden 39 kişi tutuklanırken, 27'si ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Daha sonra yapılan itirazlarla tutuklu sayısı 14'e düştü.

Haberin Devamı

AVKIRAN'A 295 YIL İSTENİYOR
Soruşturmayı devralan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Sait Demiröz'ün, hazırladığı iddianame bir süre önce İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Savcı Mehmet Sait Demiröz, iddianamede Ertan Avkıran'ın örgüt lideri olduğunu vurguladı. İddianamede, Avkıran'ın Güzelbahçe Belediye Başkanlığı görevini yürütürken kamuya ait olan yerlerin usulsüz kiralanması ve kamunun zarara uğratılması, ihaleye fesat karıştırma eylemlerinde örgüt lideri olarak talimatlar verdiği, rant sağlamak amacıyla işyerleri ve konutlarda yapılan imar usulsüzlükleri ve ihale yolsuzlukları çerçevesinde rüşvet aldığı ve haksız çıkar sağladığı öne sürüldü.

İddianamede Avrıkan'ın ihaleyle kiraya verilen belediyeye ait yerlerin kiralarını, kaydını tutmadan topladığı, kendi aralarında paylaştıkları, siyasi nüfusunu kullanarak insanlar üzerinde baskı ve şiddet uyguladığı, işyerleri ile ilgili olarak, geçmişe yönelik usulsüz şekilde evrak düzenlettiği, belediyenin işini yapan mütaahhitten rüşvet aldığı, görevinde keyfi davrandığı, İçişleri Bakanlığı müfettişinin denetimde ortaya koyduğu usulsüzlükleri çürütmek için geriye dönük belge hazırlattığı, geriye dönük ceza kestirdiği, belediye çalışanı Güler Başkurt'un vurulmasını azmettirdiği iddia edildi.

Haberin Devamı

14'Ü TUTUKLU
Savcı Demiröz, aralarında Ertan Avkıran'ın da bulunduğu 14'ü tutuklu 66 sanık hakkında ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurma’, ‘Suç örgütüne üye olma’, ‘Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme’, ‘İhaleye fesat karıştırma’, ‘Rüşvet alma’, ‘Rüşvet verme’, ‘Rüşvet alma suçuna aracılık etmek’, ‘Resmi evrakta sahtecilik’, ‘Nitelikli dolandırıcılık’, ‘Mütelsilen görevi kötüye kullanma’, ‘Akaryakıt hırsızlığı’ ve ‘Göreve ilişkin sırrın açıklanması’ suçlarından 3 ile 295 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle yargılanmalarını istedi. Ertan Avkıran'ın 295 yıl, Necati Şemsetin Eren'in 15 yıl, şu anda Güzelbahçe Belediye Başkanı olan CHP'li Özden Mustafa İnce'nin önceki dönemde meclis üyesi olarak görev yapması nedeniyle 6 yıl, Ertan Avkıran'ın çocukları Ebru Avkıran ile Mehmet Avkıran, 3'er yıl hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi.

Haberin Devamı

Savcının gönderdiği iddianameyi değerlendiren İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, 2009/168-169 esas sayısıyla davayı kabul etti. Mahkeme heyeti, dosya üzerinden yaptığı incelemenin ardından ise iddia edildiği gibi silahlı suç örgütü oluşmadığına kanaat getirdi. Bu nedene davayla ilgili görevsizlik kararı verildi, dosya İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!