İzmir'deki heykeller sürekli saldırıya uğruyor

Güncelleme Tarihi:

İzmirdeki heykeller sürekli saldırıya uğruyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2007 11:32

KÜLTÜR turizm ve sanat kenti olma yolunda çabaların verildiği İzmir'de, Konak İlçesi'ndeki parklarda bulunan heykeller sürekli saldırılara uğruyor.

Haberin Devamı

Gürçeşme Kaynak Parkı'nda bulunan Atatürk ve çocuk heykeli bugüne kadar 3 kez saldırıya uğramasının ardından, Eskiizmir'deki, köy enstitülerinin kurucularından İsmail Hakkı Tonguç'un adını taşıyan parkta, kendisininkinin de aralarında yer aldığı heykellerin başları, arkadan vurularak tahrip edildi. Parkta oynayan çocuklar araçla gelen 2 kişinin ellerinde demir levyeyle alçı heykellerin başlarına vurup kırdıklarını, buna mahallle halkının da tepki gösterdiğini, saldırganların heykellerin tümüne zarar veremeden kaçtıklarını söyledi.

Yeşilyurt Maliyeciler Sitesi arkasında bulunan Kadın Hakları Parkı'nda da kadına el verip, onun yanında yer alan erkek heykelenin bir kolu kırıldı. Balçova sınırları içindeki İnciraltı Kavşağı'nda bulunan Atatürk heykelinin başına ise yeşil boya doküldü. Heykellere yapılan bu saldırılar İzmirliler'in tepkilerine neden oldu.

Haberin Devamı

Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, sanata saldıranların gerici zihniyetin eseri olduğunu söyledi. Dünyanın birçok ülkesinde heykellere hiç kimsenin zarar vermediğini, Paris'te 300 yıl önceki Fransız Devrimi'ni simgeleyen heykelin bugüne kadar zarar görmeden geldiğini vurgulayan Tunçağ, şunları söyledi:

“Bir süre önce, Alsancak'taki Turan Güneş büstü çalındı. Ülkenin gelişmesini, ilericiliği, aydınlığı simgeleyen köy ensitülerinin kurucusu İsmail Hakkı Tonguç'un heykelinin tahrip edilmesi, Atatürk heykellerine yapılan saldırılar, o gerici kafaların işi. Bu saldırılar kentin sanatsal gelişimini durduramayacak. Biz heykel yapmaya devam edeceğiz. Önemli olan o heykellerin ekonomik değeri değil, sembolüdür. Fakat her yaptığımız heykelin başına bir görevli dikmemiz mümkün dağil. Bu heykelleri o bölgedeki insanlar koruyacak, sahiplenecek. Nitekim Eskiizmir'deki İsmail Hakkı Tonguç heykeline yönelik saldırı sırasında vatandaşlar tepki göstermiş. Sanat bilinci artıkça o kafalar da yok olup gidecek.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!