İzmir'de zabıtalardan protesto

Güncelleme Tarihi:

İzmirde zabıtalardan protesto
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2009 16:19

İzmir Konak Meydanı'nda, zabıta memurunun seyyar satıcı tarafından bıçaklanmasını protesto etmek ve taleplerini dile getirmek için toplanan zabıta memurları, Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı'nın “eylem ve açıklama yapmamaları” yönündeki uyarısı üzerine dağıldı.

Duruma tepki gösteren Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu'na bağlı Yerel-İş İzmir Temsilcisi Serkan Yıldırım, tek başına açıklama yaparak, belediye bürokratının bu müdahalesinin suç olduğunu söyledi.

Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı zabıta memurları, dün mesai arkadaşlarının tezgahlarını kaldırmak istediği seyyar satıcılar tarafından bıçaklanmasını protesto etmek ve taleplerini dile getirmek için basın açıklaması yapmak istedi. Konak Meydanı'ndaki belediye binası önünde toplanan zabıta memurlarının yanına gelen Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı İlyas Ay, “eylem ve açıklama yapmadan dağılmaları, bu eyleme katılanlar hakkında işlem yapılacağı”nı ifade etti.
Ay'ın tepkisi üzerine zabıta memurları açıklama başlamadan alandan uzaklaştı.

Zabıtaların uzaklaşması üzerine alanda yalnız kalan Yerel-İş Sendikası İzmir Temsilcisi Serkan Yıldırım, açıklamayı tek başına yaptı. Amaçlarının zabıtaların yaşadığı zor şartları ortaya koymak, taleplerini dile getirmek ve dün yaşanan bıçaklı saldırıyı kınamak olduğunu ifade eden Yıldırım, belediye bürokratının eylemlerine müdahalesini eleştirdi. Sergilenen bu tutumun suç oluşturduğunu iddia eden Yıldırım, daha sonra basına dağıtılmak üzere hazırladıkları metni dağıttı.
Zabıta memurlarının görevleri sırasında kesici, delici aletli saldırılara uğradıkları, yasal mevzuatlar çerçevesinde koruma amaçlı güvenlik amaçlı malzemelerin yanlarında bulunmadığı, gerekli güvenlik tedbirlerinin alınmadığı bilgilerinin yer aldığı metinde, şu taleplere yer verildi:
“Çalışma koşullarının iyileştirilmesi, koruma amaçlı cop, kelepçe verilmesi, silah taşıması konusu tartışılması, zabıtanın itibarı için, yasa dışı eylemlerde bulunan kişi ve kuruluşlara yönelik ceza işlemlerinin, seçim dönemleri beklenmeden uygulanması, toplu sözleşme haklarının verilmesi.”

ZANLILAR ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Öte yandan, dün yaşanan olayla ilgili kavgaya karıştıkları iddiasıyla gözaltına alınan seyyar satıcılar A.A, A.A, Ç.A. ve D.B, sorgularının ardından İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edildi. Olayda bıçak kullandıkları ileri sürülen M.A. ve R.A. kardeşlerin ise arandıkları bildirildi.

Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, dün, tarihi Kemeraltı Çarşısı girişinde açılan tezgahları kaldırmak isterken, seyyar satıcılarla aralarında kavga çıkmış, olayda zabıta memuru Harun Yiğit bıçakla yaralanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!