İzmir Kuş Cenneti milli park olmalı

Güncelleme Tarihi:

İzmir Kuş Cenneti milli park olmalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

İzmir Kuş Cenneti'nin Manyas'tan sonra Türkiye'nin ikinci Kuş Cenneti Milli Parkı olacağı bildirildi. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Tabiat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Sıkı, İzmir Kuş Cenneti'nin Milli Park ilan edilmesi için 6 bakanlığın olumlu görüş bildirdiğini, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın da incelemesini 1 ay içinde bitireceğini belirerek ‘‘Burası milli parka dönüştürülürse daha iyi savunuruz’’ dedi.

Orman Bakanlığı'nın 1982 yılında Su Kuşları Koruma Sahası içine aldığı İzmir Kuş Cenneti'nin, 8 bin hektarlık alana sahip olduğunu belirten Sıkı, şöyle konuştu:

‘‘205 kuş türü burada barınıyor. İzmir Kuş Cenneti, bir süredir Maltepe Organize Deri Bölgesi'nin atıklarıyla kirlenmeye başlandı. Sanayiciler ve işadamları da Kuş Cenneti'nin güneyine liman, kuzeyine de tersane yapılması projesini gündeme getirdi. Bu bölge, doğal SİT alanıdır ve Kültür Bakanlığı 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı altındadır. Kuş Cenneti'nin çevresinde yaşayan köylüler, kuşları ve hayvanları avlıyor. Bu da cennete büyük zarar veriyor. Avcılara büyük ceza verilmeli ve kuşların doğal ortamı bozulmamalı. 10 yıldır görülmeyen Sakar Mekeler Kuş Cenneti'nde görülmeye başlandı. Bu çok sevindirici bir gelişmedir.’’

Sıkı, Türkiye'de Manyas, Göksu Deltası, Burdur, Seyfe Gölü ve Sultan Sazlığı'nın Ramsar Sözleşmesi kapsamında yer aldığını, İzmir Kuş Cenneti'nin de önümüzdeki aylarda ‘‘Avrupa zırhına’’ bürüneceğini vurguladı. Hükümetin, 1994 yılında imzaladığı Ramsar Sözleşmesi ile ‘‘Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Üremeye Sahip Alanlar’’ın korunmasının amaçlandığını anlatan Sıkı, şvyla dedi:

‘‘Biz çevreciler için bu karar çok önemlidir. Çünkü bundan sonra, bizim insanımız burayı kirletmeye kalkışırsa uluslararası örgütler 'Durun, burayı bozmayın' diye denetleyecekler ve koruma altına alacaklar. İzmir Kuş Cenneti, Manyas Milli Parkı'nı da geçecek güzellikte ve doğal yapıdadır.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!