İzmir’de Piriştina’nın yerine CHP’li Kocaoğlu

Güncelleme Tarihi:

İzmir’de Piriştina’nın yerine CHP’li Kocaoğlu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2004 15:56

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, kalp krizi sonucu ölen Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’nın yerine, oy çokluğu ile CHP'li Bornova Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu seçti.

Haberin Devamı

Meclis 1. Başkan Vekili Fikret Kaner başkanlığında toplanan Meclis'te 62 meclis üyesinin 61'i katıldı. Aziz Kocaoğlu, 59 oy alarak Büyükşehir Belediye Başkanı seçilirken, 2 oy boş çıktı.
  
Fikret Kaner, toplantı açılışında yaptığı konuşmada, “İzmir'in gururu, çağdaş, demokratik, laik insan Ahmet Piriştina'nın yaşayan bir efsane olduğunu, zamansız vefatı nedeniyle böyle bir toplantıyı zorunlu olarak gerçekleştirdiklerini” söyledi.
  
Vali Yusuf Ziya Göksu'nun çağrısı üzerine meclisin toplandığını belirten Kaner, meclis üyeleri ve davetlileri önce bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.
  
Saygı duruşunun ardından konuşmasını sürdüren Kaner, 1580 sayılı yasanın 93. maddesi gereği yeni başkanın seçileceğini, seçimin ”kapalı ve gizli oy sistemi” ile yapılacağını ifade etti.
  
Oy pusulalarının meclis üyelerine dağıtıldığını, sadece oy kullanılacağını belirten Fikret Kaner, AKP Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar'a da kısa süreli olması koşuluyla söz verdi.
  
Çakar, AKP grubunun etik bir anlayış sergileyerek, CHP'nin adayını desteklediğini belirtti.
  
Çakar, belediye meclis üyeleri ve grup başkan vekillerinin Piriştina'ya olan sevgilerini seçimden önce dile getirmelerini istedi.
  
Kaner, ise sadece seçim maddesiyle toplandıklarını, seçimden sonra bu dileklerin dile getirilebileceğini belirterek, CHP Grup Başkan Vekil Sırrı Aydoğan'dan adaylarının isimlerini sordu. Aydoğan da Bornova Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu “aday” gösterdiklerini söyledi.
  
AKP'DEN DESTEK
  
Daha sonra söz alan AKP Grup Başkan Vekili Kenan Çakar, Piriştina'nın kaybından sonra “doğru bir duruş” ve “ilkeli bir davranış” sergilediğini, kamuoyuna CHP adayını destekleyeceklerini açıkladıklarını bildirdi.
  
İzmirlilerin Piriştina'yı kentlilik bilinci içerisinde belediye başkanı seçtiğini, Meclis üyeleri de modern bir kent yaratmaya destek olmaları için yine İzmirliler tarafından seçildiğini belirten Çakar, Piriştina'nın beklenmeyen kaybının İzmirliler kadar meclis üyelerini de üzdüğünü ifade etti. Çakar, “Biz AK Parti grubu olarak, CHP adayını destekleyeceğiz. 22 kişilik grubumuz, CHP adayına oy verecek” dedi.
  
SEÇİMLER
  
Fikret kaner, sonuçların açıklanmasından sonra sevinç gösterisi ve alkışların olmaması gerektiğini, bunun yanlış olacağını ifade ederek oy kullanma işlemini başlattı.
  
Oy sandıklarının meclis üyelerinin arasında dolaştırılmasından sonra sonuçları açıklayan Kaner, 62 üyenin 61'nin oy kullandığını, 59 oy alan Aziz Kocaoğlu'nun yeni Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğini, 2 oyun da boş çıktığını söyledi.

Haberin Devamı

CHP Genel Sekreteri Önder Sav başkanlığında dün İzmir'de yapılan toplantıda, Aziz Kocaoğlu'nun Piriştina'nın yerine aday gösterilmesi kararlıştırılmıştı..
  
NOTLAR
  
   -Grup toplantısının yapıldığı salonda meclis üyelerinin kullandığı mikrofonlara “siyah kurdele” bağlandığı görüldü.
    -Başkanın oturduğu kürsünün hemen önüne Ahmet Piriştina'nı siyah kurdelelerle süslenmiş fotoğrafı asıldı.
    -Aziz Kocaoğlu'nun doktor eşi Türkegül ve çocukları Ulaş ile Çağdaş da salonda yerini aldı.
    -Adı başkan adayları arasında geçen Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ile Durak'ı destekleyen Çiğli Belediye Başkanı Ensari Bulut'un, yarım saat geç başlayan CHP Grup toplantısına katılmadığı gözlendi.

Haberin Devamı

AZİZ KOCAOĞLU KİMDİR?
  
1948 yılında doğan Aziz Kocaoğlu, 1973 yılında Ege Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. Kocaoğlu, 1974 yılında İstanbul Üniversitesi'nden işletme dalında master derecesi aldı.
  
1975-1978 yılları arasında bir kamu kuruluşunda muhasebe uzmanı olarak çalışan Kocaoğlu, 1978-1979 yılları arasında özel sektörde yöneticilik yaptı.
Siyaset yaşamına CHP Gençlik Kolları'nda aktif görev alarak başlayan Kocaoğlu, SODEP kurulduğunda partiye üye oldu, çeşitli etkinlik ve çalışmalara katıldı.
  
2001-2003 döneminde CHP Bornova İlçe Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Kocaoğlu, 28 Mart 2004 seçiminde CHP'den Bornova Belediye Başkanı seçildi. Kocaoğlu, evli ve iki çocuk babas

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!