İTÜ, işgal altında

Güncelleme Tarihi:

İTÜ, işgal altında
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

İTÜ Rektörü Prof. Gülsün Sağlamer, Ayazağa'daki 185 hektarlık arazilerinin gecekondu mafyası tarafından işgal edildiğini açıkladı. Rektör Sağlamer, bu işgal yüzünden ‘‘teknokent projesi’’ni uygulayamadıklarını söyledi.

İSTANBUL Teknik Üniversitesi (İTÜ), mülkiyetine sahip olduğu arazinin gecekondu mafyası tarafından işgal edilmesi nedeniyle, dünyada tek örneği Fransa'nın Nice Kenti'nde bulunan ‘Teknopolis - Teknoloji Araştırma ve Uygulama Kenti’ projesini uygulayamıyor. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer, üniversiteye kampus yapımı için 1966 yılında tahsis edilen Ayazağa'daki alan içinde yer alan 185 hektarlık arazinin gecekonducular tarafından işgal edildiğini söyledi.

TEKNOKENT PROJESİ YAPILAMIYOR

İşgal edilen bölgeye, üniversite-sanayi işbirliğini uluslararası ölçekte geliştirecek bir ‘Teknopolis’ kurmak istediklerini ifade eden Prof. Dr. Sağlamer, ‘‘Böyle bir projenin İstanbul'a ve ülkeye çok şeyler katacağı apaçık ortada’’ dedi.

Arazi işgali nedeniyle büyük sıkıntı yaşadıklarını, ayrıca söz konusu bölgenin SİT alanı olduğunu anlatan Prof. Dr. Sağlamer, şunları kaydetti:

‘‘Üniversite-sanayi işbirliği içerisinde araştırma geliştirme faaliyetlerimizi yerleştirebileceğimiz Armutlu'daki alana ihtiyacımız var. Üniversitenin tapulu arazisinde 5 bin civarında aile yaşıyor, nüfus 25 bine ulaşmış durumda. Belediye ve ilgili makamlara her seferinde ‘Durdurun' uyarıları yaptık ama kimse işgali önlemedi. Vatandaşın bu şekilde davranmasının hoş görülmemesi gerek.’’

MALİYE’YE DE KIZDI

Hazine ve orman vasfını kaybeden arazilerin bu alanlarda yerleşenlere devredilmesine ilişkin Maliye Bakanlığı’nın yaptığı çalışmayı doğru bulmadığını da belirten Prof. Dr. Sağlamer, bu tür çalışmaların, işgalci gecekondu sahiplerini ‘yüreklendirdiğini’ savundu.

Prof. Dr. Sağlamer, ‘‘Kanunları çiğnemiş insanlara ayrıcalık tanınmasının anlaşılması mümkün değil. Bu ayrıca demokrasinin de doğru işletilmemesi anlamına geliyor. İnsanların kendilerine ait olmayan toprakların afla ya da başka bir modelle birilerine aktarılması olacak şey değil’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!