İtirazım Demirel'e

Güncelleme Tarihi:

İtirazım Demirele
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

DYP Lideri Tansu Çiller, kendisine Anayol-Sol modeliyle gelen Ecevit'e hayli nazik davrandı. Çiller, Ecevit'in önerisine soğuk yaklaştı ve ‘‘Biz, çete ilişkileri, yolsuzluk ve talan dolayısıyla 314 oyla düşürülmüş bir hükümete payanda ve yama olmayız. DTP gibi olamayız. Ama bizim sizin şahsınızla ilgili bir sorunumuz yok. Bizim itirazımız bir dayatma ve atama şeklinde yapılan bu görevlendirmeye’’ dedi.

Çiller, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'la olan gergin diyolagların aksine, bir saat süren çay ve pasta ikram edilen görüşmede, Ecevit'e son derece nazik ve güleryüzlü davrandı. Çiller, defalarca, ‘‘Bizim sizinle ilgili bir sorunumuz yok’’ dedi. İki lider arasında şu diyalog gerçekleşti:

Ecevit: Bu hükümetin bir gensoruyla düşürülmesi haksız, zamansız ve gereksiz olmuştur.

Çiller: Çete ile olan ilişkiler, yolsuzluk, talan bizim bu gensoruyu vermemizi haklı kılmıştır.

Ecevit: Hükümet sorunu iki eksende çözülür. Birincisi ANAP-DYP-DSP. Rahatça da güvenoyu alırız. İkincisi, FP-DYP ve CHP'nin biraraya geleceği hükümet. Bunu rejim açısından sakıncalı buluyoruz.

Çiller: Bir üçüncü eksen daha var. Bu da grubu olan tüm partileri geniş tabanlı bir hükümette biraraya getirmek. İçte ve dıştaki sorunların çözümü için en iyi formül budur.

Ecevit: Gerçekçi çözüm budur. Biz ANAP ve DYP'nin biraraya gelmesi halinde içerden de dışardan da bu hükümete destek oluruz.

OLMAZSA ÇANKAYA KURAR

Çiller: Biz size değil usule karşıyız. Demokrasi ve teamüllerin hiçe sayıldığı bu yönteme karşıyız. Çankaya bunun sorumluluğunu tarih önünde almıştır. Biz bu modele destek vererek, bu sorumluluğun içine girmeyiz.

Ecevit: Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu yolu izlerken, bizim ANAP ile bu konuda net bir formül ortaya koymamızın etkisi olmuş olabilir. Bu nedenle beni görevlendirmiş olabilir. Bu hükümetin kurulması halinde Çankaya Hükümeti de oluşmaz diye düşünüyorum.

Çiller: Biz muhalefet olarak sizden farklı düşünüyoruz. Ekonomide kriz var. Dış politikada dışlandık, yalnız kaldık. Bütün bu yaşananlarda bu hükümetin rolü var. Bütün bu sorunları ancak geniş tabanlı bir hükümetle göğüsleyebiliriz. Kimin başbakan olduğu önemli değil.

Ecevit: Sizin net öneriniz nedir?

Çiller: Biz öteden beri geniş tabanlı hükümeti savunduk. Ancak sizin önerilerinizi Genel İdare Kurulumuzda ve grupta tartışacağız. Çarşamba ya da perşembe günü size cevabımızı veririz. Biz bu aşamada sizi dinliyoruz.

Ecevit: İki turlu seçimin yapılması, Anayasa'nın 83 ve 100. maddelerinin değiştirilmesi, idamın kaldırılması ve yurtdışındaki vatandaşlara oy kullanma hakkı veren kanunun çıkarılması da çok önemli.

Çiller: Biz bu konuları da yetkili kurullarımızda görüşür, size yanıt veririz.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!