İtalya-Türkiye Zirvesi'nin sonuç bildirgesi

Güncelleme Tarihi:

İtalya-Türkiye Zirvesinin sonuç bildirgesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2012 14:07

Birincisi İzmir'de 12 Kasım 2008'de yapılan Hükümetlerarası İtalya-Türkiye Zirvesi'nin ikincisi Roma'da gerçekleştirildi. Zirvenin ardından ortak bildiri yayınladı.

Haberin Devamı

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Mario Monti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke Dışişleri Bakanları Gulio Terzi ve Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanları Annamaria Cancellieri ve İdris Naim Şahin, Ekonomik Kalkınma Bakanı Corrado Passera, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre Bakanları Corrado Clini ve Erdoğan Bayraktar, Ekonomi ve Maliye Bakan Yardımcısı Vittorio Grilli, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile AB Bakanı Egemen Bağış eşliğinde görüştü.

ERDOĞAN'IN İTALYA ZİYARETİ / FOTO GALERİ

Bildiride, “Başbakan Monti ile Başbakan Erdoğan arasındaki görüşmede İtalya'nın Türkiye'nin Avrupa Birliğine üyeliğine verdiği güçlü ve kararlı destek yeniden teyit edildi. İtalya, Türkiye'nin AB'ye doğru ilerleyişine verdiği desteği yinelerken, Türkiye'nin AB'ye katılımını sağlama amaçlı müzakerelerin yeni bir şevk ve kararlılıkla sürmesini ümit ettiğini duyurdu” denildi.

Haberin Devamı

Ortak bildiride, Türk tarafının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Schengen bölgesindeki AB üyesi ülkelere yapacakları seyahatlerinde AB seviyesinde vize serbestisi sağlanıncaya dek, Türk işadamlarına Türkiye'deki İtalyan diplomatik ve konsüler temsilciliklerince gösterilen kolaylıklardan duyduğu memnuniyeti dile getirdiği ifade edildi.

Vizenin, Türk halkının bütün kesimlerinin, başta İtalyan halkı olmak üzere yüzyıllardır hayatın her alanında yakın ilişki içinde bulunduğu halklarla, ilişkilerinin daha da geliştirilmesinin önünde yapay bir duvar teşkil ettiğini vurgulandı. İtalyan tarafı da Türk vatandaşlarına vize serbestisi tanınmasına yönelik müşterek bir vize siyasetinin benimsenmesi amacıyla AB içinde çalışmalarda bulunacağını belirtildi.

Görüşmede Arap Baharı'nın hüküm sürdüğü Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde halkların meşru talep ve beklentileri neticesinde vuku bulan siyasi değişim ve demokratik dönüşüm hareketleri de kapsamlı şekilde ele alındığı belirtilen ortak bildiride, tarafların adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözümün her zamankinden daha fazla önem kazandığını teyit ederek, Ortadoğu barış sürecinde devam eden tıkanıklıktan kaygı duydukları vurgulandı.

Haberin Devamı

SURİYE'DEKİ GELİŞMELER

İki ülke hükümetinin, Suriye'deki gelişmeleri gözden geçirdiği ve süregelen şiddet nedeniyle derin endişelerini dile getirdiği ifade edilen ortak bildiride, şu ifadeler yer aldı:

“BM-Arap Ligi Özel Temsilcisi Annan'ın çabalarına tam destek verdiler ve Annan'ın ülkedeki krizin çözüme kavuşturulması amacıyla sunduğu altı maddeli planın tüm unsurlarıyla uygulamaya konulmasını teminen, BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen 2042 ve 2043 sayılı kararlarda kayıtlı, Suriye rejimine yapılan tüm çağrıların ve dile getirilen taleplerin ilave önlemlere gerek bırakılmaksızın eksiksiz ve derhal uygulanması çağrısında bulundular. Ayrıca silahlı kuvvetlerin daha fazla gecikmeden yerleşim yerlerinden çekilerek kışlalara dönmesinin temin edilmesinin, ifade ve gösteri yapma özgürlüğü ile insani yardımların ülkeye serbest girişinin güvence altına alınmasının önemini kuvvetle vurguladılar. Suriye'de halkın meşru talepleri ile uyumlu tam demokrasi hedefine doğru, gerçek ve kapsayıcı bir siyasi dönüşüm süreci yolunun bir an evvel açılmasının öneminin altını çizdiler.”

KIBRIS SORUNU

Haberin Devamı

Ortak bildiride, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak, “İstikrarlı ve müreffeh bir Doğu Akdeniz'in Avrupa için ifade ettiği önemin altını çizen taraflar, Kıbrıs sorununa, Birleşmiş Milletler'in iyi niyet misyonu çerçevesinde mümkün olan ivedilikle karşılıklı mutabakata dayalı adil ve kalıcı bir kapsamlı çözüm bulunmasının ehemmiyeti üzerinde mutabakata vardılar. Görüşmelerde, Ortadoğu ve Balkanlar'da istikrarın önemi konusunda da anlayış birliğinin var olduğu görüldü. Taraflar ayrıca, iki ülkenin Afganistan, Balkanlar ve Lübnan'daki barışı koruma operasyonlarına ortak katılım yoluyla verdikleri katkıları da değerlendirdiler” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Terör konusunun zirvede ele alındığına ve mücadele için çabaların güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapılan ortak bildiride, şunlar dile getirildi:

“Ortak Akdeniz kimliğine ve ortak değerlere atıfla, terörizmin ve şiddete varan aşırıcılığın her şekliyle ve organize suçlarla mücadelede müşterek çabaların güçlendirilmesi gerektiğinin altı çizildi; Akdeniz Bölgesi'nde işbirliğinin pekiştirilmesi arzusu yinelendi ve gerek ikili temelde, gerek uluslararası örgütler çerçevesinde işbirliğinde bulunma isteği dile getirildi. Ayrıca, barışın tesisi, etkin siyasi-kurumsal yapıların güçlenmesi ve ekonomik kalkınma hedeflerine ulaşılması için iki ülkenin birlikte ve kararlı çalışmalar gerçekleştirmesini gerektiren Doğu Afrika'da ve özellikle Somali'de işbirliğinin güçlendirilmesi arzusu da vurgulandı.”

Haberin Devamı
KÜRESEL BARIŞTA BM'NİN MERKEZİ ROLÜ

Ortak bildiride, kürüsel barışta BM'nin merkezi rolüne “Taraflar, küresel barış, istikrar ve refahın sağlanmasında ve sürdürülebilir kılınmasında Birleşmiş Milletler'in merkezi rolünü teyit etti ve BM çerçevesindeki karşılıklı işbirliğinin pekiştirilmesi yönündeki arzularını dile getirdi. Bu bağlamda, her iki Hükümet, çok taraflılığa dayanan bir küresel yönetişimi ve aynı zamanda, Güvenlik Konseyi reformu bağlamında paylaştıkları ilkeler uyarınca Birleşmiş Milletler'de eşit ve adil bir temsili desteklediklerini yineledi.Taraflar ayrıca, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası kuruluşlardaki adaylıklara ilişkin mevcut ikili işbirliğinden duydukları memnuniyeti de ifade etti.

21 MİLYAR DOLARI AŞAN TİCARET HACMİ

Sınırötesi ulaşım ağları, Akdeniz enerji bağlantıları ve birçok sanayi işbirliği projesi dahil olmak üzere, karşılıklı çıkarları ihtiva eden ekonomik konuların derinlemesine ele alındığı kaydedilen ortak bildiride, “21 milyar ABD dolarını aşan ticaret hacminden memnuniyet duyulduğu fakat bu rakamın mevcut potansiyeli yansıtmadığı dile getirildi. Karşılıklı yatırımların artırılması, KOBİ'ler arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ile İtalyan ve Türk şirketleri arasında özellikle inşaat sektöründe üçüncü ülke pazarlarının sunduğu fırsatları değerlendirecek ortak yatırımların tesisinin teşvik edilmesi kararlaştırıldı” denildi.

ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ

Avrupa'nın enerji arz güvenliğinin güçlendirilmesi amacına yönelik olarak iki ülke arasındaki işbirliği imkanları, Güney Gaz Koridoru bağlamında geliştirilen projeler ile Türk Boğazları'ndaki mevcut tanker trafiğinin azaltılmasına ve deniz çevresinin korunmasına yönelik olarak iki ülkenin katılımıyla hayata geçirilmesi öngörülen Samsun-Ceyhan “by-pass” petrol boru hattı projesinin ele alınarak, her iki Hükümetin bu alandaki ilişkileri daha da ileriye götürme konusundaki arzularının dile getirildiği de ortak bildiride belirtildi.

Ortak bildiride, ekonomi, kültür, bilimsel araştırma ve üniversitelerarası işbirliği alanlarındaki ilişkilerin mükemmel düzeyinden dolayı memnuniyetlerini dile getiren Başbakan Monti ile Başbakan Erdoğan'ın, bunu daha da geliştirmek istediklerine dair arzularını ortaya koyduklarına dikkat çekilerek, İtalyan Kültür Merkezi'nin Türkiye'de gösterdiği faaliyetlerin yanı sıra İstanbul ve Ankara'daki İtalyan Kültür Enstitülerinin faaliyetlerinden sitayişle bahsedildi ve ayrıca Roma'da açılacak Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin gelecekteki faaliyetleri için şimdiden takdirlerin dile getirildiği ifade edildi.

ÜÇ ANLAŞMA, İKİ BİLDİRİ İMZALANDI

İki ülke arasında “Başta Terörizm ve Örgütlü Suçlar Olmak üzere Ağır Suçlarla Mücadelede İşbirliği Anlaşması”, “Sosyal Güvenlik Anlaşması” ve “Çevre Koruma ve Sürdürülebilir Kalkınma Alanlarında İşbirliği Anlaşması” imzalandı.

Öte yandan “Türkiye-İtalya arasında Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komitesi (JETCO) Kurulmasına İlişkin Deklarasyon” ve “Ekonomi Alanında ve Özel Sektörler Arasında İşbirliğinin Geliştirilmesine İlişkin Ortak Bildiri”nin yanı sıra “Türkiye-İtalya 2012-2014 Yılları Bilimsel İşbirliği Uygulama Programı”na imza atıldı.

Ortak bildiride, Dışişleri Bakanlarının halen müzakere edilmekte olan Kültürel İşbirliği Uygulama Programı'nın en kısa zamanda imzalanması temennisini dile getirdiği ve Diplomasi Akademisi ile Diplomatik Enstitü vasıtasıyla diplomasi alanında eğitim konusundaki işbirliğinin güçlendirilmesi hususunda görüş birliğine vardığı kaydedildi.

Zirvenin ortak bildirisinin sonunda ise “Roma Zirvesi vesilesiyle, İtalya ile Türkiye arasındaki stratejik ortaklık en yüksek seviyede yeniden teyit edildi ve her alanda ikili ilişkilerin daha da güçlendirilmesi arzusu dile getirildi” ifadesi yer aldı.

Başbakan Erdoğan, zirveden önce İtalya Başbakanı Monti ve Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile ayrı ayrı görüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!