İşyerine Türkçe isim verilmesi

Güncelleme Tarihi:

İşyerine Türkçe isim verilmesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2008 12:02

Türk Dil Kurumu Başkanı (TDK) Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, iş yerlerine Türkçe isim verilmesi yönünde tavsiye kararı bulunan Manisa'nın Alaşehir iLçe Belediyesi adına Başkan Kadir Daş'a plaket verdi.

Haberin Devamı

Alaşehir Belediye Başkanı Kadir Daş'ı makamında ziyaret eden TDK Başkanı Prof. Dr. Akalın, burada yaptığı açıklamada, ülkede son yıllarda kurulan iş yerlerine yabancı isimlerin verildiğini, bunun da Türkçe'nin yabancı dil istilasına maruz kalmasına neden olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Akalın, şunları söyledi:
“Ülkemizde herhangi bir iş yeri kurulurken, adı, sermayesi, faaliyet alanı soruluyor. Ancak görüyoruz ki, bu işyerlerinin tabelalarında çok farklı yabancı isimler yazılıyor. Bu konuda yasal bir boşluk vardı. TBMM'de kurulan komisyon, raporunu tamamladı. Bazı belediyelerimiz, aldıkları meclis kararları ile bu komisyonda alınan kararların yasa haline gelmesini beklemeden önlem almaya başladılar. Alaşehir Belediyemiz de bunlardan biriydi.”

Alaşehir Belediye Meclisinin, ilçede açılacak iş yerlerine Türkçe isimler verilmesi konusunda oy birliği ile tavsiye kararı aldığını anımsatan Prof. Dr. Akalın, TDK Yönetim Kurulu tarafından 7 Şubat 2008 tarihli toplantıda, Alaşehir Belediyesini söz konusu yaklaşımı nedeniyle ödüllendirme kararı alındığını bildirdi.
Prof. Dr. Akalın, “Alaşehir Belediye Başkanımız Kadir Daş'ın şahsında, Alaşehir Belediye Meclisinin değerli üyelerini aldıkları bu karar dolayısıyla kutluyoruz” dedi.

Haberin Devamı

TDK Başkanı Prof. Dr. Akalın'dan plaket, yazı takımı, yazım klavuzu ve sözlük alan Kadir Daş, “bizi biz yapan değerlerimizin başında dilimiz gelir. Ancak son yıllarda dilimizin yabancı dillerin istilasına uğradığına şahit oluyoruz. Belediye Meclisimizin aldığı kararla en azından kendi ilçemizde bu süreci engellemeyi başardık. Tüm belediyelerimizin aynı duyarlılığı göstermelerini bekliyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!