İsyan bastırma provası

Güncelleme Tarihi:

İsyan bastırma provası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Barışı korumak amacıyla 11 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen tatbikat, kullanılan üstün silahlar ve Mehmetçik'in başarılı harekatıyla tam bir gösteriye dönüştü. Emniyet'e bağlı Robokoplar da ‘isyan bastırılması’ uygulamasını büyük bir ustalıkla gerçekleştirdiler.

BİO (Barış İçin Ortaklık) ülkeleri ile barışı koruma konularında karşılıklı harekat icra edebilmek ve bir anlayış seferberliği sağlamak amacıyla 11 ülke askerlerinin katılımıyla 66'ncı Zırhlı Tugay, Topkule Kışlası'nda gerçekleştirilen ‘Barış Köprüsü’98' tatbikatının dün sona eren aktif bölümüne ait uygulamalar, müthiş bir gösteri halini aldı.

3'ncü Kolordu ve Batı Garnizon Komutanı Korgeneral Atilla Kurtaran ve diğer katılımcı ülkelerin üst düzey askeri yetkililerinin izlediği tatbikat 11 istasyonda gerçekleştirildi. Tatbikata katılan birliklerden Bulgaristan ‘üs güvenliği’, Makedonya ‘hedef bulma’, Arnavutluk ‘kontrol noktası’, Ukrayna ‘gözetleme postası’, Azerbaycan ‘komuta kontrol’, Romanya ‘konvoy eskortlama’, Gürcistan ‘kurtarma harekatı’, Kazakistan ‘ilk yardım ve sıhhi tahliye’, Moldova ‘yaya devriye’ Macaristan ‘İsyanların bastırılması’ uygulamalarını gerçekleştirdiler.

Türk Emniyet Teşkilatı'na bağlı Robokop Timleri de, ‘isyanların bastırılması’ uygulamasıyla katılımcı ülkelerden tam not aldı. Mehmetçik ise ‘mayınlı sahadan geçit açma ve diğer engellerden geçiş harekatı’nı büyük bir ustalıkla gerçekleştirdi.

Mehmetçik'e tam not

Mehmetçik, disiplinli hareketleri ve emirleri anında uygulayışıyla konuk ülke askerlerinin de takdirini topladı. Ayaklanma bastırma tatbikatı sırasında büyük başarı gösteren Mehmetçik, düşmanla göğüs göğüse nasıl savaşılacağını gösterdi. Tatbikatta Mehmetçik, aldığı üstün eğitimi, sahip olduğu disiplini gözler önüne serdi. Senaryoya göre, 2 komşu ülkede birbirinin topraklarında yaşayan etnik gruplar var. Bu etnik gruplara uygulanan baskılar sonucu 2 ülke arasında tartışmalar yaşanıyor. Sonunda ülkelerin biri diğerini işgal ediyor. Yaşanan çatışmalar ve uluslararası baskılar sonucu 2 ülke arasında ateşkes imzalanıyor. Bu aşamada duruma müdahale eden BM ve NATO asker gönderme kararı alıyor. Oluşturulan yeşil hatta uluslararası birlik görevleri yerine getiriyor.

Düşmana karşı üstün teknoloji

Tatbikatta düşmana karşı üstün teknolojik olanaklardan da yararlanıldı. Gece görüşlü, çok uzun menzilli, metre hesabı yapabilen ve hedeflerin daha kolaylıkla belirlenmesini sağlayan özel dürbünler kullanıldı. 11 noktadaki tatbikata katılan askerlerin, sık sık bu gelişmiş dürbünlere başvurdukları gözlendi. Belirli bir senaryo dahilinde gerçekleştirilen tatbikat sırasında, tahmin yerine, elektronik olarak nokta hedefleri belirleyen silahlardan yararlandılar. Böylece askerler, tam isabet kaydettiler.

Gösteriye anında müdahale

Özel donanımlı Mehmetçik, Türk Emniyet Teşkilatı'na bağlı ‘Robocop’larla birlikte, işgal bölgesinde isyan eden göstericilere karşı harekat uyguladı. Mehmetçik'in durdurduğu göstericiler, Robocop'lar tarafından tazyikli su sıkan panzerlerin yardımıyla kısa sürede dağıtıldılar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!