İsviçre'ye PKK notası verildi

Güncelleme Tarihi:

İsviçreye PKK notası verildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ankara, Lozan'da PKK yandaşları tarafından 24-25 Temmuz'da ‘‘Lozan'dan Sevr'e’’ adı altında ‘‘Kürt hukuk konferansı’’ düzenleneceğinin ortaya çıkması üzerine, dün İsviçre'ye nota verdi.

Türkiye'nin Bern Büyükelçisi Taner Baytok, dün öğleden önce İsviçre Dışişleri Bakanlığı'na giderek, bu ülkenin üstüste işlediği ayıplar nedeniyle Türkiye'nin notasını İsviçre'ye iletti.

Notada, Cumhuriyet'in 75. yıldönümü nedeniyle Türkiye'nin Lozan'da kutlama yapmasına izin verilmemesinden duyulan üzüntü dile getirildi. Buna karşılık aynı kentte Türkiye karşıtı grupların ‘‘Lozan'dan Sevr'e’’ adı altında ‘‘Kürt hukuk konferansı’’ düzenlenmesine göz yumulmasının, iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerine ve İsviçre'nin tarafsızlığına aykırı düştüğü hatırlatıldı. Notada ayrıca Zürih Başkonsolosluğu'nun karşı karşıya kaldığı bina sorununa da dikkat çekildi.

SPİCE GİRLS

İsviçreli diplomatik kaynaklar ise, Federal Hükümet ile Vaud Kantonu'nun ‘‘Kürt hukuk konferansı’’ düzenlenmesi için resmi destek vermediğini, bazı çevrelerin konferans düzenlemek için bir otelin lobisini kiraladıklarını öne sürdüler. Aynı çevreler, İsviçre Anayasası gereği ‘‘Özel olarak’’ kiralanmış bir otel lobisinde konferans yapılmasını engellemenin mümkün olmadığını iddia ettiler. Bir başka diplomatik yetkili ise, Türkiye'nin Lozan'da kutlama yapılmasına karşı çıkıp, Kürt konferansına destek verenlerin arkasında Yeşil ve Sosyalist parti milletvekillerinin olduğunu belirterek, bu parlamenterlere dünyaca ünlü pop grubu ‘‘Spice Girls’’ (Baharat kızlar) yakıştırmasını yaptı.

Türkiye karşıtı çevrelerin birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi, İsviçre'de de anayasanın tanıdığı imkanlardan yararlanmayı çok iyi bildiklerini belirten aynı kaynak, ‘‘Ne yazık ki, İsviçre Parlamentosu'nda profesyonel milletvekili sayısı çok az. Profesyonel olmayanlar çok çabuk etki altında kalabiliyorlar’’ dedi. Bir başka kaynak da konferansa 31 İsviçreli parlamenterin davet edildiğini, bunlardan sadece altısının konferansa destek verdiğini öne sürdü.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!