İsviçre'ye ayıbı PKK işletiyor

Güncelleme Tarihi:

İsviçreye ayıbı PKK işletiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin Lozan'da da Cumhuriyet'in 75'inci yılını kutlamasını PKK, Yunan ve Ermeni lobilerinin baskısı sonucu, diplomatik kurallara uymayan şekilde reddeden İsviçre'nin, Zürih'te işlediği ikinci ayıbın arkasından da PKK çıktı.

Zürih Başkonsolosu Sami Güner Hürriyet'e yaptığı açıklamada, başkonsolosluğun karşı karşıya kaldığı bina sorununun arkasında PKK'nın olduğunu belirterek, bu konuda Zürih Belediyesi'nin de akıl almaz hatalar işlediğini söyledi. Güner, ‘‘Bir avuç PKK'lı, İsviçreli yandaşları ile medyayı etkiliyor. Bana bunu bizzat Zürih Belediye Başkanı Josef Estermann söyledi’’ dedi. Güner, PKK'nın oyununa gelen Zürih Belediyesi'nin işlediği hataları da şöyle sıraladı:

‘‘Belediyenin bize 'Platen Strasse' adresinde gösterdiği yer, çevresinde 11 bin konutun bulunduğu ve daha önce mesken olarak kullanılmış bir binaydı. Bu binayı başkonsolosluk haline dönüştürebilmemiz için hem içinde, hem de dışında geniş çaplı tadilat yapmamız gerekiyordu. Ayrıca mesken olarak kullanılmış binanın büroya çevrilmesi için mahkeme kararı şart. PKK yandaşları hemen devreye girerek, 'Türkler'i istemiyoruz' diye kampanya başlatınca, bu binaya geçmemiz mümkün olmadı.

Kendi çabalarımızla 'Bremgardner Strasse'de bulduğumuz beş katlı bina ise daha önce bir banka tarafından kullanılmış. Başkonsolosluk olarak hizmet vermeye son derece müsaitti. İçinde bazı yerlerde tadilat yapacaktık. Ancak akıl almaz bir şekilde belediye, Mayıs ayında yerel bir gazeteye ilan vererek, binanın Türk Başkonsolosluğu tarafından kiralanacağını ve içinde tadilat yapılacağını duyurdu. İsviçre yasaları gereği bu bina daha önce mesken olarak kullanılmış olsaydı, gazete ilanına gerek vardı. Ancak işyeri olarak kullanıldığı için buna gerek yoktu. Gazete ilanıyla, PKK yandaşlarına hedef gösterildik. Belediye Başkanı'na 'İlana ne gerek vardı' diye sorduğumda, bana PKK'nın özellikle yerel medya ile siyasi çevrelerle sıkı ilişki içinde olduğunu belirterek, bu ilanı vermek zorunda kaldıklarını söyledi. Maalesef iki ülke arasında karşılılık ilkesine hiç de uymayan akıl almaz şeyler oluyor.’’

Zürih Başkonsolosluğu'na yaklaşık 80 bin Türk'ün bağlı olduğunu, hükümetten binaya taşınma izni çıkması halinde bile, PKK yandaşlarının yeniden yargı organlarına başvurma hakları bulunduğunu hatırlatan Güner, şöyle devam etti: ‘‘Bu mahkemenin sona ermesi en az 3 yıl sürer. Halen bulunduğumuz binayı 31 Aralık 1999'da boşaltmak zorundayız. Bir avuç PKK'lı yüzünden dışarıda kalma niyetimiz yok. Öyle inanıyorum ki, İsviçre makamları sağduyulu davranıp, kendi bulduğumuz binaya taşınmamızı sağlayacaklardır.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!