İsviçre'de idam yanlıları kampanyayı geri çekti

Güncelleme Tarihi:

İsviçrede idam yanlıları kampanyayı geri çekti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2010 00:00

İsviçre’de idam taraftarları ölüm cezasının yeniden uygulanması için bir referandum düzenlenmesi yönünde başlattıkları kampanyayı geri çekti.

Haberin Devamı

Hükümetin referandum için imza toplanmasına izin vermesinden bir gün sonra grup internet sitesinden bir açıklamaya yaparak kampanyayı geri çektiğini duyurdu.

 

İsviçre’de idam cezası 70 yıl önce kaldırıldı. Grup düzenlediği kampanyayla idam cezasının, cinsel saldırı içeren cinayet suçları için yeniden uygulamaya konmasını talep etmişti. Grubun hedefi 24 Şubat 2012’ye dek 100 bin imza toplamaktı.

 

Girişimin liderlerinden Marcel Graf, kampanyanın komite üyelerinin bir parti ya da politik bir harekete üye olmadığını, bir akrabalarının cinsel şiddet suçuyla öldürüldüğü için kampanyayı başlattıklarını açıkladı.


İsviçre’de ölüm cezası 1942 yılında kaldırıldı. Ülkede en son 1940 yılında bir mahkum başı kesilerek idam edildi. İsviçre askeri yasalarından da 1992’de kaldırılan idam, orduda son olarak 1944’te kurşuna dizme yöntemiyle kullanıldı.

 

Haberin Devamı

Yetkililer ölüm cezasının, anayasal olarak uygun olup olmayacağını ve İsviçre’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de dahil olmak üzere uluslararası konumuna ve çizgisine ters düşüp düşmeyeceğini tartışıyor.

 

İsviçre hükümet sözcüsü Andre Simonazzi, parlamento, ölüm cezasını anayasaya aykırı bulursa referandumu engelleyeceğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!