İsveçliler'den yoğun ilgi

Güncelleme Tarihi:

İsveçlilerden yoğun ilgi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2006 14:38

Nobel edebiyat ödülünün bu yılki sahibi yazar Orhan Pamuk, bugün Stokholm'deki büyük kitapçılarda ve Nobel Müzesinde son çıkan kitaplarını imzaladı.

Haberin Devamı

İsveçli edebiyatseverler, imza törenlerinde Pamuk'a büyük ilgi gösterdi. İsveçli edebiyatçılar, Pamuk'un kitaplarını imzalatmak için uzun kuyruklar oluşturdu.

Pamuk, kitaplarını imzalatmak isteyenlerin yoğun ilgisi üzerine, kullandığı kalemlerin mürekkebi sık sık tükendi. Pamuk, masanın üzerindeki bütün kalemleri kullanmak zorunda kaldı. Pamuk, bugün ayrıca töreni izlemek için gelen yabancı gazetecilere mülakatlar verdi.

 Töreni izlemek üzere, dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 100 yabancı gazetecinin kayıt yaptırdığı öğrenildi.  İsveç basını da Pamuk'un dün akşam ki “Babamın Bavulu” Nobel konuşmasına bugün geniş yer verdi.

Gazetelerin, dünkü konuşmanın tamamına yer verdikleri görüldü. Yine gazetelerde, Pamuk'un kitaplarını basan yayım evlerinin ilanları da geniş bir biçimde yer aldı. İlanlarda, Pamuk'un, yarın ve pazar günü de İsveçli okuyucularla imza törenlerinde buluşacağı duyuruldu.

Pamuk, yarın Türkiye'nin Stokholm Büyükelçisi Necip Egüz'ün daha çok İsveçli ve yabancı diplomatlar için onuruna vereceği resepsiyona katılacak.

Bu akşam ayrıca Stockholm Konser Merkezinde Nobel Ödül konseri düzenlenecek. Nobel Ödül töreni, 10 aralık pazar günü yapılacak. Bu törenden sonra, İsveç Kralı 16. Karl Gustav, yaklaşık 1300 davetliye, Stockholm şehir salonunda resmi akşam yemeği verecek.

Nobel ödülü, törenle Nobel ödül komite başkanı ve İsveç Kralı 16. Carl Gustaf tarafından verilecek.  Törende, Pamuk'a Nobel diploması, altın madalya ve 10 milyon İsveç kronu tutarında para ödülü takdim edilecek.

Uluslararası Nobel Ödülü, 1901 yılından bu yana dünyada fizik, kimya, tıp, edebiyat ve dünya barışı için çalışan kişilere Stokholm'deki Nobel Vakfı tarafından veriliyor.

Bilim adamı yazar Alfred Nobel adına atfedilen ödülü alanlara, madalya, diploma ve para ödülü veriliyor. Her yıl Nobel'in ilgili komiteleri, dünyada fizik, kimya, tıp, edebiyat ve barış için çalışmalarıyla ünlü kişilerin aday gösterilmesi için bilim adamları, akademisyenler, araştırmacılar ve dünyadaki parlamentolara Nobel adayı belirlemeleri için çağrıda bulunuyor.

Bu yıl Nobel'i kazananları 12 Ekim tarihinde açıklayan İsveç Akademisi, "Pamuk'un, yaşadığı kentin melankolik ruhunu arayışında, kültürlerin çatışması ve birleşmesinde yeni semboller bulduğu" belirtmişti.

Pamuk'un, büyürken geleneksel Osmanlı aile ortamından daha Batı yönelimli bir yaşam tarzına dönüşüm deneyimini geçirdiği şeklindeki anlatımının hatırlatıldığı açıklamada, yazarın bu konuya, Thomas Mann'i takiben, bir ailenin üç neslinin hikayesini anlattığı ilk romanında (Cevdet Bey ve Oğulları) değindiği kaydedilmişti.

Açıklamada, Pamuk'un uluslararası başarısının üçüncü romanı "Beyaz Kale" ile geldiği, bu romanın 17. yüzyıl İstanbul'unda geçen tarihi bir roman olarak yazılmakla birlikte, içeriğinin farklı türdeki öyküler üzerinden egomuzun nasıl oluştuğuna ilişkin bir öykü olduğu, kitapta kişiliğin değişen bir yapı olarak gösterildiği ifade edilmişti.
     
PAMUK'UN ÖDÜLLERİ

     
Orhan Pamuk'un Nobel'den önce kazandığı diğer edebiyat ödülleriyse şöyle: Milliyet Roman Yarışması ödülü (1979-Mehmet Eroğlu ile paylaştı), Orhan Kemal Roman ödülü (1983), Madaralı roman ödülü (1984), The Independent Award for Foreign Fiction (1990), Prix de la Decouverte Europeenne (1991), Prix France Culture (1995), Prix du Meilleur Livre Etranger (2002), Premio Grinzane Cavour (2002), The IMPAC Dublin Award (2003), Ricarda-Huch-Preis (2005), Der Friedenspreis des Deutschen Buchhandels (2005), Prix Medicis etranger (2005), Prix Mediterranee.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!