İsveç'in "karanlık" yüzü

Güncelleme Tarihi:

İsveçin karanlık yüzü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2004 14:08

Türkiye'de "Bombacı" adlı kitabı ile tanınan İsveçli gazeteci- yazar Liza Marklund, "Stüdyo 69" adını verdiği romanında, dünyanın refah düzeyi en yüksek ülkelerinden biri olan İsveç'in, karanlık ve şaşırtıcı yüzüyle tanıştırıyor okurunu... Faili meçhul bir cinayetle başlayan olaylar zinciri içinde, ülkesinde yaşanan bir siyasi skandalı gündeme getiriyor ve medya etiğini sorguluyor Marklund.

Haberin Devamı

Her şey, Stockholm'deki Yahudi mezarlığında, bir striptizci  kızın cesedinin bulunmasıyla başlar...Genç ve deneyimsiz muhabir Annika, tecrübeli meslektaşının elinden "kaparcasına" aldığı bu "işin" üzerine gitmeye karar verir. Araştırdıkça da sıradan gibi görünen bu cinayetin, İsveç hükümetinin uluslararası silah ticaretine kadar uzanan bir dizi karmaşık ilişkiler zincirinin bir halkası olduğunu görür...

Annika'nın amacı, cinayeti kimin işlediğini bulmaktır. Kızın erkek arkadaşı mı, kendisini savunma zahmetine bile katlanmayan Dış Ticaret Bakanı mı...  Annika, elle tutulur gerçeklere yaklaştıkça kendi meslektaşları da ona sırt çevirmeye başlar.

Marklund, ülkesi İsveç'te çok satanlar listesinde bir yıldan fazla kalan bu ikinci kitabında, bir cinayetin üzerindeki sır perdesini adım adım aralarken bir yandan da ülkesinde yaşanan bir politik skandalı yani binlerce insanın komünist oldukları gerekçesiyle iktidardaki  Sosyal Demokratlar tarafından fişlenmesini gündeme getiriyor.

Haberin Devamı

Marklund, aslında pek çok ülkede tartışma konusu olan medya etiğini de sorguluyor kitabında.

"İsveç, nüfusu 9 milyondan daha az olan bir  ülke" diye anlatıyor Marklund "Dünyanın en yüksek hayat standartlarına sahip ülkelerinden biriyiz. Başka yerlerdeki insanlardan daha uzun yaşıyoruz. Her türlü teknolojiye daha kolay ulaşabiliyoruz. Ama buna karşın ülkemizde intihar oranı yüksek. Çok fazla vergi ödüyoruz ve erkekler hala kadınları öldüresiye dövüyor. "

Kitaplarının ana çerçevesini içinde yaşadığı toplumun bu özelliklerinin oluşturduğunu söylüyor Marklund.

Handan Eğlence'nin dilimize çevirdiği Stüdyo 69 Güncel Yayıncılık tarafından okura sunuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!