İstismar eden antrenöre 16 yıl 3 ay

Güncelleme Tarihi:

İstismar eden antrenöre 16 yıl 3 ay
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2018 20:58

İzmir’de, 17 yaşındaki sporcusunu masaj yapma bahanesiyle taciz ettiği ileri sürüle Yaşar Erboz adlı atletizm antrenörüne ‘çocuğun zincirleme bir şekilde istismarı’ suçundan 16 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Ceza verirken alt sınırdan uzaklaşan mahkeme, 60 yaşındaki Y.E.’yi, kararın açıklandığı gün tutuklayarak, cezaevine gönderdi. Y.E. antrenörlük yapmaktan da men edildi.

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Atletizm takımını çalıştıran Yaşar Erboz, Eylül 2013’te sporcuları Dikili’de kampa götürdü. İddiaya göre kampa sporcuların içki içmesine izin veren Erboz, sarhoş olan D. adlı genç kızın masaj yapma bahanesiyle vücudunu ve kalçalarını elledi. Daha sonra Kasım 2013’te D.’yi kayınvalidesinin evine götüren Erboz, masaj gerekçesiyle yine kızı taciz etti. Erboz’un öpmeye yeltendiği D., evden kaçtı. Erboz kızı araçla evine bıraktığı bir akşam da tacizini sürdürdü.

Adli Tıp raporuna göre ruh sağlığı bozulan D., suç duyurusunda bulundu. Erboz’a Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. D. alınan ifadesinde, “Psikolojim bozuldu. Artık kaldıramıyorum. Erboz antrenörlükten men edilmiştir” dedi. Tanık olarak dinlenen sporcular Erboz‘un kampta, D.’yi lavaboya götürme bahanesiyle üçüncü kata çıkardığını ve diğer sporculara “Siz gelmeyin” dediğini anlattı. Erkek sporcular Erboz’un yalnızca kızlara masaj yaptığını söyledi. Erboz ise kendisine kumpas kurulduğunu savunarak, “D. beni birçok kez şikayet ederek ve erkek arkadaşları aracılığı ile saldırarak, görevime son verdirmiştir. Halen bu görevi kendisi yapmaktadır. Ben başarılı antrenördüm. Olimpiyatlara gitmek üzereydim. Önüm kesildi. Öğrencilerimin dünya ve avrupa dereceleri vardır. Halen fahri olarak bu görevi yapıyorum” dedi.     

Haberin Devamı

Son duruşma 28 Mart’ta görüldü. Erboz’a çocuğun cinsel istismarı suçundan üç yıl olan alt sınırdan uzaklaşılarak, 5 yıl hapis cezası verildi. Erboz’un eğitici olması nedeniyle ceza ilkin 7 yıl 6 aya, D.’nin ruh sağlığının bozulmasından ötürü 15 yıla, suçun zincirleme şekilde işlenmesinden ötürü 16 yıl 3 aya yükseltildi.  “Sanığın pişmanlığının bulunmaması, cezanın sanığın geleceği üzerindeki olası etkileri dikkate alınarak mahkemede olumlu kanaat oluşmadığından” indirime gidilmedi. Tutuklanan Erboz’un antrenörlük yapması yasaklandı. Ayrıca kamu hakları elinden alındı.

Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi’nin Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Ayrımcılığı Komisyonu adına davayı takip eden Avukat Ayşegül Karpuz, “Kararda en önemli husus, alt sınırdan uzaklaşılması,  iyi hal indiriminin uygulanmaması ve kararla birlikte sanığın tutuklanmasıdır. Diğer yargılamalar için de örnek olmasını umuyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!