İstifa mı sürgün mü

Güncelleme Tarihi:

İstifa mı sürgün mü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2013 01:00

3 Temmuz darbesinden bu yana Mısır’da süren gerginliği sona erdirmek için Kahire’de bulunan heyetin bir dizi öneri getirdiği iddia edildi.

Haberin Devamı

Buna göre bir aydır gözaltında bulunan devrik Cumhurbaşkanı Mursi’nin saygınlığını zedelemeden görevini bırakmasını sağlayacak formüller de tartışılıyor.

MISIR’da ordunun yönetime el koyup Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi gözaltına almasından bir ay sonra uluslararası bir heyet krize barışçı çözüm bulmak için dün başkent Kahire’deydi. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns, AB temsilcisi Bernardino Leon ve Katar ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin dışişleri bakanı, Müslüman Kardeşler’in iki numaralı ismi olan Hayrat el Şatır’ı Tora Cezaevi’nde ziyaret etti. Dün önce Şatır’ın görüşmeyi reddettiği haberi gelse de, daha sonra görüşmenin gerçekleştiği bildirildi. El Ahram’a göre heyet, üç Müslüman Kardeşler üyesinin bakan olacağı ve başına da mevcut geçici başbakan Hazım El Biblavi’den daha objektif birinin getirileceği yeni bir kabine önerdi. Ayrıca yeni anayasa hazırlayacak 50 kişilik konseye Müslüman Kardeşler de dahil edilecek. Amerikalı senatörler John McCain ve Lindsey Graham da taraflarla görüşmeler yapmak üzere Kahire’ye gitti.
The Independent’ın haberine göre yenilgiyi kabul eden Müslüman Kardeşler, pazarlığa girişti. Örgüt liderlerinin gizli görüşmelerde, “saygınlığını zedelemeyecek şekilde” Mursi’nin görevi devretmesini öngören formüller tartışıyorlar. Gazeteye konuşan bir kaynağa göre ilk seçenek, Mursi’nin “istifa etmek üzere” serbest bırakılması ve kararını televizyonda açıklayıp yetkilerini geçici başbakan Biblavi’ye devretmesi. İkinci seçenek ise uçakla sürgüne gönderilmesi. Bir AB yetkilisi de Müslüman Kardeşler’in, diğer örgüt üyelerinin salıverilmesi karşılığında “Mursi’yi kurban etmeye” hazır olduğunu söyledi.

GÖSTERİLER SÜRÜYOR

Geçici yönetim, Müslüman Kardeşler dışındaki İslamcı liderlerle temaslara devam etse de, Mursi yanlılarının gösterileri katılım düşse bile sürüyor. Bu arada mahkeme Mursi’nin devrilmesiyle sonuçlanan ayaklanmalarda üç Müslüman Kardeşler liderini, “grup üyelerini isyancıları öldürmeye teşvik etmek” suçlamasıyla 25 Ağustos’ta mahkeme karşısına çıkarılmasına karar verdi. Örgüt lideri Muhammed Bedii hâlâ firarda.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın Gazze muamması

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Erdoğan’ın haziran ayından beri yapması planlanan Gazze ziyareti muammaya dönüştü. Ziyaretin tarihi sürekli ertelenirken, Mısır basınında “Tamamen iptal edildiği” iddiaları yer aldı. Diplomatik kaynaklar şu yorumu yaptı: “Ziyaretin zamanlamasını bölgede devam eden gelişmelere en fazla pozitif katkıyı yapabileceğimiz bir döneme getirmeye çalışıyoruz. Ortadoğu barış sürecinde devam eden gelişmeler, Filistinliler arası iç uzlaşı sürecini ve tabii ki Türkiye-İsrail normalleşme süreci de gözönünde tutulan unsurlardı. Hem Başbakan Erdoğan’ın hem de Filistin tarafının bu ziyaretin gerçekleşmesi yönünde arzusu mevcut.”Zeynep ŞAFAK

Zor zamanların adamı

Haberin Devamı

Kahire’de Müslüman Kardeşler’in gösterilere devam ettiği Rabiatul Adeviye Meydanı’na konulan “Ramazan Kandili”nin üzerine, Erdoğan’ın fotoğrafı yerleştirildi. Mursi’nin yanında duran Erdoğan posterinin altında “Zor zamanların adamı”
yazıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!