İşte yeni vergi cezaları

Güncelleme Tarihi:

İşte yeni vergi cezaları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2003 02:13

2004 yılında uygulanacak, yeni vergi cezaları belli oldu.

Yeni düzenlemeye göre, fatura kesmeyen bir esnafa, tüccara ya da şirkete, 107 milyon liradan 50 milyar liraya kadar ceza kesilebilecek. Aynı ceza doktor ve avukatlara da uygulanabilecek. Bu arada fiş, fatura ya da doktordan makbuz almayanlara da, ceza kesilebilecek.

Bu arada, beyanname vermeyen defterleri usulsüz, noksan ve karışık olanlar ile defter tutmayanlar ya da defter ve belgeleri usulsüz, noksan ve karışık olanlara uygulanacak cezalar da belli oldu.

FATURA VERMEYENLER:

1 Ocak 2004 tarihinden itibaren, daha önce 350 milyon TL. olan fatura kesme sınırı, 440 milyon TL.'ye yükseltildi.

Fatura düzenlemeyen esnaf, sanatkár, tüccar ya da şirketlere; faturaya yazılması gereken tutarın yüzde 10'u oranında ‘‘özel usulsüzlük’’ cezası kesilecek. Ancak bu cezanın tutarı, düzenlenmeyen her fatura için 107 milyon liradan aşağı olamayacak. 2004 yılı içinde, fatura düzenlemeyen bir mükellefe kesilecek toplam ceza da 50 milyar lirayı aşamayacak.

FİŞ KESMEYENE 107 MİLYON CEZA:


1 Ocak 2004'den itibaren; yazar kasa fişi ve perakende satış fişi düzenlemeyenlere, sinema, konser salonu ve tiyatro gibi eğlence yerlerinde; giriş bileti kesmeyenlere ya da taşımacılık yapıp da yolcu bileti düzenlemeyenlere, düzenlemedikleri her belge için 107 milyon lira ‘‘özel usulsüzlük cezası’’ kesilecek. Bu ceza; her tespitte 5 milyar lirayı, 2004 yılı içinde de toplam 50 milyar lirayı aşamayacak. Örneğin, 10 tane fiş kesmeyene, 1 milyar 70 milyon lira ceza kesilecek. 100 tane fiş kesmeyene ise en fazla 5 milyar lira ceza kesilebilecek.

Bu belgeleri almayanlar da unutulmadı. Onlara da, tespitin inceleme elemanınca yapılmış olması koşuluyla, 21 milyon 400 bin lira özel usulsüzlük cezası kesilecek.

DOKTORLARA DA CEZA VAR:

Doktorlar da, hastadan tahsil ettikleri ‘‘muayene bedeli’’ ya da başka ad altında aldıkları paralar için, anında ‘‘serbest meslek makbuzu’’ düzenlemek zorundalar.

Aksi halde, doktorun vermediği her makbuz için en az 107 milyon lira özel usulsüzlük cezası kesilecek. Doktorun hastalarına da ceza var. Makbuz almayan hastaya da 21 milyon 400 bin lira, özel usulsüzlük cezası kesilecek.

DİĞER CEZALAR

2004 yılında uygulanacak diğer cezalar aşağıdaki gibi:

Muhasebe standartlarına ya da tek düzen hesap planına uymayanlara, 2.5 milyar TL.

Vergi numarasını kullanmaksızın işlem yapanlara 128 milyon TL.

Maliye'nin istediği bilgileri vermeyenlere 250 milyon TL. ile 1 milyar 070 milyon TL. arasında, özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Defter tutmayan, defterleri usulsüz noksan ve karışık olan, beyanname vermeyen; sermaye şirketlerine 60 milyon lira, birinci sınıf tüccarlara ve serbest meslek erbabına 38 milyon lira, ikinci sınıf tüccarlara 19 milyon lira 2 kat I. derece usulsüzlük cezası kesilecek. Ayrıca resen takdir yolu ile belirlenen gelir üzerinden ‘‘vergi ziyaı’’ cezası kesilecek.

Unutmayın işyeri kapatma da olabilir

FATURA
, yazar kasa fişi, serbest meslek makbuzu, gider pusulası, irsaliye, eğlence yerlerine giriş bileti, yolcu taşıma bileti gibi belgelerin, 1 Ocak-31 Aralık 2004 tarihleri arasında yapılan tespitlerde, üç kez kullanılmadığının ya da bulundurulmadığının saptanması halinde, o işyeri bir haftaya kadar kapatılacak. İlk kapatma cezası 3 gün olarak uygulanacak.

2004 yılında işyeri kapatılacaklara, ayrıca;

Birinci kapatma için 190 milyon TL.

İkinci kapatma için 380 milyon TL.

Üçüncü kapatma için 770 milyon TL.

özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Fatura almayan da cezayı yiyecek

FATURA
vermeyene olduğu gibi, almayana da ceza var. Birinci ve ikinci sınıf tüccarların (yani şirketlerle, işletme ya da bilanço esasına göre defter tutan gelir vergisi mükelleflerinin) ve serbest meslek erbabının (yani avukat, doktor, mimar, muhasebeci ve mali müşavirlerin) satın aldıkları mal ya da hizmetler için, tutarı 440 milyon liranın altında dahi olsa, fatura almaları gerekiyor.

Fatura almadıkları takdirde, satıcıya kesilen ‘‘özel usulsüzlük cezası’’nın aynısı, kendilerine de kesilecek. Sadece ‘‘tüketici’’ durumunda olanlara, fatura almadıkları takdirde, tespitin inceleme elemanınca yapılmış olması koşuluyla, 21 milyon 400 bin lira özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Maliye'nin ‘dur’ ihtarına uymayana 380 milyon ceza

MALİYE
Bakanlığı'nın özel işaretli görevlilerinin, ikazı üzerine araçların durdurulması gerekiyor. Görevliler taşınan malın fatura ve irsaliyesini kontrol etmek, malları saymak, ölçmek ve tartmak gibi yetkilere sahipler. Yapılan ikaza rağmen, aracını durdurmayan aracın sahibine, 380 milyon lira özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Üç yıla kadar hapis görünüyor

2004
yılında;

Defter ve kayıtlarda muhasebe hilesi yapanlara,

Defterlerini ve belgelerini tahrif edenler ya da gizleyenlere,

Kapsamı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyenlere ve kullananlara,

6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

2004 yılında;

Defter ve belgelerini yokedenlere,

Sahte fatura düzenleyenlere ve kullananlara,

18 aydan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

YARIN: 2004 YILI VERGİLERİ İLE İLGİLİ SON DÜZENLEMELER
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!