İşte yeni araç muayene istasyonları

Güncelleme Tarihi:

İşte yeni araç muayene istasyonları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2005 00:00

Danıştay’ın ‘araç muayene’de 20 yıllık devrin önünü açmasının ardından, ihaleyi 613.5 milyon dolara kazanan Akfen-Doğuş-Tüvsüd Ortak Girişim Grubu hiç zaman kaybetmeden çalışmalara başladı. Üçlü konsorsiyum ‘TüvTürk’ ismiyle Türkiye çapında yaklaşık 100-150 milyon dolar yatırımla açacağı 189 yeni araç muayene istasyonun örneğini Yalova’da oluştururken, diğer istasyonları 2006 yılının ilk yarısında tamamlamayı planlıyor. İşte Otoyaşam farkıyla yeni araç muayene istasyonları.

2005 yılının başında yapılan ihaleyle 613.5 milyon dolara özelleştirilen araç muayene istasyonları, 10 aydır Danıştay’ın kararına kilitlenmişti. Özelleştirme Yüksek Kurulu araç muayene istasyonları hizmetlerinin işletilmesi hakkının 20 yıl devrini onaylamış, Rekabet Kurumu’nda da onay alınmıştı. Ancak devir yoluyla özelleştirmede, devletin devreden çıktığı iddiası ortaya atılmış, bunun üzerine Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, daha önce kamunun yaptığı bu işlemin özelleştirmeyle birlikte bir devir imtiyaz niteliği taşıdığı düşüncesiyle Danıştay’a görüş sormuştu. Danıştay ise araç muayene istasyonlarının kurulup işletilmesini ‘kamu hizmeti’ olarak değerlendirip işletme hakkı devri yoluyla özelleştirmenin önünü kapamıştı.

20 YIL SONRA DEVLETE İADE

Aradan geçen 10 ayın ardından Daire, yaptığı incelemeler ve görüşmeler sonrasında ‘Araç Muayene İstasyonları Hizmeti Devir Yoluyla Özelleştirilmesi’ne ilişkin ihalede, ‘imtiyaz’ kararı aldı. Buna göre, ihaleyi kazanan konsorsiyum, muayene istasyonlarını 20 yıl boyunca işletecek, bu süre sonunda işletme hakkını devlete (Ulaştırma Bakanlığı’na) iade edecek. Konsorsiyumun oluşturacağı altyapı, imtiyaz süresi sonunda şirkette kalacak. Bu kararla birlikte Akfen-Doğuş-TüvSüd ortak girişim grubuyla 20 yıllık imtiyaz sözleşmesinin imzalanmasının önünde hiçbir engel kalmadı.

ÇALIŞMALAR BAŞLAMIŞTI

Akfen-Doğuş-Tüvsüd Ortak Girişim Grubu bir taraftan Danıştay’dan gelecek kararı beklerken diğer taraftan çalışmalara tüm hızıyla devam ediyordu. Araç muayene konusunda uzman Alman Tüvsüd’ün de yer aldığı konsorsiyum, önce yeni araç istasyonlarının bağlı olacağı ‘TüvTürk’ isimli bir şirket kurdu. Kurulan bu şirket Türkiye’nin 81 ilinde en az 189 araç muayene açmak için kolları sıvadı.

Yeni dönem neler getirecek

Yeni sistemde trafiğe çıkış onayı alamayan araçlar, trafikten men edilecek.

Muayenesi olmayan ve bu nedenle bağlanan araçlara geçici izin belgesi ile muayene olma hakkı tanınacak.

Muayene olmayan araçlara her ay için yüzde 5 faizli ceza uygulanacak.

Özel araçlar yeni alındıktan sonra ilk kez üç yıl sonra muayene olacak. Daha sonraki muayene süresi ise iki yılda bir olacak.

Ticari araçların yeni alındıktan sonraki ilk muayene süresi ise 2 yıl olacak. Daha sonraki dönem için bu süre bir yılda
/images/100/0x0/55ea113af018fbb8f86943ce
bir olacak.

Muayene ücreti Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Muayene istasyonları artık TüvTürk ismini alacak.

Araç güvenlik merkezlerinin sayısı İstanbul’da 12’ye, Türkiye çapında 69’a çıkacak.

İlçe ve köylere hizmet verebilmek için mobil istasyonlar oluşturulacak.

20 yılda 9.3 milyar dolar ciro elde edilecek. Cironun ortalama yüzde 46’sı Maliye Bakanlığı’na kalacak. Maliye Bakanlığı ayrıca KDV gelirlerini de alacak.

Eski araç muayene istasyonları kapatılacak.

Merkezlerde çalışacak tüm personel TüvTürk uzmanları tarafından eğitimden geçecek.

Araç muayene istasyonları anahtar teslim olarak verilecek. Hepsi aynı mimaride, ama farklı büyüklüklerde olacak.

Araçlarda muayene uygunluk işareti konulacak. Bu işaret ya ön cama yapıştırılacak ya da arka plakanın arkasında büyük bir işaretle gözle görülebilir şekilde taşınacak.

Muayene onayı için gelen araçlar dörde ayrılacak. Kusursuz, hafif kusurlu, ağır kusurlu ve ölümcül kusurlu araçlar. Bunlardan kusursuz ve hafif kusurlu araçlara onay belgesi verilecek. Hafif kusurlu araçlarda kusurun giderilmesi yönünde eğitim ve destek verilecek.

Muayeneden kusursuz olarak geçen araçların ikinci el değeri artacak.

Muayenede araçlar kontrol süresince 100 noktadan test edilecek. Bunların belli başlıları fren sistemleri, direksiyon sitemi, ışıklandırma sistemi, görüş güvenliği, şase kontrolü, elektrik donanımı, tekerlekler ve lastikler olacak.

Ne kadar çabuk açarsak o kadar çabuk para kazanırız

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, 189 araç muayene istasyonunu bir an önce açmak istediklerini belirterek, ‘Ne kadar çabuk açarsak o kadar çabuk para kazanmaya başlarız. Aksi takdirde açmadığımız şehirde tüm araçlar mevcut istasyonlara gider’ dedi. Şahenk, tüm altyapı çalışmalarının bittiğini ve istasyonların hızlı bir şekilde açılmaya başlayacağını belirterek, ‘2006 yılının ilk yarısında istasyonların büyük bölümü açılmış olacak’ diye konuştu.

Yapacakları yatırımın ise 100-150 milyon dolar civarında olacağını belirten Şahenk, şöyle konuştu: ‘Biz araç muayene istasyonlarının tümünü ‘franchise’ yöntemiyle vermek istiyoruz. Gönlümüzden bu geçiyor, ama bu oran şu anda yüzde 50’ler seviyesinde. İstasyon yatırımında en büyük payı arsa alıyor. Bu nedenle franchise sistemi istasyon açmada bizim için önemli bir çözüm yolu olacak.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!