İşte Türkiye Sözleşmesi

Güncelleme Tarihi:

İşte Türkiye Sözleşmesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ın dün açıkladığı ve vatandaşların da imzasına açtığı Türkiye Sözleşmesi'nin ana maddeleri ve tarihleri şöyle:

1- İŞ 5 yılda 3.5 milyona işsize yeni iş imkánı ve tüm çalışanlara işsizlik sigortası. KOBİ'lerin güçlenmesi sağlanacak. Halk Bankası esnaf ve sanatkárlara devredilecek. İşsizlik sigortası sendikalı işçilerden başlanarak 1999'da devreye sokulacak ve 2003 yılında tüm çalışanları kapsayacak.

2- HAYAT PAHALILIĞI 2 yıl içinde enflasyon yüzde 5'e inecek.

3- EĞİTİM Hedef, her Türk çocuğuna çağdaş eğitim 3 yıl içinde tüm okullarda tekli eğitim. 30 kişilik sınıflar. Önümüzdeki yıldan itibaren ilköğretimde ders kitapları ücretsiz. Bütçede en büyük kaynak eğitime ayrılacak.

4- SAĞLIK 2000 yılından itibaren sağlık sigortası uygulaması başlayacak. Herkese kişisel sağlık sigortası. Ödeme gücü olmayanların primini devlet ödeyecek. Sağlık kuruluşları ve sağlık personelinin sayısı artırılacak.

5- KONUT Konutu olmayan her aile 5 yıl içinde sıcak sulu, kaloriferli konuta kavuşturulacak, bedeli 20 yılda kira ödenir gibi ödenecek.

6- TARIM Tarım ve ürün sigortası 2000 yılında uygulamaya konacak, prim sistemi 2001 yılına kadar yerleştirilecek. Kadastro çalışmaları 2003 yılına kadar tamamlanacak.

7- YEREL YÖNETİMLER Yerel yönetimler yasası 1999 yılında çıkarılacak. Bütçeden ayrılan yaplar 3 kat artırılacak birçok kamu hizmeti yerel yönetimlere devredilecek.

8- YENİDEN YAPILANMA Şeffaf, adil ve özgürlüklere saygılı devlet yönetimi. Ülke bütünlüğüne ve devletin temel ilkelerine zarar vermeksizin düşünce ve ifade özgrülüğü, din ve vicdan özgürlüğü, teşebbüs özgürlüğü alanlarını genişleten ve engelleri kaldıran tüm yasal düzenlemeler, 2001 yılına kadar gerçekleştirilecek. Aktif vatandaşlık sistemi getirilecek. Milletvekillerinin dokunulmazlıkları kısıtlanacak, adi suçlarda her vatandaş gibi yargılanmaları sağlanacak. Memur yargılanmasıyla ilgili Osmanlı'dan kalma yasa değiştirilecek. Devlette işçi-memur ayırımı netleştirilecek, işçi olması gerekenler 2000 yılına kadar bu statüye geçirilerek sendikal haklara kavuşturulacak. Hukuk reformu 2000 yılına kadar tamamlanacak. Örgütlü suçlarla mücadele ve Pişmanlık Yasası 1999'da çıkarılacaktır.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!