İşte şair Yaşar Kemal

Güncelleme Tarihi:

İşte şair Yaşar Kemal
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2010 00:00

Ünlü romancımız Yaşar Kemal’in ilk şiir kitabı ‘Bugünlerde Bahar İndi’, Ekim başında Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanacak. Romanları tüm dünyada milyonlarca kişi tarafından okunan Yaşar Kemal’in şair yönü ilk kez bu kitapla bir bütün olarak ortaya çıkacak.

Haberin Devamı

YAZDIĞI romanları ile sadece Türkiye’de değil bütün dünyada büyük bir okur kitlesi bulunan ünlü romancı Yaşar Kemal’in yıllarca gölgede kalmış bir şair olduğu ortaya çıktı. İlkgençlik yıllarında, hikâye ve romandan önce, şiir yazmaya başlayan Yaşar Kemal’in şiirleri Yapı Kredi Yayınları tarafından ‘Bugünlerde Bahar İndi’ adlı kitapta toplandı.
Yaşar Kemal’in, Ekim başında okurlarla buluşacak ‘Bugünlerde Bahar İndi’ adlı kitabı; ağırlıklı olarak 1940’larda yazılan, 50’ler ve 60’larda devam eden ve sonuncusu 1973’te yazılan usta işi şiirlerden oluşuyor. Kitapta, ilk kez yayımlanan şiirlerin yanı sıra; Kovan, Ülkü, Toprak, Küçük Dergi, Çığ, Görüşler adlı dergilerde ve Vatan ve Akşam gazetelerinde yayımlanan şiirler de yer alıyor.
Özgün yazımı korundu
Yaşar Kemal bu ilk şiir kitabını hazırlarken, seçtiği şiirlerin pek azında değişiklik yaptı. Ayrıca, onun şiirine özel sesini veren özelliklerden biri olduğu için, kitapta Yaşar Kemal’in özgün yazımı aynen korundu.
Öfke ve umut iç içe
Kitapta yer alan şiirlerde öfkeyle umut, başkaldırıyla sevgi iç içe yer alıyor. Kitapta, daha önce yayımlanmamış ancak Zülfü Livaneli tarafından bestelenmiş Ulaş ve Merhaba şiirleri de yer alıyor.

Kırmızı Deynek

Haberin Devamı

“Havanın yüzünde bir kırlangıç sürüsü / Ve yabanıl ak atlar doludizgin / Bu sabah, bu sabah öylesine güzel ki / Bu sabah yağmur yağacak / Bu sabah gün açacak / Bu sabah tekmil tomurcuklar patlayacak / Bahar patlayacak / Köpükler, bulutlar patlayacak / Özlemlerin en güzeli, tozlu bir özlem / Topraktan yeni çıkarılmış
Üç bin yıllık yunan şarabı / Atların kara gözleri / Ve ben kederden geberiyorum
Tam yalnızlıktan gebermenin de sırası / Senin ellerin güzel / Bir damla duman ovanın üstünde / Bir damla ak bulut, altına batmış, / Yeşile batmış / Bir damla sıcacık, bir damla ışıltı / Sımsacıcık tutuyorum / Sımsıcacık tutuyorum bir şeyi / Önüme bir adam çıkıyor / Amma da kocaman gözleri var / Amma da çok ağlamış / Amma da çok çiçek açmış / Amma da çok yüreği, / Amma da çok yüreği sıcak / Amma da çok yalnızlıktan geberiyor / Amma da çok mavi tutuyor
.....
Toprak çatlayıverdi /Bir adam çıktı karşıma, dudakları çatlayıvermiş / Sarı bulaşmış saçına / Rüzgâr bulaşmış,/ Kırmızı bir yağmur bulaşmış / Bir tomurcuk yağmur / Çok ötelerde bir yıldız ışılıyordu, uzak mı uzak / Geldi ayağının dibine düşüverdi,/ Tozu dumana katmış geliverdi / Uğnuunup geliverdi / Bir turna sürüsü, / Marlin Monronun gözleri, / Marlin Monronun gözleri / Marlin Monronun gözleri / İşte o kadar”
.....


Bu Sabah

Haberin Devamı

“Bu sabah gök güzel, mavi, tertemiz; / İçimden geçiyor aydınlık bir iz./ Öyle bir saadet ince belirsiz,/ İnandım ki artık ben gülüyorum.
Bu sabah sütünü emdim sevincin; / Düştü kabuk gibi haset, fitne, kin; / Umut kirmeninde eğrilmek için / İpek gibi tel tel sökülüyorum.
Kovdum yüreğimde yatan garibi;/ Bu sabah şu ufkun benim sahibi./ Bir ışık içinde akan su gibi / İçimden içime dökülüyorum.”


İran’ın Kızı için 2 bin kişi geliyor

Yeşim ÇOBANKENT
İRAN’ın en sevilen kadın şarkıcısıyken devrimden sonra şarkıları yasaklanan Googoosh, ilk kez İstanbul’da. “İran’ın Kızı” diye anılan sanatçının İstanbul Convention Center’da bu akşam vereceği konserin biletleri, 200 lira olmasına rağmen neredeyse tükendi. Googoosh, dünya turnesi kapsamında geldiği İstanbul’da sadece bir gün kalacak. 
İran müziğinin yaşayan efsanesi Googoosh, ülkesinin en iyi kadın sesi olarak gösteriliyor. Yalnızca müziğiyle değil karizmatik kişiliğiyle de İranlılar’ın sevgilisi. İstanbul konseri için İran’da ve çevre ülkelerde yaşayan binlerce İranlı uçak ve otobüslerle İstanbul’a akın edecek. Sadece İran’dan 2000’den fazla kişinin İstanbul’a gelmesini bekleyen organizatörler, Talimhane’deki otel rezervasyonlarının şimdiden dolduğunu, havayolu şirketlerinin konserin yapılacağı tarihler için ek seferler koyduğunu söylüyor.
“Dünyanın neresinde bir Googoosh konseri olsa orası tıklım tıklım dolar” diyor konserin organizatörleri. 1 Ağustos 2010’da Antalya’da verdiği konseri de bilet fiyatı 200 lira olmasına rağmen 3000 kişi izlemiş, 1000 kişi dışarıda kalmıştı. Azeri kökenli sanatçı, bu konserde Türkçe şarkılar da söylemişti. Dünya turnesinin Ortadoğu ayağında, İstanbul’dan önce uğradığı Dubai ve Erbil’de de 2500 kişiye seslenmişti.
İnziva sonrası
rekor kırdı
70’li yıllarda İran’ın en sevilen kadın şarkıcısıyken, İslam devrimi sonrası şarkıları yasaklanan Gooogoosh, 20 yıllık inzivanın ardından çıkardığı albümle satış rekorları kırdı. Giyimi ve yaşam tarzıyla modern İranlı kadının sembolü olan Googoosh, yeni rejimin şarkılarını yasaklamasının ardından evine kapandı.

Umudun ve özgürlüğün sembolü

Haberin Devamı

Uzun bir depresyon döneminden ve ünlü İranlı yönetmen Massoud Kimiai’yle evlendikten sonra İran’ı terk etti. Müziğe ve İran’a küs geçen yıllardan sonra yeniden eski şöhretini yakalamayı başaran Googoosh, özellikle devrim sonrası ülkelerini terk etmek zorunda kalan İranlılar ve rejim karşıtları tarafından eski günlerin yeniden gelebileceğine dair umudun ve özgürlüğün sembolü olarak görülüyor. 1951’de Güney Azerbeycan’da doğdu. 7 yaşında İran’a yerleşti. Genç yaşta şöhreti yakaladı; 60’lı ve 70’li yıllarda İran’ın en sevilen kadın şarkıcısı oldu. Onlarca albüm çıkardı ve 500’den fazla filmde oynadı. Henüz 35 yaşında ve kariyerinin zirvesindeyken İran’da devrim oldu.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!