İşte hesabım

Güncelleme Tarihi:

İşte hesabım
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2002 01:44

Cumhurbaşkanı Sezer, Ankara'daki 250 milyarlık havuzlu tripleks villasını nasıl aldığını, 3 sayfalık bir metinle açıkladı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Gölbaşı’nda satın aldığı villayla ilgili olarak SP Konya Milletvekili Lütfi Yalman'ın, soru önergesiyle gündeme getirdiği iddiaları yanıtladı. Sezer, dün yaptığı yazılı açıklamada, villayı, kendisinin ve eşinin birikimleriyle 250 milyar liraya satın aldıklarını belirtti. Sezer, ‘‘Anılan yerdeki taşınmazların piyasa değeri bu tutarın üzerinde değildir. Nitekim kimi emlakçılar, 22 Aralık 2001 günlü gazetelerde yayımlanan açıklamalarında, sözü edilen konutun bulunduğu sitede evlerin değerinin 250 milyar lira olduğunu vurgulamışlardır’’ savunmasını yaptı. Sezer'in sözünü ettiği emlakçı açıklaması 22 Aralık 2001 tarihli Hürriyet'te yer almıştı. Sezer açıklamasını ‘‘Kimi çevrelerin konuyu sürekli gündemde tutma çabası’’ nedeniyle yaptığını kaydederek, şöyle devam etti: ‘‘Bu konuda daha önce kamuoyuna ayrıntılı bilgi verdiğini, ancak yaşamı boyunca gizleyecek hiçbir tutum ve davranışları olmadığı için açıklamalarını yinelediğini’’ vurguladı. Sezer'in açıklaması aynen şöyle: ‘‘Sayın Cumhurbaşkanımızın Ankara'nın Gölbaşı İlçesi'nde aldığı konut ile ilgili olarak, kimi çevrelerin konuyu sürekli gündemde tutma çabası gözetilerek aşağıdaki ayrıntılı açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur. Bu açıklama, Sayın Cumhurbaşkanımızın kamuoyuna duyduğu saygı nedeniyle kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla yapılmıştır. Aslında yukarıdaki açıklamaların büyük bölümü, daha önce yazılı ve görsel basın aracılığıyla kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımız, halkımızın, daha önce yapılan bu açıklamaları yeterli bulduğu kanısındadırlar. Bununla birlikte, yaşamları boyunca gizleyecek hiçbir tutum ve davranışları olmadığı için açıklamaların yinelenmesinde bir sakınca görmemişlerdir.

ALIŞIN ÖYKÜSÜ

Sayın Cumhurbaşkanımız, Ankara-Gölbaşı-Karşıyaka Mahallesinde, çatı katı ve girişteki müştemilatın da dahil edilmesiyle 4 katlı bir konut satınalmışlardır. Konutun tapusu sayın Cumhurbaşkanımız ile eşi Semra Sezer'in adına çıkarılmıştır. Tapu Senedi 27 Eylül 2001 gününde düzenlenmiş, konutun bedeli olan tutar aynı gün, sayın Cumhurbaşkanımızın T.C. Ziraat Bankası'ndaki hesabından Sayın Cemil Özgür'ün Pamukbank'taki hesabına havale edilmiştir.

Bu konut 250 milyar TL'ya satınalınmış, değeri tapuda ve emlak vergisi beyannamesinde aynen gösterilmiştir. Anılan yerdeki taşınmazların piyasa değeri bu tutarın üzerinde değildir. Nitekim, kimi emlakçılar, 22 Aralık 2001 günlü gazetelerde yayımlanan açıklamalarında, sözü edilen konutun bulunduğu sitede evlerin değerinin 250 milyar TL. olduğunu vurgulamışlardır.

Sayın Cumhurbaşkanımız satıcı Sayın Cemil Özgür'ü, Yargıtay üyeliğinden beri, yaklaşık 17 yıldır tanımaktadır. Ancak, adı geçenden ilk kez bir taşınmaz mal almışlardır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın, daha önce edindiği kooperatif konutlarının içini yaptırmaması, bu konutları kullanmama düşüncesinden kaynaklanmaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın üç çocuğu tüm öğrenimlerini (yalnız birisinin orta öğretim dönemi dışında) devlet okullarında ve devlet üniversitelerinde tamamlamışlardır.

Sayın Cumhurbaşkanımız, Yargıtay Tetkik Yargıcı olarak Ankara'ya geldikleri 1975 yılından 1988 yılına kadar kendi konutlarında oturmuşlar; 1988 yılından itibaren kamu konutuna (lojmana) taşınmışlardır. Dolayısıyla, Ankara'ya gelişlerinden itibaren kira vermedikleri gibi 1988 yılından başlayarak kira geliri elde etmişlerdir. 1980 yılından beri birinci sınıf yargıç statüsünde aylık ve ödenek almışlar, 1983'te Yargıtay Üyeliği, 1988'de Anayasa Mahkemesi Üyeliğine, Ocak 1998'de de Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na seçilmişler ve Cumhurbaşkanları seçildikleri 16 Mayıs 2000 gününe kadar bu görevde kalmışlardır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın tüm birikimleri 1999 yılının 8. ayına kadar İş Bankası'nda TL. hesabında değerlendirilmiştir. Ağustos 1999 ayından itibaren bu bankadaki birikimler T.C. Ziraat Bankası'nda açtırılan Türk lirası hesabına aktarılmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız, Mayıs 2000, eşleri Sayın Semra Sezer Mart 2000 ayında emekli olmuşlar ve emekli ikramiyeleri T.C. Ziraat Bankası'nın aynı şubesinde açtırılan Türk Lirası hesabına yatırılmıştır. Son olarak, Sayın Cumhurbaşkanımıza ödenen 2000 ve 2001 yılları Cumhurbaşkanlığı ödeneğinden kalan tutarlar da T.C. Ziraat Bankası'nın yine aynı şubesine ve Türk Lirası hesabına yatırılmıştır. Ayrıntıları aşağıda açıklanan birikimlerin toplam tutarı olan 106,3 milyar Tl'lık mevduat hesabı, 10.08.2001 günü itibariyle 242.7 TL'ya, konutun alındığı Eylül 2001 ayı itibariyle de 254.7 milyar TL'ye ulaşmıştır. Tüm birikimlerin ulaştığı bu tutar, gelir vergisi ve diğer yasal kesintiler yapıldıktan sonra kalan net tutardır.

Sayın Cumhurbaşkanımız mal bildirimlerini, ilgili yasanın yürürlüğe girmesinden bu yana düzenli olarak Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na ve Cumhurbaşkanı seçildikleri tarihten sonrakileri de Cumhurbaşkanlığı'na vermişlerdir. Bu beyannamelerde, verildiği tarihlerde mevcut olan ve yasada öngörülen taşınır ve taşınmaz mallar gösterilmiştir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!