İşte hayatınız

Güncelleme Tarihi:

İşte hayatınız
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yaşamı günde 24 saat televizyondan yayınlanan sıradan bir adamın bir gecede şöhrete kavuşmasını anlatan ‘‘EDtv’’, Amerikan halkının (aslında bütün Batı dünyasının) televizyon tutsaklığı üzerine eğlenceli bir taşlama.

Her şey reytingleri başaşağı giden bir televizyon kanalının, izlenme oranını yükseltecek parlak bir fikir arayışıyla başlıyor. True TV adlı kablodan yayın yapan kanalın program yöneticisi Cynthia Topping (Ellen DeGeneres), hem kendi kariyerini kurtarmak hem de rakip bir kanala kaptırdıkları seyircilerini geri kazanmak için düşünüp taşınıyor ve şu fikri geliştiriyor: Sıradan bir insanın hayatını günde 24 saat kesintisiz olarak televizyondan yayınlamak; hem de senaryo, prova, kurgu olmadan... TV kanalının yöneticilerine fikrini zor da olsa kabul ettiren Topping, ekibini toplayıp program için aday aramaya başlıyor. Sonunda San Fransisco'da bir video mağazasında tezgáhtarlık yapan, 30 yaşlarında, güleç, çocuksu ve biraz da aptal görünümlü Ed Pekurny'de (Matthew McConaughey) karar kılıyorlar. Gündelik hayatının her saniyesi televizyon kameraları tarafından izlenen ve naklen yayınlanan Ed sayesinde kanalın izlenme oranları bir gecede patlama yapıyor, Amerika'daki bütün televizyon izleyicilerinin gözü artık tek bir programdadır: EDtv.

Şöhret üzerine, şöhretin baş döndürücülüğü üzerine, medya ve izleyicisi arasındaki ilişki üzerine bir film olan ‘‘EDtv’’, televizyonun esiri olmuş milyonlarca insanın başkalarının hayatını nasıl ağzının suyu akarak izlediğini, herkesi ve her şeyi nasıl bir tüketim ürününe dönüştürdüğünü bir kez daha gösteriyor. Peter Weir'ın yönettiği son derece etkileyici ‘‘Truman Show’’u hatırlatan ‘‘EDtv’’nin senaryosu, Quebec'li Michel Poulette'in 1994 tarihli Fransa-Kanada ortak yapımı ‘‘Reality Show’’, namı-diğer ‘‘Louis 19: King of the Airwaves’’ adlı filmi temel alınarak yazılmış. Jim Carrey'nin canlandırdığı kasaba-stüdyonun mahkûm-kahramanı Truman, bir televizyon programının yıldızı olduğundan habersizken, Ed gönüllü olarak hayatını televizyon izleyicileri karşısında sergiliyor.

Bir gecede şöhrete kavuşan Ed'i 1996'da çevirdiği ‘‘A Time to Kill / Öldürme Zamanı’’ adlı filmle bir anda herkesin tanıdığı bir sima haline gelen, daha sonra da ‘‘Contact/Mesaj’’ ve ‘‘Amistad’’da oynayan genç aktör Matthew McConaughey canlandırıyor. Ed'in kıskanç ağabeyi Ray rolünde ise ‘‘White Men Can't Jump/Beyazlar Beceremez’’, ‘‘Natural Born Killers/Doğuştan Katiller’’ adlı filmlerden tanıdığımız Woody Harrelson var.

‘‘EDtv’’nin senaristleri Lowell Ganz ve Babaloo Mandel ile 1989 yapımı ‘‘Parenthood’’ adlı komedide de birlikte çalışan yönetmen Ron Howard'ın diğer filmleri arasında Daryl Hannah'lı ‘‘Splash/Deniz Kızı’’, Tom Hanks'li ‘‘Apollo 13’’ ve Mel Gibson'lı ‘‘Ransom/Fidye’’ bulunuyor.

EDtv

Yönetmen: Ron Howard

Senaryo: Lowell Ganz ve Babaloo Mandel

Görüntü: John Schwartzman

Müzik: Randy Edelman

Oyuncular: Matthew McConaughey (Ed Pekurny), Jenna Elfman (Shari), Woody Harrelson (Ray Pekurny), Ellen DeGeneres (Cynthia Topping), Martin Landau (Al), Sally Kirkland (Jeanette), Elizabeth Hurley (Jill), Dennis Hopper

1998 ABD yapımı, 123 dk.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!