İşte gelecek

Güncelleme Tarihi:

İşte gelecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2003 14:54

Hürriyet İK Gazetesi ve Accor Services Türkiye, yenibir.com ve Ticket Restaurant işbirliği ile, İKFORUM toplantılarının ilkini düzenledi. 'Gelecek için düşünün' sloganı ile düzenlenen forumda, akademisyenler ve İK yöneticileri, gelecekteki vizyoner, uygulanabilir düşünceleri profesyonellerle paylaştılar. Toplantıda hem gelecek konuşuldu hem de İK birimlerinin, çalışanlarının sorunları ve çözüm yolları tartışıldı.

İnsan kaynakları profesyonelleri insan kaynaklarının (İK) geleceğini tartıştı. Hürriyet İK ve Accor Services Türkiye'nin yenibir.com ve Ticket Restaurant işbirliği ile düzenlediği İKFORUM'un birincisi Hürriyet Medya Towers Çetin Emeç Konferans Salonu'nda yapıldı. Toplantıya yaklaşık 200 insan kaynakları yöneticisi, eğitmen, danışman ve profesyonel katıldı.

Forumda, 'İK'nın Geleceği için Yenilikçi, Vizyoner, Uygulanabilir Düşünceler' masaya yatırıldı. İK'nın gelecek üç yılda nasıl bir değişim göstereceği, İK yöneticilerinin yeni misyonlarının ne olacağı, İK'da değişim yaratacak en önemli konuların neler olacağı gibi soruların cevapları arandı.

İKFORUM'un moderatörlüğünü yapan Hürriyet İK ve yenibir.com editörü Mine Kılıç, forumun geçmişinin birkaç ay önce yapılan 8. İnsan Kaynakları Konferansı'na dayandığını açıkladı. Kılıç, ‘‘Bu konferansta İK'cılara 'Gelecek üç yılda insan kaynaklarında (çalışanlar açısından) değişim yaratacak en önemli konu ne olacak?' diye sormuştuk. Gelen yanıtlar doğrultusunda bu düşünceleri böyle bir tartışma ortamına taşıdık‘‘ dedi.

Forumda konuşan Marmara Üniversitesi Üretim Yönetimi ve Pazarlama Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehtap Köktürk, insan kaynakları elemanlarının iyi pazarlamacı olması gerektiğini söyledi. İnsan kaynakları birimlerinin çalışma biçimlerini 'kopyacı', 'uyarlayıcı', 'yaratıcı' ve 'ne yaptığını bilmeyen' şeklinde sıralayan Köktürk, Türkiye'de yaratıcı insan kaynaklarının eksikliğinin çekildiğini vurguladı. İK birimlerinin çalışma amacının firmanın mutluluğunun bireylerin mutluluğu şeklinde olması gerektiğini ifade etti.

KOÇ YETİŞTİRMEK

NLP Coaching Institute Danışmanı Dr. Gülsün Zeytinoğlu, insanların ve insan kaynakları yöneticilerinin geleceği tasarlamak konusundan ciddi endişeleri bulunduğunu belirtti. 'Umutsuzluk', 'çaresizlik' ve 'değersizlik' inançlarının insanları kısıtladığını, zayıf kıldığını söyledi. İş hayatında devam edebilmek için değişime yatırım yapmak, kişisel alan yaratmak ve ilişkilerde tutarlılık ve dengenin gerekli olduğunu kaydetti.

Accor Services Türkiye İnsan Değerleri Direktörü Ceyda Gültan, İK'nın toplum adına sorumluluğunun da olması gerektiğini belirterek, çalışanların zihin ve beden sağlığının korunması yönünde yurtdışında yapılan uygulamalardan örnekler verdi.

Accor Services'in verdiği ve yurtdışında uygulama oranı gitikçe artan 'Çalışan Destek Programı'nı anlatan Gültan, şu bilgileri verdi:

‘‘Avrupalı çalışanların en çok istediği şeyin iş ve özel hayatlarını daha iyi dengeleyebilmek olduğu ortaya çıktı. Çalışanların stres nedeniyle şirketlere olan maliyeti Avrupa'da 20 milyar euro, ABD'de 200-300 milyar euro arasında. Strese bağlı hastalıklar hem bireylerin yaşamlarını, hem de kurumları ve ülke üretimini yakından etkileyen bir tehdit. Çalışanın kendi özel hayatı ile profesyonel çalışma hayatını dengede tutmasını sağlayacak araçlara ihtiyacı var. Bütün bu bulgular, çalışanlara uygulanan destek programlarının önemini gösteriyor.‘‘

Perfetti Van Melle Türkiye İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Okşan Algur, İtalya ve Hollanda ortaklı olan şirketlerindeki İK uygulamaları hakkında bilgiler verdi. İK'nın yapısal olarak içe dönüklüğü bırakması gerektiğini söyledi. Şirketin bütününü görerek, işletme ve yönetim bilgisine sahip olması gerektiğinin altını çizdi.

Şirketindeki çalışan memnuniyeti araştırması, sadakat sağlama, ödüllendirme sistemleri hakkında bilgi veren Algur, manevi ödüllerini sırt sıvazlama, kutlama partisi, seminer, eğitim, konferans, tatil, bir gün izin, üst düzey yöneticiden teşekkür telefonu şeklinde sıraladı.

İK’cılara öneriler

Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehtap Köktürk İK'cılara bir eylem planı çalışması önerdi:

Türkiye'deki değişimleri listeleyin.

Her değişim için insan kaynaklarına neler

düştüğünü saptayın.

Toplumun diline doladığı cümleleri listeleyin.

Maliyet, tasarruf, ikame gibi kavramları herkese öğretin.

Yaratıcı insan gücü artırılmalı.

Çalışanların özgüvenini artırın.

Her çalışanın günlük yaşantısında sorun olarak gördüğü ilk

üç sorunu yazdırın.

Değişimlere göre insan kaynakları birimlerinin eylem planını belirleyin.

Gelecekte neler olacak

İleride her yönetici insan kaynakçı olacak.

Yeni gelişmeler insan kaynaklarına olan ihtiyacı artıracak.

İK yöneticilerinin yönetimdeki etkinliği artacak.

Birtakım karamsar düşüncelere karşın İK geleceğin mesleği olacak.

İleride liderler ve liderlik değil, koçlar ve koçluk önem kazanacak. Koçların sayıları artacak.

İnsan kaynakları uygulamaları ölçülebilir olacak.

ALGILAMA YÖNETİMİ

GlaxoSmithKline İlaçları İnsan Kaynakları Müdürü Biranda Hinginar, İK yöneticilerinin yönetimde tam olarak istedikleri etkinliğe sahip olamasalar da, yöneticilere bir şeyler anlatma konumuna geldiklerini dile getirdi. Her şeyin başının algılama yönetimi olduğunu kaydetti.

Hinginar, ‘‘En iyileri kuruma çekmek önemli ama onların kalmasını da sağlamak önemli. Şirketlerde mentorluk rehberlik hizmeti verilmesi gerekiyor. Oluşturulan süreçte mentor onlara yol göstermeli’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!