İşte Ecevit'in yasak listesi

Güncelleme Tarihi:

İşte Ecevitin yasak listesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2002 01:01

Adale zayıflamasına (myastenia) tutulan ve 3 aydır tedavi gören Başbakan Ecevit için ‘‘solunum’’ alarmı verildi. Elinde yasak listesiyle dolaşan Ecevit’in, aşırı fiziki aktivite, uykusuzluk, soğuk algınlığı, enfeksiyon ve özellikle solunum yolu hastalıklarından sakınması gerekiyor.

Halk arasında ‘‘adale zayıflaması’’ olarak bilinen ‘‘myastenia’’ isimli kas hastalığı için ilaç tedavisi gören Başbakan Bülent Ecevit'in, düşük olasılıkla da olsa ‘‘solunum yetmezliği'' tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu bildirildi. Hastalığın yanı sıra gördüğü tedavinin de yan etkisi olarak ortaya çıkan bu olasılık nedeniyle Ecevit için hem Başbakanlık, hem de Oran alarmda.

İlk müdahalenin yapılacağı acil sistemler ve ambulans hazır tutulurken, Ecevit'e en kısa zamanda suni solunum uygulanabilecek yoğun bakım ünitesi veya reanimasyon merkezine ulaştırılması için de ambulans ile birlikte Başkent Hastanesi de alarmda bekliyor. Başlıca belirtileri yüz ve göz kaslarında ortaya çıkan, göz kapağında ani düşmeler gözlenen, uzun süredir hareket güçlüğü konuşma tutukluğu çeken Ecevit'e, ‘‘myastenia’’ tanısı üç ay önce konuldu. Sinirlerin kaslarla birleştiği yerlerde ‘‘bağışıklık bozukluğu’’ olarak tanımlanan hastalığın tedavisi mümkün ve dünyada başarıyla yürütülüyor.

Ecevit'in ‘‘tek’’ doktoru olarak tedavisini yürüten Prof. Dr. Turgut Zileli, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, Başbakan’ın izni olmadan hastalık konusunda bilgi veremeyeceğini bildirdi. Buna karşın tedavinin sürdüğünü belirten ve ‘‘Bu hastalığın ilaçla tedavisi mümkün. Başbakan iyileşecek. Her şeyden çok memnunum’’ diyen Zileli, ilaç tedavisinin iyi gittiğini vurguladı.

Hassas bir dönemden geçen Ecevit'in aşırı fiziki aktivite, uykusuzluk, soğuk algınlığı, enfeksiyon ve özellikle solunum yolu hastalıklarından sakınması gerekiyor.

Kinin ve kininli ilaçlar ile kas gevşeticiler ile bazı antibiyotiklerin de yasak olduğu Ecevit, elinde yasak ilaç listesiyle geziyor. Ecevit'e, kullandığı iki ilacın yan etkisini ölçmek için sık sık laboratuvar tetkikleri yapılıyor. Gerekli miktarda tableti daima hazır bulundurulan Ecevit, ilaçlarını dakikası dakikasına kullanıyor. Ecevit'in süre aşma ve hekim tarafından verilen dozu değiştirme şansı yok. Uyku ve yemekleri düzenli olan Ecevit'in, bir uygunsuzluk halinde doktoruna başvurması konusunda da uyarıldığı belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!