İşte bombacıyı mat eden ekip

Güncelleme Tarihi:

İşte bombacıyı mat eden ekip
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Geçen mayıs ayında müebbet hapis cezasına çarptırılan Amerikalı bombacı profesörün yakalanma öyküsünün perde arkası FBI tarafından açıklandı. 17 yıl boyunca bombalı mektuplarla terör estiren Unabomber'ın üç kişilik seçkin bir bomba imha ekibinin çalışması sonucu mahkum ettirilebildiği ortaya çıktı. Bu ekip, çok özel bir teknik kullanıp, etkisiz hale getirilen bir bombanın mahkemede kanıt olarak geçerli olmasını sağladı.

Unabomber lakaplı Theodore J.Kaczynski, FBI'ın bugüne kadar gördüğü en büyük suç dehalarından biriydi. Tam 17 yıl boyunca gönderdiği bombalı mektuplarla 3 kişinin canını alan, 22 kişiyi de yaralayan matematik profesörü Kaczynski, 1996 yılının nisan ayında Montana'nın ıssız dağlarındaki kulübesinde ele geçirildi. Geçen mayıs ayında da ömürboyu hapis cezasına çarptırıldı.

Bu arada ABD Başkanı Bill Clinton da Unabomber'ı yakalayan FBI ajanlarına bizzat teşekkür etti.

Unabomber dosyası artık kapandığı için FBI, yakalanma öyküsünün perde arkasını kamuoyuna açıklayabiliyor. Popular Science adlı bilim dergisinde yer alan habere göre, Unabomber üç kişilik seçkin bir bomba imha ekibinin kusursuz çalışması sonucu mahkum ettirilebildi.

RİSKLİ OPERASYON

Çünkü bombacının yargı önüne çıkarılması yeterli değildi. Gönderdiği bombalı mektupları, kendisi aleyhinde kanıt teşkil etmeyecek şekilde imal eden profesörün işlediği suçun kanıtlanabilmesi için, patlamamış bir bombanın mahkemeye delil olarak sunulması gerekiyordu.

İşte bu işi Vic Poisson, Rod Owenby ve Chris Cherry'den kurulu ekip gerçekleştirdi.

FBI ajanları bombacının kulübesinde yaptıkları arama sırasında patlamaya hazır bir bomba ele geçirdiler. Aslında iş çok basitti; fitili çıkarılacak ve bomba imha edilecekti. Ama, bu rutin işlem uygulandığı takdirde bomba kanıt olmaktan çıkacaktı. Yani bombanın hem etkisiz hale getirilmesi, hem de adli tıp kanıtı olarak sunulabilmesi için el sürülmeden kalması gerekiyordu.

ÇILGIN PROFESÖR

Ne var ki bu iş federal ajanların olanaklarını aşıyordu ve zaten FBI da dokuz ay öncesinden önlemini almıştı. FBI ajanları 1995 yılında, New Mexico'daki Sandia Ulusal Laboratuvarları'nda araştırmacı olarak görev yapan Chris Cherry'ye başvurmuşlardı. Savunma Bakanlığı'nın gizli olmayan operasyonlarında yıllarca görev alan Cherry, bomba imha uzmanlarının piri sayılıyordu ve Unabomber'ın patlamamış bir bombası ele geçirildiği takdirde derhal işbaşı yapacaktı.

Beklenen an dokuz ay sonra geldi. Profesörün kıskıvrak yakalanıp, yatağının altında da patlamaya hazır bir bombanın bulunmasından sonra üç kişilik imha ekibi, çok gizli olarak uçakla Montana'ya götürüldü. Dağdaki kulübeye giden yolda polisin tuttuğu noktalardan FBI ajanlarının refakatinde geçirilen Cherry ve ekibi cephaneliği andıran kulübede işe giriştiler. Kulübede şişelerce sülfür, tuzruhu, amonyum nitrat, potasyum nitrat ve kutuların içinde çinko, alüminyum ve kurşun, bol miktarda pil, tel, bakır ve plastik borular buldular.

Bu arada bombacının 10 ayrı not defteri de ele geçirildi. Notlar İspanyolca yazıldığı için bunlar İngilizce'ye çevrildi. Notları inceleyen Cherry, bombaları yapan kişinin bir matematikçi olduğunu derhal anladı. Çok geçmeden de yakalanan bombacının Harvard Üniversitesi mezunu olduğu ve Berkeley Üniversitesi'nde matematik profesörü olarak görev yaptığı ortaya çıktı.

Sıra yatağın altında bulunan bombaya gelmişti. Bu bomba da Kaczynski'nin daha önce postaladıkları gibi, kalınca bir kitap ebadında dikdörtgen bir tahta kutu içinde duruyordu. Bombanın yapısını röntgenle inceleyen ekip önce tahtadan bir rampa imal etti; sonra da uzaktan kumandalı bir robot, bombayı açık alana çıkararak rampanın üzerine yerleştirdi. Rampanın dört yanı kalın kerestelerle kapatıldı ve kutunun yüzeyi katranlı muşambayla kaplandı. Artık bomba patlasa bile, bu yapı parçaları tutacak ve adlı tıp kanıtları yok olmayacaktı...

Yeni bombacı

UNABOMBER'i yakalayarak büyük sükse yapan FBI, şu sıralar yeni bir bombacının peşinde. 29 Ocak 1998'de Alabama'nın Birmingham Kenti'nde kürtaj yapan bir kliniği bombalayan Eric Robert Rudolph, FBI'in ‘‘Aranan Top 10’’ listesinde bir numarada bulunuyor. FBI'ın, ‘‘Silahlı, tehlikeli ve intihar eğilimli’’ başlığıyla aradığı Rudolph'un bombalama eyleminde bir polis memuru ölmüş, bir hemşire de ağır yaralanmıştı. Yeni eylemler yapmasına kesin gözüyle bakılan Rudolph'un yakalanmasını sağlayan kişiye FBI, 1 milyon dolar ödül vereceğini açıkladı. Unabomber gibi çok zeki olduğu belirtilen Eric Robert Rudolph'un yaklaşık 10 farklı kimlikle gezdiği öne sürülüyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!