İşte BİM’in mozaikleri

Güncelleme Tarihi:

İşte BİM’in mozaikleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2014 13:15

BİM’in İzmir Kemalpaşa’da depo yapmak istediği arsada bulunan ve taşınmasına neden olan tarihi mozaikler Zeugma’dakiler kadar önemli. İzmir Kemalpaşa’da geçtiğimiz yıllardaki kurtarma kazılarında çok değerli taban mozaikleri; Anadolu parsı ve aslanı gibi nesli tükenen hayvanlara ait panolar ve büyük bir yerleşim kompleksi ortaya çıkmıştı. Batı’nın Zeugması olarak nitelendirilen mozaiklerin MS 4. yüzyıl ile 7. yüzyıl arasına tarihleniyor.

Haberin Devamı

Kaynaklardan henüz antik kentin ismi bile tespit edilememişken, dünya şaheseri sayılabilecek mozaiklerin taşınmasına karar verilmesi arkeologları da şaşırttı. İzmir müzesi ya da üniversite tarafından kazı çalışmaları genişletilmesi beklenirken kurulun mozaikleri kaldırma kararı vermemesi gerekiyor. Bir aristokratın villası değerlendirilmesi de yapılan mozaikler için bilinmedik bir antik kent olabileceği vurgusu da yapılıyor.

İŞTE O MOZAİKLER / Foto Galeri

Kurtarma kazıları sırasında da dönemin Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü de, ''Hiç bilmediğimiz bir antik kentle karşı karşıyayız, Anadolu’da keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda antik kent bulunuyor'' demişti.

Yine Dönemin Kültür Bakanı Ertuğrul Günay da, mozaiklerin yerinde korunması gerektiğine dikkat çekerek, mozaikler için ‘‘Batı'nın Zeugması’’ benzetmesi yapmıştı.

Haberin Devamı

Arkeoloji Sanat Dergisi Editörü Nezih Başgelen, mozaiklerin kaldırılmasına karar verenlerin bir yanlışın içinde olduklarına değinerek, bilimsel kazı çalışmalarının alanda devam etmesi gerektiğini ve eserlerin en azından bilimsel verileri tamamlanıncaya kadar yerinde kalması gerektiğini, sit derecesinin kesinlikle değiştirilmeyerek koruma alanının genişletilmesi gerektiğine değindi.

Başgelen, ‘‘Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu bugüne kadar aldığı kararlarla adeta bir Kültür Varlıklarını Koruma (ma) ve (Yok etme) Yüksek Kurulu gibi hareket ediyor’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!