İşte Apo tasarısı

Güncelleme Tarihi:

İşte Apo tasarısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Adalat Bakanlığı, Abdullah Öcalan'ın İtalya'dan iadesinde engel çıkmamasını engellemek amacıyla, fiilen 15 yıldır uygulanmayan idam cezasını kaldıran dört maddelik bir tasarı hazırladı.

Jet hızıyla hazırlanıp dün Adalet Bakanı Hasan Denizkurdu tarafından Başbakan Mesut Yılmaz ve Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'e sunulan tasarının bugün (Salı) Bakanlar Kurulu'nda ele alınması ve yasalaşması için süratle TBMM'ye sevki bekleniyor. Tasarıyla getirilen değişiklikler şöyle:

TCK, Orman Kanunu ve Kaçakçılığın Men ve Takibine ait kanunda yeralan ölüm cezaları kaldırıldı.

Ölüm cezası yerine, Avrupa ülkelerindeki gibi ‘Güvenlik önlemleri artırılmış müebbet ağır hapis’ cezası getirildi.

İdama mahkum kişiler 30 yıl sonunda iyi halleri Kurul tarafından kabul edilirse, şartla tahliye edilebilecekler.

Bu cezaya mahkum olanlar on yıl süreyle sıkı güvenlik rejimine tabi tutulacak ve tek kişilik odada kalacaklar. 30 yıl dolmadan şartla tahliye olamayacaklar.

‘Ağır müebbet mahkumları’ çalıştırılmayacaklar, izin alamayacaklar, hiçbir şekilde yarıaçık ve açık cezaevlerine nakledilmeyecekler.

Birinci derece yakınları ve kişisel avukatları dışında kimse ile görüştürülmeyecekler. Genel ve özel aftan kesinlikle yararlanmayacaklar.

Hastalık dışında özel bölümlerinden çıkarılmayacaklar. Cezaevindeki sosyal aktivitelere katılamayacaklar.

Tasarı 26 kişiyi ipten kurtaracak

İdamı kaldıran tasarının yasalaşması halinde, cezalarının infazıyla ilgili karar verilmesi için TBMM'ye dosyaları gönderilen 26 kişi darağacından kurtulacak. Adalet Komisyonu'nun önündeki 26 idam tezkeresinden üçü Öcalan'ın da yargılanacağı, ‘‘Vatana ihanet’’ suçunu içeriyor. İdam dosyaları TBMM'nin önünde olan 26 mahkûmun adları şöyle: ‘‘Seyfettin Uzundiz, Bekir Gedik, Yakup Karaca, Halil Yıldırım, Taner Keleşoğlu, Murat Katrağ, İsmail Özdemir, Hasip Mehmet Atay, Mehmet Arı, Ekrem Gökçe, Kadir Şahin, Mürsel Girgin, Aziz Varkan, Nadir Şenol, Halil Güneş, Yaşar Akan, Cüneyt Erengül, Nizamettin Özoğlu, Mehmet Sait Dayan, Sinan İyit, Ali Osman Köse, Rabbena Hanedar, Hasan Şahingöz, Ali Nazik, Selami Özcan, Erol Özbolat.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!