"İstanbul'un su problemi yok"

Güncelleme Tarihi:

İstanbulun su problemi yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2008 14:16

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Melen Çayı'nın pompalarının bakıma alındığını belirterek, “23 Ağustosta yeniden su verilecek. İstanbul'da su problemi yok” dedi.

Topbaş, Eyüp'teki Yeşilpınar Yüzme Havuzu ve Erdem Beyazıt Kütüphanesi'nin açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Melen Çayı'nın 13-23 Ağustos tarihleri arasında pompalarının bakımını yapacaklarını daha önce ilan ettiklerini belirten Topbaş, çayın su seviyesinin bu tarihlerde düşük olması nedeniyle bakımı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Pompaların bir yıl boyunca çalıştığını, kış aylarında dolu dolu su alabilmesi adına genel bir bakım yapıldığını ifade eden Topbaş, 23 Ağustostan sonra yeniden su verileceğini belirtti. Melen'deki su potansiyelinin şu an için düşük olduğunu söyleyen Topbaş, şöyle devam etti:
“Melen Çayı Projesi birinci etaptı. Bizim için can simidi oldu. Dört etap da bittiğinde baraj yapılacak. Şu an barajların doluluk oranı yüzde 23'lerde. Melen Çayı'nın pompaları bakıma alındı. 23 Ağustosta yeniden su verilecek. İstanbul'da su problemi yok. Melen'den su almasaydık doluluk oranı yüzde 12 olacaktı. Demek ki yüzde 12'lik Melen payımız var. Bu da şunu gösteriyor, yağışlar yağana kadar bu su bizi idare edecek ama İstanbullular dikkat etmeli, israf etmemeli. Buharlaşma çok yüksek seviyede. Yılların en sıcak günlerini yaşıyoruz. Bu nedenle Türkiye'de yaşayan herkesin suda tasarruf etmesi gerekiyor.”

Topbaş, bir gazetecinin, “Melen suyu o kadar yetersiz ki, deniz suyu ile karıştırılıyor iddiası var” sorusu üzerine, Melen ile denizin çok farklı yerlerde bulunduğunu, bu çaydan gelen suyun baraja aktarıldığını ifade etti.

Projenin diğer etapları tamamlandığında, 60-70 milyon metreküp su tutulacağını belirten Topbaş, bu projenin ihale aşamasında olduğunu, gelecek yıla kadar tamamlanacağını kaydetti.

RAMAZAN ŞAHİN'İN OLİMPİYAT BAŞARISI

Topbaş, 29. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'ye ilk altın madalyayı serbest güreş 66 kiloda kazandıran Ramazan Şahin'i, antrenörünü tebrik ettiğini de söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un, 4 bin 500 sporcusu bulunduğunu, bu sporcuların 208'inin Milli Takımlar'da yer aldığını anımsatan Topbaş, şunları söyledi:

“Her branşta sporcumuz var. Atina Olimpiyatları'na 8 sporcu vermiştik. Bu sene de 8 sporcu verdik. Buradan bir altın madalyayı bizim sporcumuz kazandı. Nüfusumuzun yüzde 30'u 18 yaş altı. Biz nasıl milli sporcular yetiştiremeyiz. İstanbul'da spor anlamında ciddi yatırımlar yaptık ve devam ediyoruz. Kendi branşlarında daha iyi dereceler alabilecek sporcular yetişmesini istiyoruz. Bunun için sporcularımıza dereceler yaptırabilecek antrenörleri tespit edeceğiz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!