Ä°stanbul'un içme suyu korunamıyor

Güncelleme Tarihi:

İstanbulun içme suyu korunamıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 19, 2004 11:23

İstanbul'a içme suyu sağlayan 7 su havzasının yapılaşmaya karşı korunamadığı belirlendi.

Ä°SKÄ° tarafından Terkos, Büyükçekmece, Sazlıdere, Alibey, Elmalı, Ömerli ve Darlık Baraj Havzası'nda 1996-2003 arasında bina deÄŸiÅŸim stokunu gösteren bir çalışma yapıldı. Â
  Â
1996'da havadan alınan ilk fotoğraflarda mutlak koruma alanında 2 bin 95, kısa mesafede 6 bin 222 bina olduğu, buna karşın 2003 yılında alınan uydu fotoğrafları ile yapılan karşılaştırmada, mutlak koruma alanındaki bina sayısının kamulaştırmalarla bin 867'ye inerken, kısa mesafede 7 bin 192'ye çıktığı tespit edildi.
       Â
İSKİ GENEL MÜDÜRÜ ÇODUR: HAVZALAR KORUNAMIYOR
   Â
Ä°SKÄ° Genel Müdürü Dursun Ali Çodur, çalışmaya iliÅŸkin  verdiÄŸi bilgide, havzalarda bir durum tespiti yapmak için 1996'da havadan alınan ilk görüntülerle, 2003'de uydudan alınan görüntüleri karşılaÅŸtırdıklarını ve bu görüntülerle ''havzaların korunamadığını ve kötüye gidiÅŸi tespit ettiklerini'' söyledi.Â
 Â
 Bu işin 3-5 senede bir uydudan görüntü almakla olmadığını ifade eden Çodur, ''İstanbul'da korumakla yükümlü olduğumuz yaklaşık 4 bin kilometrekare havza alanı var. Bu kadar geniş bir alanda ihbar olmadığı veya bizzat görülmediği sürece yeni yapılan binaları tespit edemiyoruz'' dedi.
  Â
Çodur, bunu kişilerin inisiyatifinden çıkararak ve teknolojinin deimkanlarından faydalanarak kontrol altına almak için bir firma ile anlaştıklarını belirterek, şunları söyledi:
  Â
''Firma, havzalardan 3'er aylık periyotlar halinde uydudan görüntüalarak, arazide nerede oynama olmuş, nerede bir bina yapılmış bize rapor verecek. Biz de bu raporları ilgili birimlere havale edeceğiz. Eğer İSKİ yönetmeliğine uygun bir yapılaşma ise, ruhsatı da varsa 'tamam' diyeceğiz. Yoksa, tamamını yıkacağız. Bir sonraki uydu görüntüsünde de bu binaların yıkılıp yıkılmadığını göreceğiz. Ayrıca binaların yapılmasına müsaade edenler hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunacağız.''
  Â
Çodur, proje ile ilgili kaymakam ve belediye başkanının ''haberim yoktu, yıkamadım'' diyemeyeceğini, kendilerinin de 3 ayda bir tespit edilen binaları bizzat yıkacaklarını kaydetti.
  Â
İstanbulluları İSKİ'ye sormadan havza alanlarında arsa almamaları ve inşaat yapmamaları konusunda uyaran Çodur, bugünden itibaren tek bir binaya dahi izin vermeyeceklerini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!