İstanbul'un en çok değerlenecek arsaları

Güncelleme Tarihi:

İstanbulun en çok değerlenecek arsaları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2007 09:43

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 2 yıl önce, "İstanbul'un yeni yerleşim merkezi" olarak işaret ettiği Çatalca'nın köylerinde tarla fiyatları bile adeta fırlamıştı. Üçüncü havalimanının yapımına başlanacağı ve üçüncü köprü için sona yaklaşıldığı haberleri de gözleri yeniden Gaziosmanpaşa, Çatalca ve Sarıyer'in köylerine çevirdi. Son açıklamadaki "Havalimanı Karadeniz tarafında olacak" sözleri, adeta köylerdeki tarla sahiplerini bile heyecanlandırdı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'nin iki seçim birden geçireceği 2007'de İstanbul'da ise emlak sektöründe ralli yaşanıyor. Levent-Maslak hattında arsa metrekare fiyatı 15-18 bin dolara kadar çıkarken, henüz gelişmemiş ilçelerin köylerinde ise farklı bir beklenti, emlak piyasasını canlandırdı.

Avrupa'ya uzanacak Karadeniz Otobanı, üçüncü köprüye bağlantılı olacak yeni çevreyolu ve Devlet Bakanı Ali Babacan'ın yapımına başlanacağını açıkladığı üçüncü havalimanı da, gözlerin yeniden köylere çevrilmesine neden oldu. 3. köprünün yapılacağı yer açıklanmadı. Ancak, köprünün ayaklarının Rumelikavağı-Beykoz'da olacağı konuşuluyor.

ÇATALCA ŞANSLI

Üçüncü havalimanı için ise iki bölgenin adı geçiyor. Rantçıların ekmeğine yağ sürmemek için yer adı gizli tutuluyor. Ancak üçüncü havalimanı için de en uygun arazilerin, Çatalca-Terkos-Arnavutköy üçgeninde olduğu konuşuluyor. Geçen yıl üçüncü havalimanı yapımı kararı açıklanınca, TEM'in kuzeyinde, Çatalca-Terkos-Arnavutköy üçgeninde yer alan bölgenin adı geçmişti. Emlakçılar, yer kesinleştiği anda emlak fiyatlarında artış olabileceğini söylüyor.

Haberin Devamı

SPEKÜLATÖRLER İŞTAHLANDI

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Karayolları arazisi ve Levent'teki İETT arsalarının rekor fiyatlara satışının ardından, "İstanbul'un taşı toprağı altın oldu" ifadesini kullanmıştı. Gerçekten de İstanbul'un iş merkezlerinde arsaların metrekare değeri New York'un dünyaca ünlü iş merkezi Manhattan ile kıyaslanmaya başlanırken, köylerde yaşanan hareketlenme de spekülatörlerin ekmeğine yağ sürecek. İstanbul'a yapılan her büyük yatırım, arsa fiyatlarına doğrudan yansıyor. Başbakan'ın iki yıl önceki açıklamalarının üzerine, yeni köprü ve havalimanı açıklaması eklenince emlakta çok hareketli günler yaşanacağı ileri sürülüyor.

UCUZA ARSA TOPLAMIŞLARDI

Çatalca ve Silivri köylerinde son birkaç yıldır ucuza arsa toplayan spekülatörler şimdi beklemede. Çünkü, üçüncü köprü ve üçüncü havalimanının yapım çalışmalarının başlayacağı açıklamaları ile birkaç yıl önce metrekaresini 8-10 YTL olan arsalar ortalama 40-50 YTL'ye çıktı.

Haberin Devamı

'KÖŞK SEÇİMİ İŞLERİ DURDURDU, YAZ AYLARI HAREKETLİ GEÇECEK'

ÇATALCA'da faaliyet gösteren emlakçılar "Gerilim yüzünden fiyatlar uzun süre yerinde saydı" derken, Sipahi Emlak yetkilileri şunları kaydettiled: "Halen köylerde imarlı arsaların metrekare fiyatları 30 YTL civarında. Çatalca merkeze yakın arsaların metrekare fiyatı ise 100 YTL. Şu an geçen yılki fiyatlardan alıcı bekleniyor. Bütün piyasalar gibi biz de Cumhurbaşkanlığı seçimini beklemedeyiz. Kestanelik, İzzettin, Subaşı gibi köylerde arsalların metrekare fiyatı genelde 30-50 YTL. Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası havalimanı kararı da kesinleşirse, muhakkak ki fiyatlar bu seviyelerde durmaz. İmar değişikliği de bekliyoruz."

Haberin Devamı

HALKALI GÜMRÜĞÜ GELECEK

Çatalca Kestanelik köyündeki Güven Emlak yetkilileri ise köyde arsa metre kare fiyatlarının 40-60 YTL arasında değiştiğini söyledi. Güven Emlak yetkilileri, "Yeni otoban söylentisi uzun süredir var. Ayrıca, Halkalı Gümrüğü'nün de buraya geleceği söyleniyor. Havalimanı söylentileri de arttı. Bazı bölgelerde fiyatlarda artış var" dediler.

Emlakçılar 'Geçen yılki fiyatlardan alıcı bekleniyor' derken, bazı spekülatörler ise 30-50 YTL olan metrekare fiyatının yaz aylarında 80-100 YTL'ye kadar çıkacağı beklentisini öne sürüyor.

BAZI ARSALAR İSTİMLAK PARASI ÖDENEREK ALINDI

ÇATALCA bölgesindeki emlakçılar, geçen yıla oranla, bölgedeki bazı köylerde yer alan arsaların metrekare fiyatının 5-10 YTL'den, 40-50 YTL'ye çıktığını, yer yer metrekare fiyatının 100 YTL'yi bulduğunu söylüyor. Century 21 Bey Ofisi Gayrimenkul Danışmanı Fikret Özenç, Çatalca'da, beklentileri kullananların arsa fiyatlarını yükselttiğini ifade ederek şunları kaydetti: "Hadımköy'ün hemen ilerisindeki, Yassıören ve bitişiğindeki Boyalık Köyü'nde arsaların metrekare fiyatları son yıllarda birkaç kat arttı. Bazı köylerde de son 1 yılda metrekare fiyatları yüzde 100'e yakın arttı. Yeni havalimanının yapılacağı yer bilinmiyor. Biz de duyuyoruz, Yassıören-Boyalık (Bu iki köy Çatalca-Arnavutköy-Terkos üçgeninde yer alıyor) civarlarında olabilir diye... Net bilgi yok. Çevreyolu geçecek diye bu köylerde arsaların istimlak parası ödenerek alındığını duyduk."

Haberin Devamı

TOKİ'NİN HADIMKÖY KONUTLARI BÖLGEDEKİ FİYATLARI ARTIRDI

ÇATALCA'da faaliyet gösteren emlak ofislerinin uzmanları, "Hadımköy'e TOKİ konutlarının yapılmasından sonra da, Hadımköy-Yassıören arasında ve hemen ilerideki Boyalık'ta arsa fiyatları artışa geçti. Boyalık ve Yassıören'de, birkaç yıl önce metrekaresi 5-10 YTL olan arsaların metrekaresi bugün ortalama 40-50 YTL. Hemen yakındaki Kestanelik'te metrekare fiyatı ortalama 35-50 YTL" diyor. Bizim araştırmamıza göre ise Yassıören, Boyalık, Örcünlü ve Kestanelik gibi köylerde arsa metrekare fiyatları yer yer 90 YTL'ye çıktı. Örneğin, Kestanelik'te 415 metrekarelik bir arsa, 40 bin YTL'ye satışta. Metrekaresi 96 YTL'ye geliyor. Örcünlü'de de 800 metrekarelik arsa, metrekaresi 75 YTL'den alıcı bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!