İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2000 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Bu kaza değil komplo

SIRASELVİLER

Arkadaşımız Şengün Kılıç böyle söylüyor. Olanları okuyun. Batılı ülkelerde dava nedeni olan, mağdur kişiye yüklü tazminatların ödendiği durumlardan biri. Sizin de başınıza gelebilirdi.

‘‘Yaşadığınız semtin her sorunuyla ilgileniyor musunuz? İlgilendiğiniz sorunun düzelmesi için ne yapıyorsunuz? Necile Deliceoğlu yaşadığı yerin hem sorunlarına gözlerini kapatmayan, hem de bu sorunların çözülmesi için faal biçimde uğraşan bir kentli. Pek çok insanın ‘‘Aman, nasıl olsa düzelmez!’’ diyerek gözardı ettiği, duymamazlıktan geldiği her sorunla sonuna kadar ilgilenen gerçek bir kentli o. Yaşadığı semtin, Cihangir'in semt derneğinde çalışıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, Beyoğlu Belediyesi'nin, İstanbul Valiliği'nin yakından tanıdığı biri. Çünkü sadece şikayet etmek için değil, ürettiği çözüm önerileriyle de o aşılmaz denen kapıları aşındırıyor. Biraz tanıdınız sanırım Deliceoğlu'nun kişiliğini.

Son yerel seçimler sırasında Cihangir Güzelleştirme Derneği'ne tanışmak için gelen tüm belediye başkan adaylarına Cihangir'in sorularını sıralarken bir de kaldırım sorunundan söz ediyordu Deliceoğlu; Sıraselviler Caddesi üzerindeki tüm binaların alt katlarının dükkanlara dönüşmesi nedeniyle köstebek yuvalarına çevrilen kaldırımlardan.

Ve olan oldu

İşte konumuz da bu. Her birinin yüksekliği, genişliği, kullanılan malzemeleri farklı kaldırımlarla kaplı İstanbul'un pek çok caddesi gibi Sıraselviler de... Çocuklu kadınların, yaşlıların ve özellikle de fiziksel engellilerin sanki özellikle sokağa çıkmasını engellemek üzere yapılmış bu kaldırımlarda son kaza Deliceoğlu'nun başına geldi.

Kaldırımların kaldırımlık hali olmasa da biz yine de ısrarla kullanmaya çalışarak önceki gece evimize doğru yürüyorduk. Sonra tam da filmlerdeki gibi kırılan bir kemik sesi duydum. Döndüğümde Deliceoğlu her biri farklı yönlere eğilmiş kaldırım taşları arasına ayağı sıkışmış yerde oturuyordu. ‘‘Sanırım bacağım kırıldı,’’ dedi. Alman Hastanesi'ne koşup görevlilerle birlikte geri geldiğimizde o hala Sirkeci Mescit Sokağı'nın köşesinde yerdeydi. Tekerlekli sandalyeye oturttuğumuzda ise 20 metrelik yolu almamız neredeyse 7-8 dakika sürdü. Çünkü akşam saatlerinde Sıraselviler arabalarla tıkalı, kaldırımlar ise biraz önce anlattığım gibi kullanılacak durumda değildi. Tek tek her arabaya kenara çekilmelerini rica ederek yolu açabildim ve hastaneye caddeyi kullanarak ulaşabildik.

Deliceoğlu her isteyenin istediği şekilde oyduğu, belediyenin bir türlü kontrolü sağlayamadığı kaldırımlar yüzünden bacağını kırdı ve şimdi en az 2.5 ay evinde kalmak zorunda. Çünkü sağlıklı insanların kazaya uğradığı bu kaldırımlarda, özürlü insanların yürümesi zaten mümkün değil.’’

Yeni trafik düzenlemesine tepki var

İDEALTEPE

İdealtepe, Ali Rıza Çevik Sokak, Kültüral Apartmanı'nda arayan bir okurumuz çevre sakinlerinde rahatsızlık yaratan iki sorunu dile getirdi. Birincisi, Ali Rıza Çevik Sokak'ta yapılmakta olan yeni trafik düzenlemesi. Yeni düzenlemeye göre bu sokak ‘‘minibüs caddesi'ne dönüşecek. Çünkü minibüs trafiği bu sokağa verilecek. Okurumuz, sokağın zaten dar olduğunu, araçmların iki taraflı park etmesiyle iyice daraldığını söyledi, üstelik kaldırımlar da darmış, hem de iki kişinin rahatlıkla yanyana yürüyemeyeceği kadar dar... Okurumuz haklı olarak bu durumda sokakta yaşanacak keşmekeşin yanı sıra çocuklar için de yoğun trafiğin tehlikeli olacağını belirterek bu konuda çevre sakinlerinin imza toplayarak yetkililere başvurmayı planladığını dile getirdi.

Ve yüksek gerilim hattı

Okurumuz, sahil yolundan apartmanlarının önüne kadar yer altından geçen yüksek gerilim hattının bahçelerindeki 30-40 metrelik direkten Maltepe'ye dağıtım yaptığını anlattı. Bu durumun konut sakinlerinde ciddi endişe yarattığını belirten okurumuz, baş ağrısı gibi şikayetlerin arttığını bildirdi.

Yönetenlerin dikkatine...

TEL: 0 800 219 60 48 FAKS: 0 212 677 03 98

E-MAİL: ngedik@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!