İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 1999 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Bravo Başkan

Büyük kentte yaşamak bazen biz sıradan insanlar için kaybolmuşluk anlamına da gelir. Büyük bir kentin sorunları, kentte yaşayan onca insanın sorunları ve kendi sorununuz... ‘‘Sorun’’lar hayatımızda ne kadar önemli yer tutsa da, fonda başka sorunlar da vardır, ama hayatın tuhaf bir illüzyonu gibi, her sorun, sahibi için büyüktür. Sorunlarıyla başbaşa kalanların durumu ise, çözüm arıyorlarsa hele, tam bir kaybolmuşluktur.

Bu yüzden sesimizi, sorunumuzu dinleyen ve bir de çüzümü için kolları sıvayan ve sonuçta ‘‘anında iş bitiren’’ bir yaklaşımla karşılık görmek, kalabalık kentin biz yalnızları için müthiş bir bir armağan gibidir. Sorun, doğal olarak kentin işleyişi içinde çözümlenecek türde bile olsa, soğuk çarklar arasında insani duyarlılık her zaman, kendi parıltısını hissettirir. İşte süreç ne olursa olsun, ‘‘insan faktörü’’ denilen şeydir bu.

Geçen hafta sütunlarımızda...

Geçen hafta sütunlarımızda Halkalı, Yenidoğan Mahallesi, Konutbirlik Evleri otobüs durağı önünde bekleyen bir öğrenci servis minibüsüne bir kamyonun çarpması sonucu minibüste bulunan ve yaralanan bir öğrencinin babasından aldığımız faksı aktarmıştık sizlere. Kaza noktasının, trafik kazalarını neredeyse kaçınılmaz kılan koşullarını anlatmış (aşırı hızyapılması, yaya geçidi ve hız kesici bir sistemin olmayışı gibi) ve üç öneri sunmuştu. Bu üç öneri de yayınlanmıştı.

Aynı okurumuzdan yeni bir faks geldi. Haberin yayınlanması üzerine Küçükçekmece Belediye Başkanı Halidun Özbatur'un kendisini arayarak geçmiş olsun dediğini anlatan okurumuz şöyle devam ediyor: ‘‘Çözüm önerilerimden biri olan yaya geçidi ve iki adet fosforlu hız kesicisi 4 Kasım 1999 günü hizmete sokulmuştur. Kendilerine teşekkür ederim.’’

Başkan’ın bu duyarlı yaklaşımını kutluyoruz.

Eski taşların nesi vardı?

BEŞİKTAŞ

Beşiktaş, Yıldız, Yenimahalle'de oturduğunu ifade eden bir okurumuzun bir sorusu var.

Dediğine göre Yıldız'daki Abbasağa Parkı'nın içindeki yolların taşları sökülüyormuş şu sıralar. Okurumuz diyor ki, ‘‘En az 100-150 sene dayanacak karo taşlar sökülüp, yerlerine yağmurlarda yerinden çıkan, kısa sürede yolu engebeli hale getiren paket taşlar döşenmekte. Sökülen karo taşların en ufak bir problemi, eskimişliği, kırığı, döküğü, çukurluğu; velhasıl hiçbir şeyi yoktur. Neden döşenmekte olan taşlardan çok daha iyi ve sağlam olan eski taşlar sökülüyor?’’.

Biz de bu soruyu ilgililere aktarıyoruz. Elbet bir gerekçeleri vardır. Ama sanıyorum, istanbul halkı taşlar konusunda epey deneyim sahibi. Özellikle de sökülüp yeniden döşenenler konusunda... Sorusu pekala anlamlı olabilir, değil mi?

İki kat daha çıktılar

OKMEYDANI

Okmeydanı'ndan arayan bir okurumuz, sorununu aktardı. Talatpaşa Mahallesi, Şahin Sokak, No.8'deki arasını zamanında müteahhite vermiş. Dediğine göre, arsasında iki yıl önce alt katlık bir binanın inşaat tamamlanmış. Bu yıl, müteahhit üzerine iki kat daha çıkmış. Okurumuz belediyeye şikayette bulunmuş, ancak bir sonuç alınamamış.

Yönetenlerin dikkatine.

Çözüm için arıtma

MODA

Moda gibi bir semt niye kötü koksun, hem de yaz kış... Şarkılara konu olmuş bir semt, şimdi kokusuyla anılır oldu.

Modalı okurlarımızın ciddi bir derdi var. Moda kollektörünün işlevsizliği. Çünkü arıtma sistemi yok. Bu durumda pis sular denize akıyor. Deniz kirlendiği gibi, yaz kış semt sakinleri kötü kokuya maruz kalıyorlar. Modalıların isteği, kolektörün arıtma sisteminin kurularak bu kronik soruna bir çözüm bulunması.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!