İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 1999 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

BU OLAYIN TAKİPÇİSİYİZ

İSKİ bakım indirimi yapsın

İSKİ'nin isale bakımları sonrasında, musluklardan boşa akıtılan tonlarca kirli suyun bedeli de İstanbullular'ın sırtında. İstanbullular, İSKİ'nin şebekelere verdiği bu yosunlu suyun hem bedelini, hem atık su ücretini hem de bakım parasını ödüyor. Okurlarımızın bu konuda bir önerisi var.

İSKİ, zaman zaman ana isale hatlarında yaptığı bakım-temizleme çalışmaları snrasında kamuoyuna duyuru yapmaya başladı: ‘Musluklarınızdan akan kötü renkli su için endişe etmeyin! İlaçlandığından, hiçbir sağlık tehlikesi yoktur. Bir miktar aktıktan sonra eski rengine dönecektir’.

Musluklarımızdan akan kirli, paslı suyun nedeni bu bakımlar. Bakımdan sonra ana aktarım borularındaki yosunlanma ve tortulanma çözülüyor, borular ilk günlerindeki gibi temiz hale getiriliyor.

İSKİ'den yetkililerle görüştük. Kendileri musluklarımızdan akan bu kötü renkli sularla bulaşık, çamaşır yıkanabileceğini hatta içilip yemeklerde kullanılabileceğini söylüyor. Yine de bu suyun 'tadı' açısından bir süre akıtılarak kullanılmasında fayda görüyor.

İşte tam da burada, İstanbullulara yapılan bir haksızlık ortaya çıkıyor. İSKİ, zaten faturalarına yansıttığı bakım ücreti dışında, İstanbullulara zorunlu su israfı yaptırıyor. Kimileri dakikalarca suyunu boşa akıtmak zorunda kalırken, kimileri de rengi değişen bütün bir deponun suyunu yenilemek zorunda kalıyor. Hiç kullanmadığı suyun hem kendi parasını hem de atıksu bedelini ödeyerek!

Adaletsizlik nasıl giderilecek?

Çevre terimleri arasında 'ilave su' (Make-up water) denilen bir kavram vardır. Anlamı, bir sistemde sızıntı, buharlaşma, boşa akma gibi nedenlerden kaynaklanan kaybın giderilmesi için sağlanan su demek.

İSKİ işte bu 'ilave su’ların yükünü İstanbullulara bindirerek, faturalandırmada, kendi lehine bir 'adaletsizlik' ortaya çıkarıyor. Oysa ilave suyun maliyeti zaten bakım ücreti olarak tahsil ediliyor.

Peki İSKİ ne yapabilir? Kuşkusuz kuruluşun bünyesinde bu konuda deneyimleri olan, teknik bilgiye sahip kadrolar var. Ancak okurlarımızdan aldığımız ve bize de makul gelen küçük bir öneriyi burada dile getirmek istiyoruz:

Madem ki altı ayda bir, yılda ya da iki yılda bir yapılan bu bakım çalışmalarında, isale hatlarının nerelere su verdiği belli; o halde, bu yerlerdeki abonelere, 'o bakıma' mahsus olmak üzere, belirlenecek makul bir ölçüde indirim yapılamaz mı?

Bir ya da birkaç metreküplük su indirimi hem abonelerin kuruluşa olan güvenlerini arttıracak, hem de kuruluşu, daha adaletli bir faturalandırma, hizmetleri bedellendirme anlayışına kavuşturacak.

İSKİ Genel Mmüdürü Sayın Veysel Eroğlu ve ekibinin bu önerimizi dikkate alacağını umuyor ve bu konudaki gelişmeleri sizlere bildireceğiz diyoruz. Çünkü bu olayın takipçisiyiz.

Savaş ÖZBEY

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Metro var durak yok

MERTER

Merter, Tozkoparan, Ülkü Kent sakinlerinin bir isteği var: Önlerinden metro geçtiği halde durak olmaması yüzünden, metrodan yararlanabilmek için gereksiz mesafeler katetmek zorunda kaldıklarından durak talep ediyorlar. Metroya binebilmek için Davutpaşa ya da Merter'e gitmek zorunda kalan çevre sakinleri, aralarında imza toplayarak durak için başvuruda bulunmuşlar.

Ayrıca istekleri üzerine site önüne konulan İETT durağından yalnızca sabahları iş saatinde Eminönü'ne hat olması da, ulaşım sorunlarını çözümlememiş.

Üst geçit isteniyor

KADIKÖY

Kadıköy'den bir faks aldık. Okurumuz, semt sakinleri adına, Koşuyolu ile Acıbadem Üstgeçitleri arasında bir üstgeçide ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Okurumuz şöyle diyor: ‘‘Koşuyolu iye Acıbadem üstgeçitleri arasıda bir üstgeçit gerekiyor, çünkü Koşuyolu Parkı sakinleri, Şeyh Galip Sokak, Yeniyol Sokak, Dost Ozan Sokak ve çevre sokakların sakinleri, Ankara Asfaltı'nda karşıya geçebilmek için gereksiz bir sürü yol katetmek zorunda kalmaktadır’’.

Kablolu TV neden hálá yok?

ÜSKÜDAR

Üsküdarlıların uzun zamandan beri bir sorun ve dilekleri var.

Kablolu TV yayınlarından yararlanmak istiyorlar. Kadıköylülere uzun zaman önce kablolu yayın aboneliği verilmesinin neredeyse onlara tanınan bir ayrıcalık olduğu fikrine kapılmış Üsküdarlılar.

Çünkü defalarca başvurdukları halde hala bu hizmetten yararlanamıyorlar.

Yönetenlerin dikkatine...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!