İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 1999 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

BU OLAYIN TAKİPÇİSİYİZ

Bekçi yetersizliğinden çocukların kirli park havuzlarına girmeleri engellenemiyor

Bu havuzları ilaçlayın!

Kentin değişik yerlerinde kurulmuş ve ilaçlanmayan park havuzları, serinlemek için sularına giren çocuklara mikrop bulaştırıyor. Yetkililer sadece büyük havuzların ilaçlandığını belirtirken; uzmanlar, küçük havuzlardaki durağan sularda ölümcül olanları da dahil, birçok hastalığın mikrobu bulunduğu uyarısını yapıyor.

Dar gelirli ailelerin çocuklarının yazın serinlemek için en büyük gözdesi kentin değişik yerlerindeki park havuzları. Oysa bu havuzların durgun suları, çocuklar için sonu ölümle bitebilecek birçok hastalığa yataklık yapıyor.

Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü yetkilileri kentteki bütün havuzların ilaçlanmadığını kabul ediyor. Parkların içindeki büyük havuzlar su israfını engellemek için ilaçlanırken, daha küçük çaptaki havuzlar sadece suları değiştirileceği zaman temizleniyor. Temizlemeden temizlemeye aradan geçen süre ise tifodan, turist hastalığına kadar birçok hastalığın mikrobunun üremesi için yeterli.

Mesela İstanbul'un gözde turistik mekanlarından Sultanahmet Meydanı'ndaki büyük havuz, 240 ton su aldığı için, israf olmasın diye, ilaçlanarak temizleniyor. Bu havuzun, mikrop, yosun ve benzeri tehlikeli organizmalardan arındırılması için yedi çeşit ilaç kullanılıyor. Oysa çok da uzakta olmayan Aksaray Geçidi'nin altındaki havuz, ilaçlanmıyor. Havuzun mikrop ve bakterilerden arındırılması, iki-üç haftada bir yapılan su değiştirilmesi işlemine kalıyor.

Uzmanlar uyarıyor

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Halk Sağlığı uzmanları ise öncelikle anne-babalara, sonra da yetkililere önemli uyarılarda bulunuyor:

İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Yıldız Tümerdem, bu tür durağan sularda her tür bakteri, yosun, mikrop ve larvanın yaşabildiğine, bunlardan bazılarının ölümcül ve bulaşıcı olduğuna işaret ediyor.

Öncelikle havuzların yosun tutmuş kaygan zeminlerinde çocuklar, ayakları kayıp, düşerek beyin travması tehlikesiyle karşı karşıya. Profesör Tümerdem çocukların bu ortamlarda yakalanabilecekleri hastalıklara da dikkat çekiyor: ‘‘Bu havuzların suları havadan gelen ve insanların attıkları pislikler sonucu mikrop yuvası durumunda. Sular durağan ve hava sıcaklığı nedeniyle bu mikroplar rahatça üreyebiliyor. Üstelik giren çocuklar idrarlarını da bırakıyor. Ağız yoluyla tifo kapma tehlikesi çok büyük. Bu bakteriler sonucu bağırsak ve solunum yolu enfeksiyonları karşımıza çıkıyor. Çocuklar mantar kapabiliyorlar ve yuttukları sinek, kurbağa, vs. larvaları da başka tehlikeli hastalıklara yol açıyor. Bir de özellikle havuzlardan bulaşan 'turist hastalığı' adını verdiğimiz (legionnelosis) bir hastalık var ki bu ilaçlanan yüzme havuzlarından bile bulaşabiliyor. Havuzlardaki yosunların bıraktığı toksik maddeler de zehirleyici özelliğe sahip.’’

Madem çocukların havuzlara girmesi engellenemiyor, o halde Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü yetkililerinin uzmanların yaptığı bu uyarıları dikkate alıp kolları sıvaması lazım. Su israfını önlemek için gösterilen özenin, bu havuzlara giren çocukların sağlığı için de gösterileceğini umuyor ve 'bu havuzlar ilaçlansın' diyoruz.

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Hiç ilaçlama yapılmadı

SARIGAZİ

Sarıgazi'den faks gönderen bir okurumuz, semtlerini saran sivrisineklerden şikayetçi. Geçen yıla kadar belediyenin hep periyodik ilaçlama yaptığını, ama bu yıl bir kez bile yapılmadığını belirten okurumuz semt sakinlerini rahatsız eden bu duruma acil çözüm beklendiğini ifade ediyor.

Sokak kapkaranlık

ZEYTİNBURNU

Zeytinburnu, Sümer Mahallesi, 27/4 Sokak'ta iki yıldır oturduğunu belirten bir okurumuz sokaklarında tek bir sokak lambasının bile olmadığını ve karanlık olduğunu ifade eden okurumuz, başvurularının sonuçsuz kaldığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!