İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 1999 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

İneriz aheste aheste...

İstanbul trafiğinde iseniz bir kuralı hiç akıldan çıkartmamak gerekiyor: Sizin aceleniz yoksa bile başkalarının var. Dikkatimi çeken ve arkadaşlarımla konuştuğumda onların da farkettiği bir konu yüzünden böyle diyorum. Yoksa kimseyi daha hızlı otomobil kullanması için cesaretlendirmek gibi bir niyetim yok.

Konu, taksi ücretinin ödenmesi. Taksi kullandığım zaman, gitmek istediğim yere yaklaşırken taksimetreye bakıp, paramı hazırlarım. Hazırlarım ki durduğumuzda arkada bir araç varsa beklemesin.

Ancak, üzgünüm hanımlar ama, daha çok bizlerin yaptığı bir şey var ki, artık yazmadan edemeyeceğim; çünkü yalnızca kendi gözlemim sandığım şey şikayet olarak çıktı karşıma.

Aracınızla gitmektesiniz. Önünüzde de bir taksi. İçinde bir müşteri.

Taksi, sağa sinyal vererek yavaşlar.

Yolcu indirecektir.

Ama arka kapının açılması epey zaman alır.

Çünkü müşteri önce uzanıp taksimetreye bir bakar.

Çünkü büyük çanta açılır, küçük çanta (cüzdan) çıkar. Para çıkarılır, sürücüye uzatılır. Üstü beklenir. Sonra para üstü küçük çantaya, küçük çanta büyük çantaya konur ve...

Aheste aheste inilir (bu kısım arkadaki sürücünün yorumudur).

Hele bir de arkadaki araçlardan korna çalınmışsa, genellikle hanım olan müşteri kapıyı kapatma aşamasında iyice yavaşlayarak gözlerinde şöyle bir ‘‘Nedir bu sabırsızlık?’’ altyazısıyla Marie Antoinette naifliği ile bakar.

Siz de durup dururken biri uzaktan kumandanızın asabi düğmesine basmış gibi olursunuz.

Ama hanımlar, çoğumuz bunu yapıyoruz...

Aceleye ne gerek var diyebilirsiniz. Ama bu anlattığımın karşılığı bence acelecilik değil. Sadece iyi bir zamanlama ayarı, bir de yol kültürü o kadar...

Sızıntı su zehirli mi?

ÜMRANİYE

Ümraniye Ihlamur Sokak'tan arayan bir okurumuz yakınlarında taş kalıpların döküldüğü bir atölyeden sızan suyun zehirli olmasından endişe ediyor. Çünkü açıkta akmakta olan suyu içen hayvanlar ölüyormuş.

Orası şimdi çöplük oldu

YEŞİLKÖY

Yeşilköylü bir okurumuz, Yeşilköy Migros'un yanında, eskiden Jandarma'ya ait olan yapının şimdiki durumunu anlattı. Dediğine göre çöplük haline gelen yapı, çevreye kötü kokular yaydığı gibi, geceleri de evsizlerin barınağı haline gelmiş.

Bakım gerek

KARAKÖY

Bir okurumuz bizi arayarak, Karaköy'de iskelenin olduğu yerde yaya yolunun çok bakımsız ve tozlu olduğunu söyleyerek, bu denli işlek bir yolun böylesine toz toprak içinde olmasından rahatsız olduğunu bbelirtiyor. Okurumuz, ilgililerin buraya biraz özen göstermesini istiyor.

Açıkhava içkicileri

BEYKOZ

Beykozlu bir okurumuz, Beykoz Stadyum'unun çevresinde, içki içen bazı kişilerden semt sakinlerinin rahatsız olduğunu bildirdi.

Toz ve gürültü

ÜSKÜDAR

Üsküdar, İcadiye Mahallesi, Çifteçınar Sokak'tan arayan bir okurumuz, yakınlarındaki bir mermer atölyesinin yarattığı aşırı toz ve gürültüden şikayet etti.

Daha önce yaptıkları başvuru kalıcı sonuç vermemiş.

Pazar sabahı gümbürtüsü

CİHANGİR

Pazar sabahı sizi tatlı uykunuzdan ne uyandırsın? Ya da ne uyandırmasın diye sormak gerekiyor belki. Dün sabah Cihangir Bolahenk Sokak sakinleri, kompresör sesiyle uyanmış. Kimi sakinler de kahvaltılarını gümbürtü eşliğinde yapmış. Sokaktaki kazının İGDAŞ'a ait olduğunu öğrenmişler ve sormuşlar: Neden pazar günü? Yanıt, en uygun gün olduğu şeklindeymiş.

Sokak sakinleri merak ediyor, hangi kritere göre pazar günü en uygun gün oluyor. Bunu öğrenmek istiyorlar.

Tünel niye yapılmıyor?

DOLAPDERE

Bir okurumuz bizi arayarak, Dolapdere ile Piyalepaşa arasında yapılacağı söylenen tünelin akıbetini merak ediyor.

Fatma Girik'in Şişli Belediye Başkanı olduğu dönemde burada yapılacağını öğrendiği tünele ihtiyaç olduğunu belirten okurumuz, bu konuda nasıl bir yol izleneceğini merak ediyor.

Okurumuz endişeli, çünkü o bölgede bir yandan kaçak yapılaşmanın sürdüğünü anlattı.

Yönetenlerin dikkatine...

İlaçlama bekleniyor

KÜÇÜKYALI

İstanbul’un birçok semti sivrisineklere teslim olmuş durumda.

Küçükyalı, Altıntepe'den arayan bir okurumuz, sivrisineklerden şikayetçi.

Her yıl ilaçlama yapıldığını ama bu yıl hiç yapılmadığı için semt sakinlerinin çoğalan sineklerden rahatsız olduğunu belirtti.

Okrumuz, ayrıca bir endişesini dile getirdi: Sineklerin hastalık yaymasından kuşkulandığını, çevresinde pekçok kişinin mide bulantısından yakındığını bildirdi.

Hastane klimalarından şikayet var

GAYRETTEPE, NİŞANTAŞI

Hastane çevresinde oturan okurlarımızdan sık sık hastanelerin klimalarının yarattığı gürültüyle ilgili şikayet alıyoruz.

Gayrettepe’den arayan bir okurumuz Florance Nightingale Hastanesi'nin, Nişantaşı'ndan arayan okurlarımız ise Amerikan Hastanesi'nin klimalarının yarattığı gürültüden yakınıyor.

Gece gündüz çalışmaları nedeniyle çevre sakinlerinin gürültüden uyuyamadıklarını belirten okurlarımız, bu konuda bir önlem alınmasını istiyorlar.

Yönetenlerin dikkatine...

ALKIŞLAR

Belediye motor yarışı düzenledi

Çok sayıda yarışmacı, taraftar ve izleyicinin katıldığı, 'Türkiye Motocross Şampiyonası' 4. Ayak Yarışları Gaziosmanpaşa'da yapıldı. GOP Belediyesi'nin organize ettiği yarışlara 125, 250 ve 500 cc dallarında motorlar katıldı. 125 cc'de Şakir Şenkalaycı'nın birinci olduğu yarışlarda 250 ve 500 cc'lik dallarda sırasıyla Yılmaz Aktaş ve Max Zanardi birinci oldu.

Ünlü motocrossçu Ümit Dirin'in katkılarıyla gerçekleşen organizasyonun önümüzdeki yıllarda da gelişerek devam edeceğini söyleyen belediye yetkilileri, Gaziosmanpaşa'daki pistin yarışlar için çok uygun bir yer olduğunun altını çizdi. Yarışma, katılan ve derece alan sporcuların başarı belgesi ve madalya almalarıyla son buldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!