İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 1999 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

BU OLAYIN TAKİPÇİSİYİZ

Klimalar sorun oluyor

Önceleri sadece ben rahatsız oluyorum sandığım için kaldırımlara şıpır şıpır damlayan klima sularıyla ilgilenmek istemedim. Fakat çevremdeki insanlarla konuştukça farkettim ki klimalardan damlayan sulardan tek muzdarip olan ben değilim.

İstanbul'da, özellikle iş merkezlerinin yoğun olduğu ana caddelerde kaldırımlar, binaların çeşitli katlarındaki klimalardan damlayan sulardan dolayı bazen yürünemez oluyor.

Şaşkın turistler

Bu duruma en çok şaşıranlar ise bu suların tepelerine nereden damladığını anlamak için şaşkın şaşkın havaya bakınan turistler. Onların bu tavırlarından anlaşıldığı üzere Batı'nın gelişmiş kentlerinde böyle bir sorun yok.

Bu sorunu Türkiye'de neden çektiğimizi anlamak için klima üreticilerinden Arçelik'e yöneldik. Arçelik hem kendi adına, hem de BEKO için klima üretiyor.

Firmadan görüştüğümüz klima üretim sorumlusu, Endüstri Mühendisi Aylin Ataol, aslında konunun teknik bir sorun olmadığını söylüyor. Ataol'un söylediğine göre, klima tüketicilerinin küçük bir masrafa katlanmaları karşılığında, dışarıdaki insanları rahatsız etmeden, kendileri de içeride serinleyebilirler:

Çözüm çok kolay

‘‘Üretilen bütün klimaların bir hortumla su çıkışı vardır. Klimaları monte eden servisler, bu hortum çıkışını apartmanın su giderine bağlarlarsa sorun çözülür. Bu da sadece hortum masrafına katlanmak demektir.

Bazı şeyler için ille de valiliğin ya da belediyelerin yasağını beklemek gerekmez. Haydi klima sahipleri, dünyanın hiçbir gelişmiş kentinde olmayan bu sorunu hep birlikte çözelim.

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Bu cadde için hiç mi çözüm yok?

KALAMIŞ

İnsan kentin en güzel, en mutena semtlerinden birinde oturur da, evinin bulunduğu cadde her daim kanalizasyon taşkını yüzünden lağım suları ile kaplı olur, yağmur yağdığında kullanılmaz hale gelir ve evlerde sürekli kötü koku ve sivrisinek olursa nasıl hisseder kendisini acaba?

Hele bir de başvurularına bir yanıt alamazsa...

Kalamış, Münir Nurettin Selçuk Caddesi'nden faks gönderen bir okurumuz, deniz doldurulduktan sonra başlayan ve kronikleşen kanalizasyon sorunundan şikayetçi. Semt sakinleri adına sorunu dile getirdiğini belirten okurumuz acil çözüm bekliyor.

Otoyolda gişe çilesi

Hafta sonları tatile çıkmaya başlayan, ama kente her dönüşte tatili burnundan fitil fitil gelen bir okurumuzdan faks aldık. Sorun otoyoldaki gişe kuyrukları. Mahmutbey gişelerindeki...

Pazartesi sabahları döneş yaptığını belirten okurumuz, ‘‘Gişelere 2500 m’’ tabelasından itibaren bir türlü ilerlemeyen kuyruktan yakınıyor. Okurumuz, ‘‘Güya otomatik geçiş hayatı kolaylaştıracaktı. Ama Mahmutbey gişelerinde hayatı felç etti,’’ diyerek yetkililerin bir önlem almasını istiyor.

Mezbelelikte dükkan

Bizi arayan bir hanım okurumuz, Bayrampaşa Otogarı'nın altında dükkanlar için ayrılan bölümün kaderine terkedilmiş bir halde, mezbelelik gibi olduğunu, değil dükkan işletmek, tek başına bile orada bulunmaktan korktuğunu ifade etti.

Yönetenlerin dikkatine...

ALKIŞLAR

Kentleşmede uzman ve belediye işbirliği

Kadıköy Belediyesi kentleşmede uzman denetimini kabul etti. Kadıköy Belediye Başkanlığı ile İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi arasında, ‘‘Sağlıklı Kentleşme ve Nitelikli Yapılaşma için Ortak Mesleki Denetim ve Teknik işbirliği Protokolü’’ imzalandı.

Protokolün amacı, sağlıklı kentleşme için gerekli olan mimarlık ve mühendislik hizmetlerinin, bilimsel esaslara uygun olarak yerine getirilmesini sağlamak. Kadıköy'deki bütün kentsel yapılaşmalar, bundan böyle uzmanlarla belediyenin temsilcilerinin bulunacağı bir komisyonun onayına sunulacak.

Haydi Gaziosmanpaşa belediye tesislerine

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Recep Koral, Gaziosmanpaşalıları bu sıcak yaz günlerinde belediyenin sosyal tesislerinde serinlemeye davet ediyor.

Belediye binasının hemen yanında yer alan tesisler, yeşille kucaklaşmış iki havuz, çay bahcesi ve lokantadan oluşuyor.

Başkan Recep Koral otopark sorunu olmayan ve ucuz fiyatlarla zengin yiyecek ve içecek çeşitleri bulunan tesislerde, ilçe sakinlerini ağırlamaktan son derece mutlu olacaklarını söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!