İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 1999 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Yıllardır büyüyen kanal sorunu

GAZİOSMANPAŞA

Gaziosmanpaşa, Merkez Mahallesi, Lise Arkası Sokak ve Yeşil Zümrüt Sokak sakinleri yıllardır gitgide artan şiddette kanal sorunu yaşamaktan şikayetçi. Sakinler adına faks gönderen okurumuz her yağışta kanalların yetersiz kalması sonucu pis su baskınına uğradıklarını belirtiyor. Semt halkı birçok kez muhtarlık, İSKİ, Zabıta, Gaziosmanpaşa Fen İşleri Müdürlüğü'ne başvurmuş, ancak çözüm hep geçici olmuş. Araçla kanal açmaktan öteye gidilmemiş.

Şu anda bazı apartmanlarda iki metreye yakın pis su varmış. Bu pis suyu caddeye boşalttıklarında ise sokak sakinleri zabıtanın cezası ile karşı karşıya kalıyormuş. Haklı olarak soruyorlar: ‘‘Kimse bu pis suyu ne yapacağımızı söylemiyor.’’

Sorun bu kadarla da kalmıyor. Yarım kalan inşaatlardaki zemin kat suları açıkta olduğu için çocuklar için tehlike oluşturuyormuş.

Sahil yolu suistimali

MALTEPE-KARTAL

Yeşil alanlar ve piknik. Uyumlu bir ikili. Ama biz sonunda bu uyumu bir aykırılığa çevirmeyi başardık. Hemen her gün piknikçilerin yeşil alanlara nasıl zarar verdiğine dair şikayetler alıyoruz. Piknik demek neredeyse, çimen, çiçek talanı demek.

Bir okurumuz, Maltepe-Kartal Sahil Yolu'ndaki çevre düzenlemesinin karşı karşıya kaldığı ‘‘hafta sonu hoyratlığını’’ anlatmış. Yeşil alan üstünde piknik yapanların çimlere, çiçeklere ve ağaçlara zarar verdiklerini, sürücülerin yaya yürüyüş yoluna girdiklerini belirterek isyan ediyor: ‘‘Yazık değil mi, hiç mi gören bir yetkili yok?’’

Dört yıldır doğalgaz bekliyorlar

KÜÇÜKÇEKMECE

Küçükçekmce Cumhuriyet Mahallesi Kartopu Sokak, mahalledeki diğer sokaklar göre biraz ‘‘üvey’’ bir sokak konumunda. Çünkü başka sokaklarda doğalgaz varken, Kartopu Sokak'ta oturanlar hala çoğunlukla kömürle ısınıyor kışları ve ‘‘Artık kömür dumanınyla zehirlenmek istemiyoruz’’ diyorlar. Dört yıldır doğalgaz beklediklerini belirten sokak sakinleri artık bu kış sağlıklı ısınmak istiyor.

Sokakla ilgili bir başka istekleri daha var: İhale yapıldığı halde elektrik hatlarının yer altına indirilmediğini söylüyorlar.

Sorunla ilgilenen yok

KADIKÖY

Ne tuhaf bir durum. Oturduğunuz yerde herkesi ilgilendiren, sağlık için tehlike yaratan, koku ve görüntü kirliliği oluşturan bir sorun var. Uzun süre uğraşıyorsunuz. Başvurmadığınız yer kalmıyor. Ama nedense çözüm yok ve sorunla burun buruna yaşamayı sürdürmek zorunda kalıyorsunuz. Bu böyle olmamalı. Kentin ortasında bir sokakta çöp ve pislik sorunu birilerini yıllara yayılan bir süre boyunca uğraştırmamalı. İki kez sütunlarımızda yer aldı. Yer: Kadıköy, Şifa Yurdu'nun tam karşısındaki Caferağa Spor Salonu'nun önü. Sorun: Kronik çöp, kronik kirlilik, kronik koku.

Okurumuz birkaç ay önce konuyla ilgili olarak bizi aramış, sorunu sütunlarımızda duyurmuştuk. ‘‘Tam iki yıldır uğraşıyorum’’ diyordu okurumuz. Ama ilgilenen olmuyor. Bu çöpler sokağı adeta siyaha boyadı. Burası işlek, kalabalık bir sokak, karşısında bir sağlık kuruluşu var; çevrede hasta insanlar, çocuklar eksik olmuyor. Eksik olmayan, bir de şu çöpler ve pis koku’’...

Aklıma Attila İlhan'ın bir şiiri geliyor. Ve bir bilimkurgu hayal. Bir gün, kentli olmayı haketmeyenlerden intikam alıyor İstanbul. Ve kalan son kentliler feryat ediyor: ‘‘Sokaklarında Mohikanlar gibi ateşler yaktık. Sana taptık ulan, taptık. Unuttun mu...’’

Görüntü kirliliği

GÖZTEPE

Faks gönderen bir okurumuz, Göztepe istasyon köprüsü üzerindeki reklam panosunun fazlasıyla büyük ve çirkin olduğunu belirterek, semt sakinlerinin görüntü kirliliği yaratan bu pano ile ilgili bir çözüm beklediklerini belirtmiş.

Kaldırım niye yapılmıyor

BAHÇELİEVLER

Bahçelievler, Hürriyet Mahallesi, Rüya Sokak sakinleri adına faks gönderen bir okurumuz, çevre sokaklarda (Sözgelimi Kurtalan Sokak, Nergis Sokak gibi) kaldırım düzenleme çalışmaları yapıldığını, ama kendi sokaklarının ihmal edildiğini bildiriyor.

Rüya Sokak sakinleri, Yenibosna'daki Fen işleri Müdürlüğü'ne dilekçe vermişler, ancak kaldırımların bu yıl yapılmayacağını öğrenmişler.

Çevre sokaklarda kaldırımlar yenilenirken, sokaklarının bundan neden mahrum bırakıldığını öğrenmek istiyorlar; okurumuzun dediğine göre sokak sakinlerinin bu konudaki bütün çabaları sonuçsuz kalmış.

Çünkü bir türlü sorularına cevap verecek bir yetkiliye ulaşamamışlar.

ALKIŞLAR

El emekleri alıcı buldu

Gaziosmanpaşa Belediyesi Hanımlar Masası'nın düzenlediği el emekleri sergisi yoğun ilgi gördü. Belediyeye bağlı dört kültür merkezinin ortaklaşa düzenlediği sergi GOP Kültür Merkezi'nde haftasonu boyunca açık kaldı. Serginin açılışına belediye ve FP ilçe teşkilatı yönetiminden katılım oldu. Açılış konuşmasını yapan Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Yeşil kültür merkezi kursiyerlerinin el emeği ürünlerini satarak aile bütçesine de katkıda bulunduklarını söyledi. Kursiyerler de kendilerine destek veren yöneticilere kendi el ürünlerinden hediyeler verdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!