İstanbul'u ayağa kaldıran olayda istenen ceza belli oldu

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2018 11:08

Tuzla’da, kanalizasyondan yayılarak 4 mahalleyi etkisi altına alan ve 71 kişinin hastaneye kaldırılmasına neden olan kimyasal maddeden yayılan kokuyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, kimyasal atıkları döktüğü iddia edilen ve aralarında vidanjör sahiplerinin de bulunduğu 10 şüpheli hakkında, ‘İştiraken çevreyi kasten kirletmek’ ve ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’ suçlarından toplamda 1 yıl 3 aydan 6,5 yıla kadar, İSKİ’de mühendis olan Erol Ş. hakkında ise, ‘Suçu bildirmeme’ suçundan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Haberin Devamı

Tuzla’da 25 Aralık 2017 tarihinde 4 mahalleyi etkisi altına alan koku yüzünden 97 kişi hastaneye kaldırıldı. Kokunun mahallelerin 2 kilometre ötesinde kapatılan bir kanalizasyona boşaltılan kimyasal maddeden dolayı meydana geldiğinin anlaşılması üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, “Çevrenin kasten kirletilmesi” ve “Kasten yaralama” suçlarından soruşturma başlatıldı. Kanalizasyona bıraktıkları kimyasal maddenin yaydığı koku ile çok sayıda kişinin etkilenmesine neden olduğu iddia edilen 11 kişi gözaltına alındı. Adliyeye çıkartılan şüphelilerden 2’si savcılık tarafından, 9’u da mahkeme tarafından adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakıldı.

Olayla ilgili soruşturmayı yürüten Anadolu Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan, İSKİ Genel Müdürlüğü 1. Hukuk Müşavirliği’nin müşteki olduğu ve 71 mağdur-müştekinin bulunduğu iddianamede, suç tarihi olan 25 Aralık 2017 tarihinden önce bir takım kamyonlar tarafından içeriği henüz tespit edilemeyen kimyasal maddelerin İSKİ Atık Döküm alanına boşaltıldığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı Genel Müdürlüğü Kanalizasyon Daire Başkanlığı Asya Kanal İşletme Şube Müdürlüğü’nde mühendis olarak görev yapan şüpheli Erol Ş.’nin, şüpheli vidanjörler tarafından dökülen ve halk için zararlı olan kimyasal maddeyi bildirmediği belirtildi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 97 kişinin kokudan dolayı zehirlenerek çeşitli hastanelere başvurduğunun ve bunlardan 71 kişinin şikayeçi olduğu diğerlerinin ise şikayetçi olmadığının belirtildiği iddianamede, İSKİ’de mühendis olan Erol Ş.’nin, ‘Suçu bildirmeme’ suçundan 1 yıla kadar, vidanjör sahipleri ve şoförlerinde aralarında olduğu diğer şüpheliler Cihan K., Ercan K., Hazine K. , Mehmet K. , Mehmet Ali A. , Murat A., Mustafa A., Osman T., Rezzan K.  ve Tugay Ç.’nin ise ‘İştiraken çevreyi kasten kirletmek’ ve ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma’ suçlarından toplamda 1 yıl 3 aydan 6,5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları talep edildi. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianame kabul edilirken, şüphelilerin yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

Haberin Devamı

OLAYIN GEÇMİŞİ

26 Aralık 2017'de İstanbul'un Tuzla ilçesindeki İstasyon, Yayla, Evliya Çelebi ve Postane Mahallelerinde, genizleri yakan yoğun koku paniğe yol açmıştı. Genizleri yakan koku ile ilgili AKOM ve İGDAŞ ekipleri harekete geçmişti. İstanbul Valisi Vasip Şahin, ölçümler sonucunda kokunun atıksu kolektör hattına kaçak deşarj edilen kimyasal atıktan kaynaklandığının tespit edildiğini söylemişti. Koku nedeniyle çok sayıda kişi hastanelere akın etmiş, konuyla ilgili 11 şüpheli yakalanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!