İstanbul'daki kutlamaya 5 bin kadın katıldı

Güncelleme Tarihi:

İstanbuldaki kutlamaya 5 bin kadın katıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2002 16:56

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Abide-i Hürriyet Meydanı'nda miting düzenlendi. ''Kadınlar; Özgürlüğümüz İçin Dayanışmaya, Örgütlenmeye'' mitingi için çeşitli parti, dernek, sendika ve sivil toplum kuruluşlarından kadınlar, 17 ayrı polis kontrol noktasında geçerek, Piyalepaşa Bulvarı'nda toplandı.

Pankartlar açan ve çeşitli sloganlar atan yaklaşık 5 bin kadın, saat 12.00 sıralarında Abide-i Hürriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Kadınlar, yaklaşık 1 saat süren yürüyüşün ardından meydana ulaştı.

Meydanda kurulan platforma çıkan parti, dernek ve kadın kuruluşlarının temsilcilerinin yaptığı Türkçe konuşmalar, aynı zamanda''Kürtçe'ye'' de çevrildi. Konuşmalarda, 8 Mart'ın ücretli izin günü olması, toplumsal düzenlemelerin buna göre yapılması istendi.

Kadınlara sosyal güvence sağlanması, eşit değerdeki işe eşit ücretödenmesi talep edilen konuşmalarda, yeni Medeni Kanun'daki kadının nafaka vereceği hükmünün kaldırılması da istendi.

Konuşmalarda ayrıca, yaşamın her alanında tacizin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerektiği belirtilerek, hukuksal düzenlemelerin de yapılması talep edildi.

Kutlamaya katılan 30'un üzerindeki parti, dernek, sendika ve siviltoplum kuruluşu üyelerinin, kendilerine özgü kıyafet, eşarp ve fularları dikkat çekti. Emekçi Kadınlar Birliği adına kutlamaya katılanlar ellerindeki trampetlerle, Feminist Kadınlar Çevresi üyeleri de, düdük, mor fular ve eşarplarla alanda yer aldı.

Ayrıca, Özgür Kadın Grubu üyelerinin başlarında bere, Mezopotamya Kültür Merkezi üyelerinin de davul ve teflerle eğlendikleri görüldü. Bazı sanatçı ve kadın müzik gruplarının dinleti sunduğu kutlamalarda, Pink Floyd grubunun parçalarının çalınması da dikkat çekti.

Bu arada, mitinge katılan bazı kadınlar, yanlarında getirdikleri küçük yaştaki çocuklarını kalabalık içinde bir süre kaybettiler. Kaybolan 10'un üzerindeki çocuk, daha sonra bulundu.

BUTTO'NUN KORUMA ARACI TAŞLANDI

Bu arada, Piyalepaşa Bulvarı'ndan miting alanına giren Pakistan eski Başbakanı Benazir Butto'nun konvoyu tatsız bir sürpriz yaşadı. Trafiğe kapalı olmasına rağmen miting alanına giren konvoydaki polis aracının, bundan rahatsız olan kalabalık arasından bazı kişilerin taşlı saldırısına uğradığı ve camlarının kırıldığı öğrenildi. Mitinge katılan kadınlar, güvenlik önlemleri alan 4 bine yakın polisin kontrolünde olaysız şekilde dağıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda (CRR) düzenlenen ''1. Uluslararası Kadın Kongresi''nde bir konuşma yapan Pakistan'ın eski Başbakanı Benazir Butto, bir Müslüman ülkede kadın lider olmanın zorluklarını anlattı.

''Bir kadının yönetime gelmesi, askerler açısından da zorluk yarattı. Erkekler, şapkalarını çıkarıp beni selamlamaya hazır değildi'' diyen Butto, 11 Eylül'ün ardından başlatılan savaşın eğitim, sağlık, kadın ve insan hakları konularını geri plana ittiğini savundu.

Güney Asya'da bazı kadınların baskı altında yaşadıklarını kaydeden Butto, ''Kadınlar biraraya gelerek zorlukları aşmak zorunda. Gelenek ve tabulara karşı çaba göstermeliyiz. Böylece özgürleşebiliriz '' dedi.

Eski bir başbakan, bir kadın ve anne olarak toplantıya katıldığını kaydeden Butto, gerek başbakanlığı döneminde, gerekse şimdi yaptığı çalışmalarda İslam dünyasındaki kadının rolünün gelişmesi için çaba harcadığını söyledi. İslamın cinsiyet, ırk ve renk ayrımı yapmayan bir din olduğunu ancak buna rağmen bu ülkelerdeki kadınların, erkek egemen toplumlarda yaşamak zorunda kaldıklarını ifade eden Butto, ''Çok genç yaşımda demokrasinin bir tarafa itildiğini, babamın suikaste kurban gittiğini gördüm ama demokrasiye olan inancım sekteye uğramadı'' dedi.

Kadınların siyasi özgürlüklerini sağlayarak bağımsız olacaklarına inandığını dile getiren Butto, üretici ve katılımcı olarak iş dünyasına girmelerinin de bunda önemli rolünün bulunacağını anlattı.

Şiddet ve savaş ortamlarından en çok kadınların etkilendiğine işaret eden Butto şöyle devam etti:

''Bütün düşüncelerimi babama borçluyum. Bir Müslüman ülkede kadın lider olmak bazı zorlukları da beraberinde getirdi. Anne olmak üzereydim ve askerlerce 'bu durumdaki bir kadının seçime katılmaması gerektiği' söylenmişti, katıldım. Bir kadının yönetime gelmesi, askerler açısından da zorluk yarattı. Erkekler şapkalarını çıkarıp, beni selamlamaya hazır değildi.'' 14 yıldır evli olduğunu, eşinin 8,5 yıldır hapiste bulunduğunu hatırlatan Butto, ''Eşim, siyasi kariyerim nedeniyle rehin tutulmakta'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!