İstanbul'da yağmur kabus oldu

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda yağmur kabus oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2004 09:31

İstanbul yine yağmura teslim oldu. Çok sayıda ev ve işyerini su bastı. Alibeyköy'de 5 okul tatil edildi. Yollar göle, trafik arapsaçına döndü. Yüzbinlerce insan yollarda mahsur kaldı.

Haberin Devamı

Fatih, Beyoğlu, İstinye, Beşiktaş, Kocasinan, Şişli, Bayrampaşa, Bağcılar ve Beykoz'da etkili olan sağanak yağış sonucu, İSKİ ve itfaiyeye 750 su baskını ihbarı yapıldı.

Bu ilçelerdeki birçok ev ve işyerini su basarken, Beykoz Çubuklu Mezarlıklar yanında servis minibüsünde mahsur kalan öğrenciler, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı.
  
Yollarda oluşan su birikintileri nedeniyle birçok ana arterde trafik sıkışıklığı yaşanırken, tramvay seferlerinde de aksamalar oldu.
  
TAVUKÇU VE ÇİNÇİN DERELERİ TAŞTI

Özellikle Bahçelievler'de Tavukçu Deresi'nin taşması sonucu, bazı yerlerde yaklaşık 1.5 metre yüksekliğinde su birikintileri oluştu. Çok sayıda araç bu sularda kalırken, ev ve işyerinin bodrum katlarında da su baskınları meydana geldi.
  
Esenler Çinçin Deresi'nde de küçük ölçüde bir taşma oldu, ancak ciddi oranda su baskını yaşanmadı.

ALİBEYKÖY'DE 5 OKUL TATİL EDİLDİ

Sağanak yağış nedeniyle Alibeyköy'deki 5 okul tatil edildi.
  
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey'den alınan bilgiye göre, sağanak yağış nedeniyle Alibeyköy Lisesi, Alibeyköy Meslek Lisesi, Alibeyköy İlköğretim Okulu, Yunus Emre İlköğretim Okulu ve Haydar Akçelik Kız Meslek Lisesi “tedbiren” tatil edildi.
  
Balıbey, “bugün yağmur nedeniyle okullara gidemeyen öğrencilerin izinli sayılacağını” da belirterek, şu ana kadar herhangi bir okulda su baskını olmadığını bildirdi.    

Bu okulların zemin katları sular altında kalınca, Alibeyköy Meslek Lisesi'nden ayrılmayan 15 öğretmen iş makinelerine bindirilerek tahliye edildi.

ALİBEYKÖY'DE YIKIM YERİNDE SU TAŞKINLARI

Bugün yıkım yapılacağı açıklanan, ancak yağış nedeniyle iptal edilen Alibeyköy Deresi ve çevresinde de su taşkınları oldu.

ALİBEYKÖY'DE SU TAHLİYE ÇALIŞMALARI

Alibeyköy Deresi'nin taşması sonucu Çırçır ve Karadolap Mahallesi'nde su altında kalan birçok ev ve işyeri ile 3 okulda su tahliye çalışmaları yapıldı.

Bu arada, tedbir amacıyla bölgeye Sivil Savunma Genel Müdürlüğü'nce zodyak kurtarma botu gönderildi.

SU BİRİKİNTİSİ OLAN YERLER

Unkapanı köprü altı, Eminönü alt geçit, Yenikapı köprü altı, Vatan Caddesi, E-6 TEM bağlantı yolu, Alibeyköy Meydanı, Silahtarağa, Dolmabahçe, Piyalepaşa Bulvarı, Karanfildere köprü altı, Levent Sabancı Center, Kağıthane, Zeytinburnu ve Veliefendi Köprü altında su birikintileri oldu.
  
Yağış süresince İSKİ'nin 171 araç 307 personeli, itfaiyenin 260 araç, 490 personeli, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü'nün 250 araç 600 personeli, Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün 11 araç 68 personeli, İşletmeler Müdürlüğü'nün de 15 araç 255 personeli olmak üzere toplam 707 araç ve 1720 personel su baskınlarına müdahale etti.

TRAFİK FELÇ

İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren etkisini artıran sağanak yağışın neden olduğu trafik yoğunluğu, kent genelinde artarak devam ediyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı Trafik Merkezi'nden alınan bilgiye göre, şehir içinde olduğu gibi Anadolu ve Avrupa yakası arasındaki trafik yoğunluğu görüldü.

BOĞAZ KÖPRÜLERİ

Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri ile bağlantı yollarında artan trafik nedeniyle araçlar çok ağır ilerledi.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Etiler çıkışında oluşan 3 metre derinliğindeki su birikintisi, çıkışı kullanan araçlarda yığılmaya neden oldu.

Anadolu Yakası'ndan köprü girişinde de kum yüklü bir kamyonun şeritte kalması nedeniyle köprü trafiğinin olumsuz etkilendi.

YOĞUN GÜZERGAHLAR

İstanbul'un her 2 yakasında şu güzergahlarda yoğunluk yaşandı:

“Gültepe-Levent, Avcılar-Sefaköy, Merter-Cevizlibağ, Florya-Havuzlukavşak bağlantı yolu, Bostancı-Küçükyalı-Maltepe istikameti, Çevreyolu'ndan Merter'e dönüşler, Okmeydanı-Kasımpaşa, Kasımpaşa-Okmeydanı katılımı, Zincirlikuyu-Beşiktaş, Beşiktaş-Taksim çıkışı ile Güneşli-Mahmutbey istikameti.”

Öte yandan, sabah saatlerinde Topkapı-Cevizlibağ arasındaki tramvay hattında bir otomobilin kalması sonucu yapılamayan tramvay seferleri de aracın çıkarılması üzerine yeniden başladı.

METRODA İZDİHAM

Trafik sıkışıklığı nedeniyle vatandaşlar, Taksim-Levent arasında çalışan metro hattına akın edince yolcu yoğunluğuna bağlı olarak metro seferlerinde de aksamalar yaşandı.

Etkili yağış nedeniyle köprü ve geçit altlarının yanı sıra ana caddelerde de ciddi ölçüde su birikmesi nedeniyle trafik kent genelinde durma noktasına geldi. Özellikle çevre yolları katılımlarındaki trafik sıkışıklığı, diğer yolları da olumsuz etkiledi.
  
Yağıştan tramvay ve deniz otobüsleri de olumsuz etkilendi.
  
TRAMVAY SEFERLERİ AKSADI

Sabah saatlerinde Topkapı-Cevizlibağ arasındaki tramvay yolunda bir aracın kalması nedeniyle Topkapı-Zeytinburnu arasındaki tramvay seferleri yapılamazken, Aksaray'da hat üzerinde su birikmesi nedeniyle de buradan Eminönü'ne aksamalı seferler gerçekleştirildi.
  
Aksaray-Havalimanı arasında çalışan hafif metro da, Bayrampaşa istasyonuna yolcuların su baskını nedeniyle ulaşamaması üzerine bu durakta yolcu indirip bindiremedi.
  
Vatan Caddesi üzerindeki mazgalların tıkanması nedeniyle hafif metro hattına su ulaştığı için bu bölümde kontrollü geçiş yapıldı.
  
Tramvayın çalışmaması nedeniyle bu hatta biriken yolcular, otobüslere binebilmek için uzun kuyruklar oluşturdu.
  
Sabah saatlerinde bazı deniz otobüsü seferleri de yapılamazken, saat 12.30'da yapılacak olan Bostancı-Yenikapı-Bandırma deniz otobüsü seferi de iptal edildi.

"BEYKOZ'DA 50 YILDIR BÖYLE YAĞIŞ GÖRMEDİM"

Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül de, ilçede yoğun yağış yaşandığını belirterek, Çubuklu-Beykoz arasındaki sahil yolunda su birikmesi nedeniyle kesilen trafik akışının sağlanmasına çalışıldığını söyledi.
  
Tokatköy Deresi ve Ağa Deresi Çiftehavuzlar Mevkii'nin taşmak üzere olduğunu anlatan Ergül, ancak taşkın meydana gelmeden sorunu çözmek için çaba harcadıklarını bildirdi.
  
Ergül, “50 yıldır Beykoz'dayım, böyle yağış görmedim” diye konuştu.

PAŞABAHÇE'YE ENERJİ VERİLEMİYOR
  
Beykoz'daki ana trafoda su baskını olması nedeniyle ilçe merkezi ile Paşabahçe Mahallesi'ne enerji verilemiyor.
  
TEDAŞ Anadolu Yakası Koordinatörlüğü'nden alınan bilgiye göre, ana trafoda meydana gelen su baskını nedeniyle ilçe merkezi ile Paşabahçe Mahallesi'ne verilen elektrik kesildi. Bölgeye, su tahliye çalışmalarının tamamlanmasından sonra yeniden enerji verilebileceği bildirildi.

ATATÜRK HAVALİMANI METRO KATINI SU BASTI

Sağanak yağış nedeniyle Atatürk Havalimanı'ndaki metro katını su bastı.
  
Izgara ve mazgallardan taşan yağmur suları, metro istasyonunu Atatürk Havalimanı'na bağlayan katın sular altında kalmasına yol açtı.
  
Yolculara bir süre sıkıntılı anlar yaşatan su birikintileri, daha sonra temizlik görevlileri tarafından boşaltıldı.
  
HAVA TRAFİĞİ NORMAL

Bu arada, sağanak yağış Atatürk Havalimanı'ndaki hava trafiğinde herhangi bir olumsuzluğa yol açmadı.
  
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) yetkilileri, pistte gerekli ölçümlerin yapıldığını ve uçakların iniş ve kalkışlarına engel bir durum bulunmadığını kaydettiler.

Haberin Devamı
VALİLİK: MECBUR KALMADIKÇA ARAÇLA TRAFİĞE ÇIKMAYIN

İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi, vatandaşları, mecbur kalmadıkça araçlarıyla trafiğe çıkmamaları konusunda uyardı.
  
Afet Yönetim Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, sabah saatlerinde başlayan yağmurun akşam saatlerinde artarak, yarın da etkili şekilde devam edeceğinin bildirildiği vurgulandı. Açıklamada, şöyle denildi:
  
“Vatandaşların mecbur kalmadıkça araçlarıyla trafiğe çıkmamaları, can kaybı gibi müessir olayların yaşanmaması için kişisel güvenliklerini almaları, bulundukları bölgelerde sorun teşkil edebilecek durumları en yakın sorumlu kamu kurum ve kuruluşlarına bildirmeleri etkin müdahale için önem arz etmektedir. Kamuoyunun bilgilerine sunulur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!