İstanbul'da sahte para operasyonu

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda sahte para operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2007 14:51

İstanbul'un 11 ilçesinde eş zamanlı olarak düzenlenen operasyonla sahte para bastıkları ve piyasaya sürdükleri iddia edilen 2'si kadın 19 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, aldıkları bir istihbaratı değerlendiren ekipler, bazı kişilerin Ümraniye'deki bir matbaada bastıkları sahte paraları piyasaya sürdüklerini belirlediler.

Bunun üzerine Ümraniye Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatı doğrultusunda şüphelileri takibe alan polisler, adreslerini belirledikleri kişileri yakalamak için Ümraniye'deki matbaa ile Küçükçekmece, Sultanbeyli, Şişli, Bayrampaşa, Bahçelievler, Bağcılar, Esenler, Fatih, Gaziosmanpaşa ve Zeytinburnu'ndaki 19 ayrı adrese eş zamanlı operasyon düzenlediler.

Operasyonda “şebekenin lideri olduğu” öne sürülen Süleyman A., kızı Gülbahar A. ve Leyla D ile Mehmet Salih P.'nin de aralarında bulunduğu 19 kişiyi yakaladı.

Haberin Devamı

Operasyonda, piyasaya sürülmek üzere hazırlanmış 263 bin 240 adet 100'lük YTL, 296 bin 950 adet 50'lik YTL, 227 bin 500 adet 20'lik YTL, 199 bin adet 10'luk YTL, 16 bin 501 adet 100'lük ABD Doları, 12 bin 910 adet 50'lik ABD Doları, 98 bin 303 adet 20'lik ABD Doları ile 30 adet 500'lük sahte Avro ele geçirildi

Ümraniye'deki matbaa ile gözaltına alınan kişilerin evlerinde yapılan aramalarda da 150 adet para basımında kullanılan film ve 30 adet kalıp, 6 adet matbaa makinesi, 1 adet mor ışık, her tabakada 6 adet bulunmak üzere 15 bin tabaka emniyet şeridi, Atatürk gizli portresi ve 20 ibaresi basılmış para kağıdı, 6 adet tapu, 3 adet çek, 2 adet senet, çok sayıda hesap cüzdanı, banka dekontları, kargo fişleri, 36 adet boş tanzim edilmemiş nüfus cüzdanı, 1'er adet sahte nüfus cüzdanı ve sahte sürücü belgesi, 10 adet içerisinde yabancı sim kartlar takılı olan cep telefonu, 2 adet suçta kullanılan otomobil, 1 adet tabanca ve bu tabancaya ait şarjör ile 6 adet fişek bulundu.

Ele geçirilen sahte paranın toplam tutarının 53 milyon 278 bin 658 YTL olduğu ancak basımı tamamlanmamış sahte paralarla bu miktarın yaklaşık 74 milyon YTL'yi bulduğu belirtildi.

Şubedeki işlemleri tamamlanan çete lideri Süleyman A.'nın da aralarında bulunduğu 2'si kadın 19 kişi, daha sonra Ümraniye Adliyesi'ne gönderildi.

VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILMIŞ

Polis yetkilileri, şebekenin 3 aylık bir çalışma sonucu “çökertildiğini” belirterek, benzer suçlardan Emniyette kaydı olan çete lideri Süleyman A.'nın 2003 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlıktan çıkartıldığının anlaşıldığını ifade ettiler.

Haberin Devamı

Süleyman A.'nın kızı olan Gülbahar A.'nın da Davutpaşa'daki evinde yüklü miktarda sahte para bulunduğu için gözaltına alındığını kaydedildi,

Öte yandan, yetkililer, Mehmet Salih P.'nin uzun süredir arandığını ve Şişli'deki bir gecekonduda 2 arkadaşı ile kaçak olarak yaşadığı evde yakalandığını ifade ederek, bu kişinin şebekenin bastırdığı sahte paraları toptan alarak piyasaya sürdüğünü söylediler.

TERÖR ÖRGÜTÜ İLE BAĞLANTILARI ARAŞTIRILIYOR

Gözaltına alınan diğer şüphelilerin bir çoğunun sahtecilik ve benzer suçlardan Emniyette kaydı olduğunu dile getiren yetkililer, bu kişilerin bazılarının evlerinde terör örgütü üyelerinin kırsalda çekilmiş fotoğraflarının ele geçirildiğini ve bu nedenle örgütle bir ilişkilerinin bulunup bulunmadığının araştırıldığını kaydettiler.

Haberin Devamı

Yetkililer, evinde terör örgütü üyelerinin fotoğrafı çıkan kişilerin bazılarının arandığını belirterek, bu konuda yazı yazdıkları İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün de araştırma yaptığını bildirdiler.

BİR DEFADA ELE GEÇİRİLEN EN BÜYÜK SAHTE PARA

Polis yetkilileri, şebekenin Ümraniye'de tek katlı gecekondu şeklinde bir matbaa kurduklarını ve çok gelişmiş halde olan bu matbaada 6 adet matbaa makinesi ele geçirildiğini söylediler.

Şüphelilerin bu matbaada bastıkları sahte paraları önce büyük toptancılara komisyon karşılığında sattıklarını ifade eden polis, büyük komisyoncuların da daha küçük komisyonculara bu paraları satarak piyasaya sürdüğünü kaydettiler.

Haberin Devamı

Operasyonda ele geçirilen sahte para miktarının Türkiye'de bugüne kadar kadar yakalanan en büyük miktar olduğuna dikkat çeken polis yetkilileri, şüphelilerin bastıkları paraların sahte olduğunun anlaşılmaması için üzerine döviz bürosu kaşesi vurduklarını anlattılar.

Yetkililer, Türkiye'nin sahte para piyasasının büyük bölümüne hakim olan şebeke üyelerinin piyasaya da yüklü miktarda sahte para sürdüklerinin anlaşıldığını anlattılar.

Ele geçirilen sahte paraların “yüksek kalitede” olduğunu, ancak güvenlik şeridi ve kağıt kalitesi gibi özelliklerine bakılarak sahte olduklarının anlaşıldığını anlatan yetkililer, vatandaşların dikkatli olmasını istediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!