İstanbul'da Ramazan etkinlikleri

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda Ramazan etkinlikleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2010 13:15

İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, 34 ilçede 77 camide 146 görevli tarafından teravih namazlarının hatimle kıldırılacağını, kent genelinde 94 camide de her akşam iftar yemeği verileceğini bildirdi.

Çağrıcı, yaptığı yazılı açıklamada, son yıllarda küresel düzeyde yaşanan korkutucu gelişmelerin, insanoğlunun doymak bilmeyen tutkuları uğruna ürettiği zararların sonunda dönüp yine kendisini vurduğunu gösterdiğini belirtti.

Çağrıcı, şunları kaydetti:

“İşte, Ramazan ve oruç bize yoğun bir şekilde Allah'a yönelme, nefsimizin yıkıcı isteklerine göre değil, Allah'ın iradesine göre yaşama, gönül dünyamızı ilahi güzelliklerle zenginleştirme fırsatı sağlamaktadır. Oruç, insan olmanın vazgeçilmez şartlarından olan şefkat ve merhamet duygularını geliştirme ve güçlendirmenin çok değerli bir aracı olması bakımından da önemli bir ibadettir. Günün belli bir bölümünde midesini aç ve susuz bırakan insan, bu sayede hem Allah'ın nimetlerinin ne kadar önemli ve değerli olduğunu fark edip O'na şükreder, hem de bu nimetlere muhtaç olanların açlıklarını ve acılarını nefsinde hissedip onlarla paylaşmanın asil bir ödev olduğunu fark eder.

Günümüz hayat şartları, yeni nesillerin, Ramazan medeniyetimizi oluşturan eski gelenekleri aynıyla sürdürmelerine ne yazık ki; imkan vermemektedir. Ama ülkemizde, Ramazanlar giderek daha canlı hissedilmekte, dinimizin ve kültürümüzün ruhuna uygun etkinliklerle yaşanmaktadır. Öyle görüyor ve ümit ediyoruz ki; bundan sonraki Ramazanlarımız dini ve ahlaki özünden sapmadan, yeni dünya şartlarında yeni etkinliklerle zenginleştirilecektir. İdrak etmek üzere olduğumuz Ramazan ayının, ülkemize, tüm Müslümanlara ve insanlık alemine barış ve esenlik getirmesini Yüce Mevla'dan niyaz ederim.”

RAMAZAN FIRSATÇILARINA UYARI

Ramazan ayında halkın ve din görevlilerinin dikkat etmesi gereken konulara ilişkin de uyarılarda bulunan Çağrıcı, oruç ve benzeri dini konularda rastgele kimseler yerine, bu hususta yetkili ve görevli olan kişilerin ve kurumların verdiği bilgilere göre hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Çağrıcı, Müftülüğün “0212 526 16 80” numaralı telefonu veya “www.dinisorular@istanbulmuftulugu.gov.tr” e-posta adresine ulaşılarak, erkek veya kadın fetva uzmanlarından sorulara doğru cevap alabileceklerini duyurdu.

Mustafa Çağrıcı, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Ramazana girerken spekülatif fiyat artışlarından duyulan kaygıya işaret ederek, “Allah'ın ibadet ve ahlak ayı olarak bize hediye ettiği bu kutsal zamanı, bir kimsenin kendi kazanma hırsına alet etmesi, insanlar, hayır için ellerindekini birbiriyle paylaşırken, bazılarının Ramazan fırsatçılığı yapmaları caiz değildir. Bu tutum, onların ibadetlerine ve uhrevi hayatlarına zarar verir” ifadelerini kullandı.

Oruçluyken başkalarını incitmekten, üzmekten sakınılması uyarısında da bulunan Çağrıcı, şunları kaydetti:

“İslam'ın başlangıcından bugüne kadar, Ramazan, hep sevgi, saygı, kardeşlik, birlik ve beraberlik bağlarının pekiştirildiği bir ortam olarak bilinmiş ve öyle yaşanmıştır. Bu sebeple, yanlış gördüğümüz şeyler varsa, bunları sulhu sükun içinde çözmeye çalışmak, birliğimize dirliğimize zarar verecek davranışlardan sakınmak, bu konudaki tahriklere kapılmamak dini bir vecibedir. Bizzat Peygamberimiz dahil olmak üzere, İslam'ın ilk çağından günümüze kadar sorumlu din alimleri ve temsilcileri hep bunu söylemiş, bunu yazmışlardır.

Bu arada, din hizmeti veren meslektaşlarımdan da ricalarım var; Ramazanda hizmetlerinizi titizlikle yürütünüz. Halkımızın bu ayı manevi yönden en kazançlı bir şekilde, huzur içinde geçirebilmesi için gecenizi gündüzünüze katınız. Camilerinizi hem ibadet hem de dini bilgilenme merkezi yapınız. Vaaz ve hutbelerinizde cemaati incitecek, yanlış anlaşılabilecek, insanların birlik ve dirliğine zarar verebilecek sözlerden sakınınız. Yıkıcı değil, yapıcı olunuz. Camilerde, kadınların da huzurla ibadet etmeleri için gerekli önlemleri alınız. Karşılaştığınız bütün güçlükleri bizimle paylaşınız.”

MÜFTÜLÜĞÜN RAMAZAN ETKİNLİKLERİ

Cağrıcı, açıklamasında, İstanbulluların, Ramazanın manevi ortamından daha çok yararlanmalarını sağlamak amacıyla, Müftülük tarafından hazırlanan programlara ilişkin de şu bilgiyi verdi:

“Vaaz ve İrşat: Ramazan boyunca İstanbul genelindeki 3 bin 45 caminin tamamına yakınında görevliler vaaz verecek. Kadınlara ve erkeklere yönelik özel irşat programları hazırlanmış, müftülüklerde fetva görevlilerinin sayısı artırılmıştır. Tarihi camiler ile diğer merkezi camiler için özel vaaz programları hazırlanmıştır. Bu programlarda, kendi görevlilerimiz yanında İlahiyat Fakültelerinin değerli hocaları ve İmam-Hatip Lisesi öğretmenlerinden de yararlanılacaktır. Her ilçede, merkezi bir veya birkaç camide, kadınlara ve erkeklere yönelik olarak, haftada en az bir kez vaaz, Kuran tilaveti, ilahi ve duadan oluşan özel irşat programları uygulanacak. İhtiyaç halinde, Ramazan çadırlarında ilçe müftülükleri ve diğer görevliler dini konuşma ve benzeri program yapacaklar. Köyü olan ilçelerde köylere yönelik olarak erkek ve bayan ekiplerin katılacağı vaaz-irşat programları hazırlanmıştır. Hastane, huzurevi, cezaevi, gençlik merkezleri gibi yerler ziyaret edilerek, uygun yerlerde dini programlar yapılacaktır.

Hatim ve Mukabele: bin 682 camimizde 2 bin 306 mukabele okunacak. İstanbul Müftülüğünün organizesiyle, Fatih Camisi, Bağcılar Merkez Camisi, Bahçelievler Ulu Cami, Maltepe Merkez Camisi ve Ümraniye Medine Camisi'nde İstanbul'un önde gelen hafızları tarafından öğle namazlarından sonra mukabele okunacak, namazdan önce ise o gün okunacak cüzün özet tefsiri yapılacak. Aynı program, Fatih Bali Paşa Camisi'nde her gün saat 10.00'da kadın görevliler tarafından kadın cemaate sunulacak. Yatılı Kuran kursu ve İmam-Hatip Lisesi kız ve erkek öğrencilerine, camilerde veya kadınlara yönelik olarak Kuran kurslarında ezberden veya yüzüne mukabeleler okutulacak. İstanbul genelinde camilerde ve evlerde okunacak bütün hatimler için en geç 2 Eylül Perşembe günü cami görevlileri vasıtasıyla Müftülüğümüze bildirilmesi halinde, Sultanahmet Camisi'nde Kadir Gecesi programında ortak hatim duası yapılacaktır. Geçen yıl iletilen 80 bin hatim sayısının, bu yıl 100 bini aşmasını bekliyoruz.

Teravih Namazı: İstanbul'da 34 ilçede 77 camide 146 görevli tarafından teravih namazları hatimle kıldırılacak. Fatih Şehzade Camisi ve Ümraniye Sondurak Camisi'nde hatimle teravih namazını her gün iki kişi olmak üzere İstanbul'un en seçkin 28 hafızı kıldıracak. Teravih namazlarında, kadın cemaat için uygun mekanlar hazırlandı.

İftar Programları: İstanbul genelinde 94 camide her akşam iftar yemeği verilecek. 17 ilçe müftülüğünce 83 iftar programı düzenlemiştir. 30 Ağustos Zafer Bayramı münasebetiyle Ramazanın 20. günü Sultanahmet Camisi'nde öğle namazından sonra İstiklal Harbi şehitlerimizin ruhları için mevlit okunacak.

36 ilçede 131 cami itikaf için hazırlanmıştır. 29 ilçede 113 cami, Kadir Gecesi sabaha kadar açık bulundurulacak. İstanbul'da Ramazan ayında toplam 38 mahya asılacak. 18 ilçede 66 camide Kuran ziyafeti düzenlenecek. Sultanahmet Camisi'nde 5 Eylül Pazar günü öğle namazından önce başlayıp gece geç saatlere kadar sürecek Kadir Gecesi Özel Programı hazırlandı. İlçe müftülükleri, Diyanet Vakfı Şubesi imkanlarıyla dar gelirli ailelere gıda yardımı yapacak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!