İstanbul'da kurşunsuz benzin kampanyası

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda kurşunsuz benzin kampanyası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2001 00:00


İstanbul Büyükşehir Belediyesi AB'de 1996 yılından bu yana yasak olan ve çok sayıda hastalığa yol açan kurşunlu benzin kullanımını önlemek için kampanya başlattı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanı Mustafa Öztürk, İstanbul'da yılda 4 milyar litre benzin tüketildiğini ve bir litre süper benzinde kurşun miktarının 0.4 gram, normal benzinde 0.15 gram ve kurşunsuz benzinde de 0.013 gram olduğunu belirterek, "Kurşunsuz benzine göre süper benzinde 31, normal benzinde de 12 kat daha fazla kurşun bulunmaktadır" dedi.

Bin 859 kilometrekarelik bir alana sahip İstanbul'da yılda havaya atılan kurşun miktarının 770 ton olduğunu ifade eden Öztürk, şunları söyledi:
"Egzozla havaya atılan kurşun doğada yok olmuyor. Solunum yoluyla ciğerlere ulaşıyor. Yumuşak doku denilen kas, ciğer ve kanda 40 gün kalan kurşun, daha sonra kemik ve diş gibi sert dokulara geçerek 20 yıl vücuttan atılmadan kalıyor. Özellikle çocuklar, bebekler ve hamile kadınları en fazla etkileyen kurşun, zeka geriliği, böbrek hastalığı, kanser, kısırlık, öğrenme yeteneğinde gerileme gibi onlarca hastalığa neden oluyor. Bu hastalıklar da birden kendini göstermiyor ve birikerek birden ortaya çıkıyor."

AB ülkelerinde 1996 yılından bu yana kurşunlu benzin kullanılmadığını hatırlatan Öztürk, Türkiye'deki araç sahiplerinin ''aracıma zarar verir'' düşüncesiyle kurşunsuz benzin kullanmadığını kaydetti. Öztürk, 1993 yılından sonra üretilen tüm araçların kurşunsuz benzin kullanabilecek donanıma sahip olduğuna dikkat çekerek, bu nedenle araçlarda hiçbir değişiklik yapmadan rahatlıkla kurşunsuz benzin tüketilebileceğini söyledi. Mustafa Öztürk, araç sahiplerine de şöyle seslendi:

"Çocuklarımız kurşundan zehirlenmesin, İstanbul'a kurşun yağmasın, trafiğin yoğun olduğu mekanlarda bulunan işyerlerinde çalışanlar, trafik polisleri ve gişe memurları kurşun zehirlenmesine maruz kalmasın diyorsanız, mutlaka kurşunsuz benzin kullanın. Kurşunlu benzin kullanmayalım. Elbirliğiyle bunu yaparsak, İstanbul'da bu yıl sonunda atmosfere atılan kurşun miktarı 770 tondan 30 tona iner."

Kampanyaya ilişkin broşürler, el ilanları ve stikerler hazırladıklarını ifade eden Öztürk, bunları bütün kamu ve özel kuruluşlar ile belediye araçlarına asacaklarını ve halka yönelik sık sık uyarı duyuruları yapacaklarını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!