İstanbul'da 'çetele' operasyonu

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda çetele operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2007 15:00

İstanbul'da düzenlenen “Çetele” adlı operasyonda gözaltına alınan ve “Oflu İsmail” olarak tanınan İsmail Hacısüleymanoğlu'nun da aralarında bulunduğu 34 kişinin, cinayet, yaralama, silahlı saldırı, gasp, alıkoyma, yağma ve tehdit gibi çok sayıda suça karıştıkları bildirildi.

Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, yıllar önce bir kişiyi öldürdüğü gerekçesiyle aranırken kaçtığı yurt dışında “uyuşturucu kaçakçılığı” ve “cinayet” suçlarından ceza evinde kalan İsmail Hacısüleymenoğlu'nun geçen yıl Türkiye'ye iade edilmesinin ardından, ailesinden bazı kişilerin denetimindeki suç örgütünde bir hareketlilik yaşandığı belirlendi.

Suç örgütünün yoğun bir şekilde çek senet tahsilatı, yaralama ve tehdit eylemleri gerçekleştirdiği bilgilerinin de elde edilmesinin ardından, üyelerinin tümünü tespit eden polis, bu kişilerin gerçekleştirdikleri eylemlerin ortaya çıkartılması ve menfaate dayalı tüm ilişkilerinin belirlenmesi amacıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının koordinasyonunda çalışma başlattı.

KARIŞTIKLARI SUÇLAR

Çalışmalar sonucu, örgütün, “2006'da 5 ayrı kişinin yağma amaçlı tehdit edilmesi ve yasa dışı olarak çek kırarak haksız kazanç elde edilmesi, bu yıl ise 13 kişinin yağma amaçlı tehdit edilmesi, 2 kişinin yağma edilmesi, Şişli'de Erkan Ülkü'nün öldürülmesi, aynı ilçede bir kişinin polis süsü verilerek zorla alıkonulması ve otomobilinin gasp edilmesi, başka bir olayda mallarına zarar verdikleri bir kişiye silahlı saldırı düzenlenmesi ve Sarıyer'de bir villanın bahçesinde 2 kişinin silahla yaralanması” olaylarına karıştıkları belirlendi.

Bu tespitlerin ardından söz konusu örgüte yönelik, İstanbul'un 8 ayrı ilçesindeki 22 adrese, eş zamanlı olarak düzenlenen ve “Çetele” adı verilen operasyonda, İsmail Hacısüleymanoğlu, Serdar H, Murat N, Sedat B. ve avukat Mahmut Nedim D'nin de aralarında bulunduğu 34 kişi gözaltına alındı.

Bu kişilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda, 17 ruhsatsız ve 3 ruhsat süresi geçmiş tabanca, 300 mermi, birer adet içi boş el bombası ve sedef kakmalı baston şeklinde görünümlü kılıç, çok sayıda bıçak ve muşta, Hint keneviri ve yağma yapılarak elde edilen 34 bin dolar ele geçirildi.

ÇETENİN YAPISI

Polis yetkilileri, operasyonun 8 aylık bir çalışma sonucu yapıldığını belirterek, söz konusu suç örgütünün liderinin yakalanan Serdar H. olduğu belirttiler.

Gerçekleştirilen tehdit ve yağma gibi olayların bizzat Serdar H'nin talimatıyla gerçekleştirildiği ifade eden yetkililer, aynı aileye mensup olan ve halen polis tarafından aranan Ata ile Başar H'nin de örgütte söz sahibi olduğunu bildirdiler.
Yetkililer, gözaltına alınan kişiler arasındaki yer alan ve örgütte etkin olan Murat N'nin, şebeke lideri Serdar H'nin talimatları doğrultusunda yağma amacıyla telefonda tehdit eylemleri, Sedat B'nin de Şişli'de bir gece kulübünün ve otoparkının yağmalanması konusunda aracı olan Erkan Ünlü'yü öldürdüğünü kaydettiler.

USULSÜZ TAHLİYE YÖNÜNDEN İNCELEME

Yetkililer, İsmail Hacısüleymanoğlu'nun ise ruhsatsız ve ruhsat süresi geçmiş tabanca bulundurulması ile Türkiye'ye iadesinin ardından kısa bir süre ceza evinde kalması nedeniyle usulsüz tahliye yönünden incelenmesi amacıyla savcılığın talimatı üzerine gözaltına alındığını bildirdiler.

Avukat Mahmut Nedim D'nin de şebeke üyelerince 80 bin YTL alınmak istenen Şişli'deki bir tekstil firmasının sahibi S.K'yı, şikayetçi olmaması için tehdit ettiği öne sürüldü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!