"İstanbul'da büyük deprem riski yüzde 30"

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda büyük deprem riski yüzde 30
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2011 11:32

ULUSLARARASI Yer Fiziği ve Sismoloji Birliği Başkanı Norveç Bergen Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jens Havskov, İstanbul’da 30 yıl içerisinde Richter ölçeğine göre 7 veya 8 büyüklüğünde deprem olasılığının yüzde 30 olduğunu söyledi.

Atatürk Üniversitesi’nin davetlisi olarak Erzurum’a gelen Uluslararası Yer Fiziği ve Sismoloji Birliği Başkanı Prof.Dr. Jens Havskov, Van ve Erciş’i vuran depremin sürpriz olduğunu anlattı. Oldukça yüksek hasara yol açan depreme neden olan fayın bilinmediğini vurgulayan Prof.Dr. Jens Havskov, şöyle dedi:

"Yüzeyde iz vermeyen bu fay şimdiye kadar bilinmiyordu. Eğer bölgede son 10-15 yıl içerisinde meydana gelen küçük depremler uzun süreli takip edilseydi belki bu fayın farkına varılırdı."

Van’da 23 Ekim günü meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki deprem ardından 9 Kasım’da merkez üssü Edremit olan 5.6 büyüklüğündeki depremin ayrı bir sarsıntı olmayacağını vurgulayan Prof.Dr. Jens Havskov, bunun 10 kilometre yakınlarında meydana gelen depremin artçı olduğunu kaydetti. Prof.Dr. Jens Havskov, parçalı fayın çok fazla olduğu bölgede 5 binden fazla artçı meydana gelmesinin normal olduğunu açıkladı. Van ve çevresinde aynı büyüklükte ikinci bir deprem beklenmediğini ifade eden Prof.Dr. Jens Havskov, şöyle konuştu:

"Bölgede imkansız olmamakla birlikte önümüzdeki birkaç on yıl içerisinde bu büyüklükte ikinci bir deprem olması muhtemel değil. Fayların üçlü eklem oluşturduğu Karlıova bölgesi çok önemli. Burası çok parçalı bir yapı gösteriyor. Doğu Anadolu’nun kuzey doğusu ve doğu anadolu fayı da uzun zamandır hareket etmiyor. Buralara da dikkat etmek gerekiyor."

"İSTANBUL’A DİKKAT"

Prof.Dr. Jens Havskov, İstanbul’da 30 yılda deprem olma ihtimalinin yüzde 30 olduğunu, buradaki olası depremin 7-8 büyüklüğünde gerçekleşebileceğini bildirdi. Türkiye’deki fay hareketlerinin yakından takip edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Jens Havskov, binaların da sağlam yapılmasına dikkat çekti.

BİLGİLERİNDEN FAYDALANDIK

Atatürk Üniversitesi’nde sismik hareketlerle ilgili yapılan çalıştaya katılan Uluslararası Yer Fiziği ve Sismoloji Birliği Başkanı Prof.Dr. Jens Havskov’un bilgi ve tecrübelerinden faydalandıklarını belirten Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Yrd.Doç.Dr. Mehmet Özyazıcıoğlu, enstitüye ait cihazların daha etkin kullanılması konusunda da faydalı bilgiler aldıklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!