İstanbul Konseyi toplandı

Güncelleme Tarihi:

İstanbul Konseyi toplandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2001 00:00

İstanbul'un sorunlarını çözmek hedefiyle İstanbul Valisi Erol Çakır'ın öncülüğünde, aralarında resmi, mesleki ve sivil toplum kuruluşlar ile mahalli idarelerin yer aldığı 61 kuruluşun işbirliğiyle 7 Aralık 2000'de oluşturulan 'İstanbul Ekonomik, Sosyal ve Kültürel İşbirliği Konseyi' ilk toplantısını bugün yaptı.

Konseyin Onursal Başkanı İstanbul Valisi Erol Çakır son 40 yıl içindeki kentsel büyüme olgusu sonucu İstanbul'un, yolları ve altyapısı yetersiz, gecekondu semtleriyle çevrilmiş, caddeleri seyyar satıcılarla dolmuş, çevre sorunlarına gömülmüş bir kent durumuna geldiğine dikkat çekti.

Kamu yönetimi kalitesiz

İstanbul'da kamu yönetiminin hem sayı, hem de kalite olarak yetersiz olduğunu ve kentin büyük bir dağınıklık içinde bulunduğunu ifade eden Çakır, bunun da sorunların uzun vadeli bir plan dahilinde çözümüne imkan vermediğini söyledi.

Yapılacak çalışmaların hem merkezi idarenin hem de halkın sorunlarına katkı sağlayacağını belirten Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Konsey, İstanbul ile sınırlı kalmak kaydıyla inceleme ve araştırma yapmak, görüş ve önerilerde bulunmak, kamuoyu oluşturmak, halkın katkı ve katılımını sağlamak, uygulama ve çalışmaları izlemek, işbirliği ve koordinasyon geliştirmek, dürüstlük ve şeffaflığı sağlamak, yolsuzluklarla, ihmallerle mücadele etmek, kültürel ve evrensel değerlere sahip çıkmak ve kaynak sağlayıcı çalışmalar yapmak için gayret gösterecektir. Konseyin çalışmaları hiçbir şekilde resmi veya özel mahiyetteki bu kuruluşların görev ve sorumlulukları ile çalışmalarına ve çalışma sahalarına müdahale anlamına gelmez ve bunların görevlerini yüklenemez."

Çakır, konseyin çift sayılı ayların ikinci salı günü toplanacağını bildirdi.

Gürtuna da destekliyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ise konseyden çıkacak neticeleri uygulamak için çaba sarf edeceklerini söylerken İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu da, konseye her türlü desteği vereceklerini kaydetti.

İSO Başkanı Hüsamettin Kavi, ise ''Hayallerimiz var. Ama bunun için sihirli bir değnek aramamalıyız. Bukonsey de sihirli bir değnek olmayacak. Ama azim ve kararlılıkla birçok şeyi yapabileceğimize inanıyorum'' dedi.

Ankara cesur değil

İTO Başkanı Mehmet Yıldırım ise sivil toplum örgütlerinin katılımıyla oluşturulan konseyi demokratik hareket olarak nitelendirerek ''Ankara bu cesareti gösteremedi. Ekonomik ve Sosyal Konseyi kuramadı'' dedi.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da, ''Kendi aramızda meselelerimiz varsa bunları buzdolabına koyup İstanbul'un sorunları için elele vereceğiz'' dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ali Bayramoğlu ise, araçlardan çöp atılmasına karşılık cebri ve büyük cezalar getirilmesi, yılda 2 günün yeşili sevme günü olarak ilan edilmesi gerektiğini savunarak, konseyin yaptırım gücünün olması ve bütçe oluşturabilmek için trafik ve otopark vakfı kurulması önerilerinde bulundu.

Toplantıda daha sonra, konseyin eş başkanlığına Hüsamettin Kavi, başkan vekilliklerine ise İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, Gençlik ve Spor İl Müdürü Vedat Bayram ve Rotary 2420. Bölge Dönem Guvernörü Hatice Şarizi seçildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!